Zwangerschapsmasker: wat is het precies?
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 738
- 07/07/2023
Zwangerschap is een bijzondere tijd in het leven van een vrouw, maar het brengt ook veranderingen met zich mee die voor onzekerheden kunnen zorgen. Een van deze veranderingen is het zwangerschapsmasker, ook wel bekend als melasma of chloasma. Deze huidaandoening kan voor ongemak zorgen, maar wat is het nou precies en wat kan je ertegen doen?
Wat is het zwangerschapsmasker?
Een zwangerschapsmasker is een vorm van hyperpigmentatie die optreedt tijdens de zwangerschap, meestal in het tweede of derde trimester. Het resulteert in donkere, meestal bruinachtige vlekken op het gezicht op het voorhoofd, de wangen, de bovenlip en de kin. Het kan eruitzien als een soort masker, vandaar de naam. Hoewel het zwangerschapsmasker onschadelijk is, kan het voor zwangere vrouwen voor onzekerheid zorgen.
Oorzaken van het zwangerschapsmasker
Het zwangerschapsmasker wordt veroorzaakt door veranderingen in de hormoonspiegels tijdens de zwangerschap, met name door een toename van oestrogeen en progesteron. Deze hormonen stimuleren de melanocyten, de pigment producerende cellen in de huid, om meer melanine te produceren. Melanine is het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid, haar en ogen. Wanneer er een overproductie van melanine optreedt, ontstaan er donkere vlekken op de huid.
Risicofactoren
Niet alle vrouwen krijgen te maken met een zwangerschapsmasker, maar sommige zijn vatbaarder dan andere. Door verschillende risicofactoren kan jij kijken of je gevoelig bent voor het zwangerschapsmasker. Deze factoren zijn:
- Huidtype
- Familiegeschiedenis
- Blootstelling aan de zon
Als je namelijk een donkere huid hebt, er iemand in je familie ervaring mee heeft of veel blootstelling aan de zon hebt, is de kans groter dat je last van zwangerschapsmasker kan krijgen.
Behandeling van het zwangerschapsmasker
Het zwangerschapsmasker vervaagt vanzelf na de bevalling, maar toch zijn er manieren om tijdens de zwangerschap de pigmenttoename af te nemen. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle behandelingen geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Het is altijd raadzaam om met je arts te overleggen voordat je een behandeling probeert. Enkele opties zijn:
- Zonbescherming (draag elke dag SPF om je huid te beschermen tegen de uv-straling)
- Huidverzorgingsproducten
- Cosmetische behandelingen (denk hierbij aan peelings of microdermabrasie, maar raadpleeg altijd je arts als je erover twijfelt)
- Make-up
Het zwangerschapsmasker kan een bron van onzekerheid zijn bij vrouwen, maar onthoud dat het wonderbaarlijk is wat je lichaam in de tussentijd doet. Het dragen van leven in je buik is een unieke ervaring en heeft nou eenmaal wat bijwerkingen, dus houd daar rekening mee.
Heb jij last gehad van een zwangerschapsmasker?
Lees ook
Spaar ze allemaal: de gênantste zwangerschapskwaaltjes
UV straling en zwangerschap
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)