Zomertijd: hoe pak je dat aan met (jonge) kinderen?
- Thenewsleepcoach
- in Lifestyle
- 4
- 868
- 29/03/2024
In de nacht van 31 maart gaat de klok een uur vooruit. De dagen worden weer langer, maar wat betekent dit voor het slaapritme van (jonge) kinderen? BabyBytes-slaapcoach Janine heeft tips!
Veel ouders kijken uit naar dit moment omdat ze hopen dat hun vroege vogel een iets latere vogel wordt. Maar omdat het ritme van je kindje toch verandert en er een uur korter wordt geslapen, kan het fijn zijn om je kindje te helpen bij deze overgang. Vooral bij de iets oudere kindjes zoals de peuters en kleuters.
Hoe laat je je kind wennen aan de zomertijd?
- Begin een paar dagen van tevoren en leg je kindje iets eerder in bed. Bijvoorbeeld:
- Drie Dagen van tevoren vijftien minuten eerder naar bed
- OF twee dagen van tevoren een half uur
- OF op de dag zelf een half uur
- Schuif ook de eetmomenten op
- Maak de kamer zo donker mogelijk, het wordt eerder licht, en het ochtendlicht kan zorgen voor vroeger wakker worden
- In de ochtend ga je lekker naar buiten en zorg je voor voldoende licht. Zo stel je de biologische klok weer goed in
- Of je doet niets. Je laat je kindje vanaf zondag wennen aan de nieuwe tijd. Zorg overdag dan voor voldoende beweging zodat je kindje ook moe genoeg is om eerder te gaan slapen.
Weetje!
Daglicht speelt een cruciale rol bij het reguleren van onze circadiaanse ritmes, ook wel bekend als ons biologische klok. Blootstelling aan daglicht in de ochtend helpt ons lichaam om het signaal te ontvangen dat het tijd is om wakker te worden en de dag te starten. Dit is waarom het opstaan met daglicht vaak gemakkelijker en natuurlijker aanvoelt dan opstaan in het donker.
Met de overgang naar de zomertijd, waarbij de klok een uur vooruit wordt gezet, hebben sommige mensen moeite om zich aan te passen aan het nieuwe schema vanwege de verandering in lichtblootstelling. Het kan enige tijd duren voordat ons lichaam zich volledig aanpast aan het nieuwe ritme.
Het duurt ongeveer een week voor je lichaam en die van je kindje, gewend is aan het nieuwe ritme.
Liefs Janine
Lees ook:
Nachtmerries: onze slaapcoach vertelt je er alles over
Een ziek kind en slapen: slaapcoach Janine heeft tips
Beeld: AI, Midjourney
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (4) Stuur een bedankje