Zwangerschap en diabetes: 6 meest gestelde vragen beantwoord

Zwangerschap en diabetes: 6 meest gestelde vragen beantwoord
  • in Moeder
  • 1
  • 3410
  • 15/11/2018

Als je zwanger wilt worden en diabetes hebt dan kun je heel veel vragen hebben. Heb je minder of juist meer insuline nodig tijdens je zwangerschap? En wat als je een hypo krijgt tijdens je bevalling? In het magazine ‘Baby? Zwanger worden met diabetes’ worden deze en andere vragen beantwoordt.

Het magazine ‘Baby?’ staat deze keer in teken van zwangerschap en diabetes en is speciaal gemaakt voor jongeren die vaak onzeker, vol vragen zitten en alles willen weten over ervaringen van anderen op het gebied van zwangerschap en diabetes. Maar ook als je plannen hebt om zwanger te worden en je hebt diabetes is dit een mooie manier om je vragen beantwoord te krijgen.

Zo vroeg Diabetesvereniging Nederland op Facebook naar welke vragen er zijn over zwangerschap en diabetes. Op de 6 meest gestelde vragen geeft internist Harold de Valk antwoord:

1. Kan de baby er wat aan overhouden als de bloedsuikers tijdens de zwangerschap niet goed zijn?

“Lage bloedglucosewaarden zijn voor de baby niet schadelijk, maar zijn vooral vervelend voor de moeder. Hoge bloedglucosewaarden kunnen zorgen voor een grotere kans op aangeboren afwijkingen van onder andere hart, hersenen en ruggenmerg. Vooral het eerste trimester, wanneer de baby wordt ‘gebouwd’ is een kwetsbare periode. Daarnaast kan een kind onder invloed van te hoge bloedglucosewaarden te groot worden, wat problemen kan opleveren bij de bevalling.”

2. Mag je wel insuline injecteren in je buik?

Kan je de baby dan niet raken? “Een pomp op je buik of insuline injecteren in je buik is geen enkel probleem. Je baby zit heel diep van binnen en je spuit in je onderhuids vetweefsel. Om je baby te kunnen raken, zou je een naald van minimaal 10 centimeter nodig hebben.”

3. Heb je minder insuline nodig tijdens een zwangerschap of meer?

“In het eerste trimester heb je veel minder insuline nodig, in het tweede trimester ongeveer net zoveel als vóór de zwangerschap en in het derde trimester juist weer meer, soms wel tot 50% meer dan voor de zwangerschap. Binnen 24 uur na de bevalling is de insulinebehoefte weer nagenoeg hetzelfde als voor de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding nóg een stuk lager. Het is daarom belangrijk om direct na de bevalling de insulinedosering te verlagen. Dit kun je voor de bevalling met je arts bespreken.”

4. Kan je compleet ontregeld raken tijdens je zwangerschap?

“Het kan, maar komt niet heel vaak voor. Het ‘gevaar’ zit hem vooral in de supermotivatie van de moeder. Zij wil zo goed mogelijk geregeld zijn en balanceert daardoor meer dan eens ‘op het randje’. Vooral door de sensor zie je ieder getal voorbijkomen. Soms is dat teveel informatie en dat kan leiden tot heftige hypo’s.”

5. Wat als je een hypo krijgt tijdens de bevalling?

“Dat gebeurt bijna niet. Vooral door de adrenaline die je lichaam aanmaakt door de stress en pijn, heb je eerder te hoge bloedglucosewaarden dan te lage. Hoe beter de bloedglucosewaarden tijdens de bevalling zijn, hoe kleiner de kans dat de baby een te lage bloedglucosewaarde heeft. Dit wordt bij de baby binnen een uur gemeten en gemonitord. Een normale bloedsuiker van de baby is boven de 2,6 mmol/l.”

6. Als je bevallen bent, hoe lang blijven je bloedsuikerwaarden door de hormonen alle kanten op gaan?

“Na de bevalling is het even ‘partytime’ wat betreft de bloedglucosewaarden. Getallen tussen de 5 en 15 zijn prima, vooral wanneer er ook borstvoeding gegeven wordt. Elke vrouw heeft tijd nodig om te ‘onzwangeren’, dat kost maanden. Zo’n negen tot twaalf maanden na de bevalling zouden de diabeteswaarden weer hersteld moeten zijn.”

Wil je meer weten over zwangerschap en diabetes? In de nieuwe ‘Baby?’ kun je heel veel informatie vinden.

Tekst '6 meest gestelde vragen': Yvette Kuiper

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50