Zo zien de eerste uren na een (ziekenhuis)bevalling eruit
- Betty
- in Bevalling
- 0
- 73664
- 23/01/2023
Over het fenomeen bevalling is een gigantische hoeveelheid informatie te vinden. Toen ik zwanger was van mijn eerste dochter heb ik bijna alle informatie verslonden die er bestaat. Ik wist alles over de diverse fases van de bevalling en hoe het kindje moet draaien om ‘er uit te komen’. Maar hoe zagen de uren eruit ná de bevalling. Dit is mijn ervaring van een ziekenhuisbevalling.
Toen ze eenmaal geboren was, gebeurde er ook nog een heleboel. Achteraf besefte ik dat dat volledig vreemd voor me was. De meeste informatie gaat namelijk tot aan de geboorte van het kind en daarna stopt het. Daarom vertel ik je in dit artikel wat je kunt verwachten in de eerste uren ná je (ziekenhuis)bevalling.
Als eerst: ontdekken!
Als alles goed gaat met jou en je kindje, wordt hij of zij direct bij je gelegd na de geboorte. Je hebt dan je kindje eindelijk in je armen! En terwijl jullie kijken, bewonderen en kennis maken, schuift het aanwezige personeel een warme doek om je kindje, wordt hij schoongewreven en krijgt hij een mutsje op. Het is dat het op film staat waardoor ik terug kan zien dat het gebeurd is, maar ik herinner me er weinig van. Je bent zó vol van je kindje op dat moment, dat er rustig een fanfare van veertig man in gorillapak door de verloskamer kan trekken zonder dat je het door zou hebben.
Apgar-score
Direct na de geboorte heeft je kind zijn eerste rapportcijfers al te pakken: de Apgar-score. De Apgar-test bestaat uit vijf onderdelen. Hartfrequentie, spierspanning, kleur van de huid, ademhaling en reflexen. Per onderdeel kan je kindje 2 punten scoren, in totaal dus 10 punten. Zelf is dit onderdeel totaal aan me voorbij gegaan. Lenthe werd direct nadat ze geboren werd bij me gelegd en terwijl ze werd drooggewreven en begon te huilen hoorde ik iemand roepen dat ‘het er allemaal goed uit zag’. De Apgar-test wordt twee keer gedaan. De eerste keer gebeurt direct na de geboorte en de tweede keer vijf minuten na de geboorte. Als de Apgar-score minder dan 4 is, wordt er hulp van een kinderarts ingeschakeld. De meeste kinderen scoren echter een 7 of hoger, wat betekent dat je kind gezond is en het goed doet.
De placenta
Denk je dat je je vajayjay (sorry) eindelijk wat rust kunt gunnen als je kind geboren is, moet de placenta er ook nog uit. Gelukkig kost dit doorgaans een stuk minder moeite dan je kind er uit persen. In mijn geval ging het als volgt. Nadat mijn dochter was geboren en mijn man en ik non-stop naar haar lagen te kijken als stalkers, zei de verloskundige na ongeveer 10 minuten: ‘Ik moet alleen nog even de nageboorte doen’. Daarna werd er hard op mijn buik gedrukt (deed heel kort een beetje pijn) en voelde ik het warme gevaarte met een soepele beweging tevoorschijn komen. Vervolgens kreeg ik nog de vraag of we de placenta wilden zien (ja) en of we hem mee naar huis wilden nemen (ehhh nee).
Navelstreng doorknippen
In de meeste Nederlandse ziekenhuizen wordt de navelstreng van de baby niet direct doorgeknipt. Er wordt eventjes mee gewacht, zodat het bloed dat nog in de navelstreng zit zich naar je kindje kan verplaatsen. Zo start je kleintje zijn leven met meer bloed en meer zuurstof in zijn bloed. Het schijnt ook te zorgen voor een extra dosis ijzer en vitamine K, maar dit is nog niet bewezen. Als de navelstreng is uitgeklopt, mag hij worden doorgeknipt. Meestal is deze taak toevertrouwd aan de kersverse vader van de baby. Het duurt kort, maar is wel een speciaal momentje waar even bij stil gestaan wordt na de bevalling.
Hechten
De meesten van ons komen er helaas niet zonder knip of scheur vanaf. De verloskundige of gynaecoloog zal dit hechten terwijl jij nog in het bed ligt waarin je bevallen bent. Als je kindje lekker bij je ligt, ga je daar zó in op, dat het je eigenlijk niets kan schelen dat er iemand met naald, draad en een stadionlamp tussen je benen zit te handwerken om de boel weer een beetje op te lappen.
Het wordt goed verdoofd en je voelt er weinig van. Toen de verdoving begon uit te werken en ik geïrriteerd raakte van het gevoel, was het precies klaar. Dat kwam dus goed uit!
Borstvoeding geven
Je pasgeboren uk zal al snel zelfstandig op zoek gaan naar je borst. Als je borstvoeding wilt geven, dan zal je verloskundige helpen om je kindje binnen een uur na je bevalling aan te leggen. Pasgeboren baby’s zijn het eerste uur na de bevalling vaak heel alert waardoor de zuigreflex ook sterk aanwezig is. Ook dit kun je dus verwachten als je kindje is geboren!
Familie bellen
Tussendoor is er natuurlijk ook tijd om je familie en vrienden in te lichten over het nieuwe wonder dat de wereld rijker is. Ik keek hier heel erg naar uit. De naaste familie kwam direct in het ziekenhuis op bezoek. Zij mochten in overleg met de zuster langskomen als ik gedoucht was en wat gegeten had.
Douchen
Een frisse douche, daar ben je wel aan toe na zo’n prestatie. Als alles goed met je gaat mag je onder begeleiding van een zuster naar de douche gaan. Meestal is deze al op je verloskamer. Ik word snel duizelig en dit gebeurde ook toen ik richting de douche schuifelde. Daarom werd ik weer terug naar het bed begeleid en ben ik op bed gewassen. Hoe dan ook, het voelt fijn om weer even schoon gemaakt te worden na al zo’n sportprestatie voor gevorderden.
Eten
Na mijn bevalling was ik Uitgehongerd (met een hoofdletter, ja). Ik had het gevoel alsof ik al drie weken geen enkele vorm van voedsel had gezien. Toen het hechten en douchen klaar was, mocht ik mijn wensen wat betreft eten doorgeven. Ik weet niet meer wat ik allemaal bestelde, maar ik weet dat ik meerdere boterhammen, een beker yoghurt en diverse glazen appelsap heb weggewerkt. Heerlijk! Mijn dochter lag op dat moment in het bedje op wielen naast me te slapen.
Bezoek
Toen ik alles had weggewerkt, kwam het bezoek binnenwandelen. De ongeschreven regel is dat het bezoek ongeveer een half uurtje blijft plakken. Helaas mocht niemand de baby nog vasthouden, omdat ze zo’n hoofdpijn had na de vacuümverlossing. Maar ze is natuurlijk wel uitgebreid bewonderd, terwijl ik over het grote bevallingsavontuur kon vertellen.
Overnachten
Dit verschilt per ziekenhuis, maar over het algemeen is de regel dat als je in de avond bevalt, dat je dan ook overnacht in het ziekenhuis. Mijn dochter is stipt 21:00 geboren dus ook ik bleef een nachtje slapen. Stiekem vond ik dat wel erg prettig. Mocht er iets mis gaan, dan ben je meteen in professionele handen.
Of ik bovenstaand verhaal honderd procent in de juiste volgorde heb neergezet, durf ik niet te zeggen. Maar bij een gemiddelde ziekenhuisbevalling zal het ongeveer zo gaan.
Hoe is het bij jouw bevalling gegaan?
Lees ook:
6 mythes over de bevalling die echt niet waar zijn
Dit zeggen vrouwen als ze aan het bevallen zijn
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)