Zwanger zijn en bevallen: het maakt je snel oud én weer jong

Zwanger zijn en bevallen: het maakt je snel oud én weer jong

Dat je je (biologisch) ouder voelt en wordt tijdens je zwangerschap door lichamelijke ongemakken is waarschijnlijk geen rare uitspraak. Maar dat je biologische leeftijd juist achteruitgaat na de bevalling is misschien niet iets wat je zou verwachten. Een internationaal onderzoeksteam heeft uitgezocht hoe dit zit.

Wat is je biologische leeftijd?

Om te beginnen is het eerst handig om uit te leggen wat de biologische leeftijd precies inhoudt. Je hebt de chronologische volgorde van je leeftijd; de jaren en maanden sinds je geboorte, die precies kunnen worden berekend. Maar je biologische leeftijd hoeft niet gelijk te lopen met chronologische leeftijd. De biologische leeftijd heeft te maken met hoe snel je weefsels, organen en cellen verouderen.

Ouder worden tijdens de zwangerschap

De onderzoekers hebben vastgesteld dat tijdens het tweede deel van de zwangerschap, de biologische leeftijd van die vrouwen twee jaar vooruit tikte. Dit klinkt niet als een verrassing. Vaak heb je  tijdens je zwangerschap last van allerlei kwaaltjes, waar je je niet beter door gaat voelen.  Dit komt doordat zwangerschap wordt gezien als een natuurlijke ‘stresstest’. En wanneer je stress ervaart, vinden er moleculaire veranderingen plaats die schadelijk zijn of juist de cellen helpen. Op dit moment kunnen de onderzoekers nog niet bepalen welke van de twee scenario's zich voordoen tijdens een zwangerschap. Wel is het verleidelijk om ervan uit te gaan dat de cellen die beschadigd zijn tijdens de zwangerschap, weer worden hersteld in de postnatale periode.

Jonger na de bevalling

Na de bevalling wordt het lichaam juist jonger. De biologische leeftijd kan tot wel acht (!) jaar achteruitgaan. Twee opvallende conclusies uit dit onderzoek waren: bij vrouwen met een hogere BMI voor hun zwangerschap, ging hun biologische leeftijd minder snel achteruit. Daarentegen nam bij vrouwen die borstvoeding gaven, hun biologische leeftijd juist sterk af.

Echt jonger?

Omdat je eerst twee jaar ouder wordt, maar daarna acht jaar jonger, zou je denken dat je biologische leeftijd echt jonger is dan ervoor. Dit moet alleen nog worden onderzocht door ook vrouwen voor de zwangerschap te onderzoeken.

Heb je zelf ervaring met veranderingen in je lichaam na de bevalling?

Lees ook:

11x wat het allerleukste is aan zwanger zijn
Gekke vragen die je krijgt tijdens zwangerschap en daarna

Beeld: Pexels

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50