Zó kun je je baby leren zitten

Zó kun je je baby leren zitten
  • in Baby
  • 4
  • 775
  • 03/05/2024

Je baby leren zitten is een grote stap in de ontwikkeling van de kleine. De wereld gaat er een stuk anders uit zien vanaf dit perspectief en de kleine heeft nu veel meer bewegingsvrijheid om te gaan ontdekken. Hoe je je baby leert zitten lees je hieronder.

Leren zitten

Je kleine kan pas leren zitten als de nekspieren goed ontwikkeld zijn en sterk genoeg zijn om het hoofd omhoog en stabiel te houden. Dit zal rond de 4 en 6 maanden zijn. Als de baby zichzelf kan omrollen, kan de baby beginnen met het leren zitten.

Ondersteuning

Je baby heeft tijdens het leren zitten nog veel ondersteuning nodig om niet te vallen. De kleine heeft niet alleen kracht nodig om te leren zitten maar ook balans. Dit allemaal tegelijk oefenen kan nog moeilijk zijn dus de nodige ondersteun bieden is nodig. Ondersteuning kun je bieden door op schoot te leren zitten, kussentjes te gebruiken of te oefenen met babysitters. Babysitters zijn stoeltjes die bedoeld zijn om baby’s zelfstandig te leren zitten. Daarbij is een zachte ondergrond ook een must voor als de baby toch omvalt.

Billenschuiver

Billenschuivers zijn baby’s die te vroeg hebben leren zitten. Het is niet verstandig om al té vroeg te beginnen met het leren zitten. Dit staat namelijk de ontwikkeling van je kind in de weg. De wervelkolom en nek- en rugspieren moeten eerst sterk genoeg zijn om je kleine recht op te houden. Als het zitten te vroeg wordt aangeleerd wordt het kruipen vaak overgeslagen en gaat de baby zich voort bewegen door over de grond met de billetjes te schuiven. Daar kom de naam billenschuiver vandaan. Het leren kruipen is belangrijk om alle spiergroepen te trainen en te ontwikkelen. De ontwikkeling bij baby’s moet stap voor stap gaan. Je hoeft niks te overhaasten.

Zelfstandig rechtop zitten

Als je baby sterk genoeg is zul je merken dat hij steeds vaker probeert om omhoog te komen. Dit kost ontzettend veel kracht en is goed voor het sterker maken van de spieren. Er zijn twee manieren waarop je baby van liggen op buik tot de zitstand kan komen:

  • De baby duwt eerst zichzelf omhoog, draait naar de zijkant en duwt zich met de armen omhoog tot hij rechtop zit;
  • De baby trekt de knieën naar binnen, duwt het bovenlichaam omhoog en gaat achterover op de billen zitten.

Hoe leer je je baby zitten?

Om je baby te leren zitten is het belangrijk dat je helpt met het stimuleren van de ontwikkeling van de spieren. Zo wordt je baby sterker en kan gaan zitten makkelijker verlopen. Het stimuleren van de spierontwikkeling kan je door middel van de volgende tips doen:

  • Leg je baby vaak op de buik neer. De nek- en rug spieren worden hiermee getraind als de baby het hoofdje omhoog probeert te tillen;
  • Als de nekspieren sterk genoeg zijn kan je de baby op zijn rug leggen. Trek zachtjes aan de armpjes om de baby omhoog te trekken tot de zitstand;
  • Ondersteun de baby zoveel mogelijk als je merkt dat hij het lastig vindt;
  • Het paardje rijden is een goede oefening om de balans te stimuleren. Zet de baby op je schoot, houd de baby goed bij de middel vast en beweeg met je benen heen en weer.

Consultatiebureau

Elke baby is natuurlijk anders en ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Weet je niet zeker of je kind al klaar is om te leren zitten, kan je altijd bij het consultatiebureau terecht voor je vragen.

Hoe oud was jouw baby toen hij kon zitten?

Lees ook:

Tummy time voor je baby: waar moet je op letten? 
Zó help je je baby leren omrollen

Bron: klaarvoordebaby & nutriciavoorjou
Beeld: pexels

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


  • Nog-even!

    Wat een raar advies. Waar komt dit vandaan? Ah, nutricia... Dus een babyvoedingfabrikant doet nu alsof ie verstand heeft van de ontwikkeling en opvoeding van een baby. Komt met rare adviezen. En de stagiaire van Babybytes schrijft ze over???

  • Chudo

    Ik weet niet beter of je laat de baby helemaal niet zittwn met behulp van kussens etc.

    Hier zaten ze alleen op schoot half zittend maar heb ze nooit in zitstand gezet op de grond

  • Nog-even!

    En paardje rijden om de nekspieren te trainen? Voor ouders die het shakenbabysyndoom niet zo erg vinden zeker? Hoe verzinnen ze het?! En dat schrijft dan voor een babysite😳

  • Chudo

    Paardje rijden echt dat kan toch niet met zo kleine baby😰

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50