Zwanger worden? Zo kun je jezelf en je partner voorbereiden
- Chantal
- in Kinderwens
- 0
- 4080
- 10/02/2018
Dan is het moment daar: jullie hebben besloten dat jullie graag een kindje willen. De anticonceptiemiddelen worden de deur uit gedaan en nu maar proberen om zwanger te worden. Zo kun je jezelf en je partner voorbereiden.
Om de natuur een beetje mee te helpen zijn er een paar simpele maatregelen die je kunt nemen om een zwangerschap te bevorderen. Babybytes licht er een aantal uit.
Lees ook:
30 tips om zwanger te worden
Kom aan bij ondergewicht, val af bij overgewicht
Volgens endocrinoloog Paul B. Miller kan je gewicht van invloed zijn op je vruchtbaarheid. Hij bestudeerde 372 vrouwen die een ivf-behandeling ondergingen en kwam erachter dat degenen met onder- of overgewicht minder kans hadden om zwanger te worden dan vrouwen met een normaal gewicht.
Vrouwen met overgewicht produceren te veel aan mannelijke hormonen, insuline en oestrogeen. Hierdoor komt er moeilijk elke maand een eitje los en ook de kwaliteit van het eitje is niet goed.
Vrouwen met ondergewicht produceren een te laag hormoon dat het gewicht en het gevoel van trek in iets hebben regelt. Als het niveau van dit hormoon te laag is dan krijgen de hersenen het signaal dat het lichaam niet klaar is voor een zwangerschap.
Kom in beweging
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat vrouwen die in de jaren voordat ze zwanger werden regelmatig sportten, minder kans hadden op een vruchtbaarheidsprobleem dan vrouwen die niet tot weinig aan beweging deden. Zo bleek dat elk uur aan beweging het risico op een vruchtbaarheidsprobleem met zeven procent deed afnemen. De vrouwen die het minste kans hadden op een vruchtbaarheidsprobleem sportten minstens vijf uur per week. Voor het onderzoek werd er gekeken naar het sportgedrag van vrouwen voordat ze probeerden zwanger te worden.
Neem een grote bak volle yoghurt of ijs
Ja, je leest het goed: geniet van een grote bak met volvette ijs of een volvette yoghurt. Het blijkt dat volle melkproducten je tegen onvruchtbaarheid kan beschermen. Het is voor experts nog de vraag hoe dat kan, daar moet nog verder onderzoek naar worden gedaan. Een van de deskundigen beweert dat halfvolle of light melkproducten de balans van sekshormonen negatief beïnvloedt. Maar of dat echt zo is?
Ga trouwens maar niet helemaal los met bakken ijs naar binnen werken, want het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je last krijgt van overgewicht, aangezien dat niet echt positief
Vrij op het juiste moment
Zwanger worden is ook een beetje rekenen… Volgens professor John R. Sussman is het belangrijk om het op het goede moment te doen. Dat moment is ongeveer veertien dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie. Dus als je een cyclus hebt van tussen de 24 en 30 dagen, dan ben je waarschijnlijk het meest vruchtbaar tussen dag tien en dag zestien. Dus pak een kalender erbij!
Weg met die sigaret!
Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat roken een negatieve invloed heeft op je vruchtbaarheid, zowel bij de man als bij de vrouw. Zo blijkt uit verschillende studies dat roken een negatieve invloed heeft op de productie van eitjes. Roken kan er bovendien voor zorgen dat eitjes sneller oud worden, waardoor de menopauze eerder kan beginnen. Ook wordt roken gekoppeld aan een hoger risico op een miskraam.
Wat betreft mannen: mannen die roken maken minder sperma aan. Ook is er een risico op traag zaad.
Laat alcohol en cafeïne even links liggen
Dit is nog wel een dingetje: alcohol en cafeïne. Er is veel onderzoek naar gedaan of dit van invloed is op de vruchtbaarheid, maar er zijn veel tegenstrijdige resultaten. Serena H. Chen, directeur van een medisch centrum in het Amerikaanse New Jersey hangt het van een aantal factoren af. Elke het lichaam van een vrouw verwerkt cafeïne en/of alcohol op een andere manier. Het hangt af van je stofwisseling n het hangt ook af van waar je in je cyclus zit.
Ook zijn de onderzoeken op verschillende manieren gedaan. Het ene onderzoek is gedaan voordat een vrouw zwanger werd, het andere erna. Uit een van de onderzoeken blijkt dat alcohol wel een grotere negatieve invloed heeft bij vruchtbaarheidsbehandelingen, zowel bij de man als de vrouw.
Dr. Chen adviseert om het alcohol gebruik drastisch te minderen of links te laten liggen. Wat betreft cafeïne: drink elke dag een kleine kop koffie of twee kleine koppen thee, of twee kleine glazen frisdrank. Mannen moeten volgens de arts hun alcoholgebruik minderen naar een halve tot een heel glas wijn of bier per dag.
Mannen: let op de warmte!
Een goede spermaproductie is gebaat bij een temperatuur die iets lager is dan de lichaamstemperatuur. Dus het advies luidt: let op dat het daar beneden niet te warm wordt, mannen! Vermijd strak zittende onderbroeken, bubbelbaden, een warm bad, fietsen of een laptop op je schoot. Dit zijn allemaal dingen die de temperatuur kan doen oplopen. Uit Braziliaans onderzoek is naar voren gekomen dat mannen die minstens drie maanden voordat hun vrouw zwanger werd, waren gestopt met een warm (bubbel)bad, een aanzienlijk hogere spermaproductie hadden.
Welke maatregelen hebben jij en je partner genomen toen je zwanger probeerde te raken?
Bron: Parenting.com
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)