Zwangerschapsyoga: dit doet het voor je lichaam
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 455
- 16/11/2024
Als je zwanger bent, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zwangerschapsyoga kan hierbij helpen! Deze vorm van yoga houdt je zowel fysiek als mentaal in balans en bereidt je voor op de bevalling.
Wat is zwangerschapsyoga?
Zwangerschapsyoga is een speciale yogastijl, ontwikkeld voor zwangere vrouwen. De oefeningen zijn afgestemd op het lichaam van de zwangere vrouw en bieden zowel fysieke als mentale voordelen. Zwangerschapsyoga helpt om pijn te verminderen en versterkt je mentaal om sterk de zwangerschap in te gaan.
Fysieke voordelen van zwangerschapsyoga
Zwangerschapsyoga heeft een positieve invloed op je fysieke welzijn tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen ervaren fysieke ongemakken zoals rugpijn, hoofdpijn, bekkenpijn, misselijkheid en opgezwollen handen en voeten. Zwangerschapsyoga kan helpen deze klachten te verlichten. Bovendien helpt het bij het in balans houden van je hormonen, wat bijdraagt aan een fijnere zwangerschap.
Emotionele voordelen van zwangerschapsyoga
Naast de fysieke voordelen biedt zwangerschapsyoga ook emotionele steun. Door middel van mediteren en ademhalingsoefeningen kun je stress verlagen en angsten verminderen. Deze oefeningen helpen je om rust te vinden en zorgen over de zwangerschap en bevalling los te laten.
Zwangerschapsyoga als voorbereiding op de bevalling
De fysieke en mentale voordelen van zwangerschapsyoga komen ook van pas tijdens de bevalling. Wanneer je lichaam sterk is en je bekken goed uitgelijnd is, kan de baby makkelijker de juiste positie aannemen, wat de bevalling bevordert. Daarbij kunnen de ademhalingstechnieken je helpen pijn beter te verdragen, wat bijdraagt aan een fijnere bevallingservaring.
Verschil tussen zwangerschapsyoga en reguliere yoga
Er is een aantal verschillen tussen zwangerschapsyoga en reguliere yoga. Hieronder zijn de belangrijkste punten uitgelicht:
- Bij zwangerschapsyoga wordt meer gebruikgemaakt van ondersteunende accessoires, wat fijn is voor een zwanger lichaam.
- Er worden bij zwangerschapsyoga geen moeilijke houdingen gedaan die schadelijk kunnen zijn voor de baby.
- Oefeningen waarbij je op je rug of buik ligt, worden vermeden bij zwangerschapsyoga. Ook de buikspieroefeningen zijn milder.
- ‘Hot yoga’ is niet geschikt voor zwangere vrouwen. Deze vorm is te intensief tijdens de zwangerschap.
Voorbeeld video van zwangerschapsyoga
Wanneer kun je starten met zwangerschapsyoga?
Het wordt aangeraden om te beginnen met zwangerschapsyoga tussen de derde en vijfde maand van je zwangerschap. Hoe eerder je begint, hoe meer profijt je hebt van de voordelen tijdens je zwangerschap en bevalling. Voor zwangerschapsyoga heb je geen ervaring nodig. Iedere zwangere vrouw kan hieraan meedoen.
Zwangerschapsyoga na de bevalling
Ook na de bevalling kun je doorgaan met yoga. Dit wordt dan postpartum yoga genoemd. Na een vaginale bevalling wordt aangeraden om zes weken te wachten met postpartum yoga, en na een keizersnede ongeveer twee maanden. Postpartum yoga helpt je zowel fysiek als mentaal herstellen.
Heb jij ook zwangerschapsyoga gevolgd?
Lees ook:
Peuteryoga: alles wat je wilt weten
6x pijn afleiding tijdens de weeën
Lekker luisteren: podcast over vroeggeboorte
Bron: stoelyoga & abeautifulbalance
Beeld: pexels
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)