Zwangerschaps- en moederdiscriminatie op de werkvloer
- Redactie
- in Zwangerschap
- 2
- 2681
- 13/09/2016
Is je contract niet verlengd omdat je zwanger bent? Was er geen tijd of plek om te kolven op de werkvloer? Heb je tijdens je zwangerschapsverlof nog werkzaamheden uit moeten voeren vanuit huis? Waarschijnlijk heb je te maken gehad met zwangerschapsdiscriminatie. Bestaat dat nog dan? Nou en of, helaas!
Het College voor de Rechten van de Mens heeft onderzoek gedaan naar zwangerschaps- en moederschapsdiscriminatie op de werkvloer. Het onderzoek is door TNS NIPO uitgevoerd in opdracht van het College onder vrouwen van verschillende leeftijden die de afgelopen vier jaar zwanger zijn geweest en/of moeder zijn geworden en in die periode werkten of solliciteerden.
In 2012 deed het College ook al onderzoek naar zwangerschaps- en moederschapsdiscriminatie. Het College houdt zich veel bezig met het onderwerp zwangerschapsdiscriminatie, omdat het nu eenmaal in strijd is met de gelijke behandelingswetgeving.
Wist je bijvoorbeeld dat:
- 43% van de vrouwen die actief zijn op de arbeidsmarkt te maken heeft gehad met mogelijke discriminatie wegens zwangerschap of pril moederschap.
- Bij 44% van de vrouwen van wie het contract tijdens de zwangerschap afliep, dit vermoedelijk niet werd verlengd doordat zij zwanger waren. Ook toont het onderzoek dat zwangerschap de kans op een nieuwe baan verkleint.
- 1 op de 10 vrouwen weet zéker dat dat ze door hun meest recente zwangerschap een promotie, salarisverhoging of opleiding mis zijn gelopen.
- Zelfs wanneer vrouwen al op het punt staan om een contract te ondertekenen, kan dit wegens de zwangerschap op het laatste moment nog worden gewijzigd of geannuleerd. 32% van de ondervraagde vrouwen geeft aan dat dit in hun geval zo was.
Herkennen van zwangerschapsdiscriminatie
Slechts 28% van de vrouIs je contract niet verlengd omdat je zwanger bent? Was er geen tijd of plek om te kolven op de werkvloer? Heb je tijdens je zwangerschapsverlof nog werkzaamheden uit moeten voeren vanuit huis? Zwangerschaps- en moederdiscriminatie komt voor op de werkvloeren die een discriminatie-ervaring heeft meegemaakt, herkent dit bij zichzelf; een klein percentage! De kennis van vrouwen over hun rechten en plichten is anno 2016 achteruit gegaan. Ook worden bepaalde discriminatievormen veel slechter herkend dan anderen. Als het contract niet wordt verlengd, herkennen vrouwen zwangerschapsdiscriminatie in 63% van de gevallen. In het geval van discriminatie op het gebied van zwangerschaps- of ouderverlof wordt het echter maar in 10% van de gevallen herkend!
Door het gebrek aan kennis en doordat vrouwen onvoldoende bereid zijn om zwangerschapsdiscriminatie te melden, blijft het probleem onvoldoende zichtbaar. Gelukkig is het aantal meldingen en verzoeken tot een oordeel bij het College voor de Rechten van de Mens wel toegenomen. Met name na het uitbrengen van het eerste onderzoek in 2012. Dit komt doordat meer vrouwen na dit onderzoek het College nu beter weten te vinden. Toch blijft het helaas een ondergewaardeerd probleem.
Wat is belangrijk om te weten?
- Je zwangerschaps- en/of bevallingsverlof moeten compenseren met vakantiedagen een vorm is van zwangerschapsdiscriminatie.
- Hetzelfde geldt voor werk moeten afmaken tijdens je verlofperiode!
- Je werkgever mag je niet dwingen om afspraken bij je verloskundige of dokter die zich gedurende werktijd afspelen, te compenseren.
- Het uitstellen van een nieuw contract totdat het zwangerschapsverlof voorbij is, is óók een vorm van zwangerschapsdiscriminatie.
- Net als ongewenst aanraken van je zwangere buik door collega’s.
- En vergeet niet die ongepaste opmerkingen over je zwangerschap (“Zo wel lekker makkelijk voor jou hè, dat je nu niks meer hoeft te tillen”).
Twijfel je of jij gediscrimineerd wordt of zoek je aanvullende informatie? Dan kun je terecht bij het College voor de Rechten van de Mens.
Heb jij wel eens te maken gehad met zwangerschaps- of moederdiscriminatie?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje