Zó misselijk! Is er dan niets dat helpt?

Zó misselijk! Is er dan niets dat helpt?
  • in Overig
  • 0
  • 1093
  • 21/10/2022

Je bent zo blij dat je een kindje verwacht. Tegelijk voel je je zo beroerd dat de roze wolk eerder groen en geel gekleurd lijkt. Wat kun je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid?

Als je zwanger en misselijk bent, ben je niet de enige. Per jaar hebben ruim 130 duizend vrouwen last van zwangerschapsmisselijkheid, van milde tot ernstige vorm. Dat voelt vast niet als een troost, als je met moeite een droog crackertje naar binnen probeert te werken, omdat je je nog zieker voelt met een lege maag.

Test

Je wist nog voor je de test had gedaan dat je zwanger was, omdat je het voelde in je maag. Ochtendmisselijkheid? Er is geen moment van de dag dat je je niet ziek voelt. Je wil je zwangerschap geheim houden tot na de eerste echo, maar hoe doe je dat als je al moet kokhalzen als je je collega een broodje oude kaas ziet eten, als de lichaamsgeuren van de andere passagiers in de trein je ziek maken en als er werkelijk geen voedingsmiddel is waarvan je de geur wel kan hebben?

Je zoekt op Google en op het forum van BabyBytes naar die ene tip die wel werkt. Gemberthee? Verse muntthee? Polsbandjes tegen zeeziekte? Cafeïnevrije cola? Wit brood zonder korstjes? Wat bij de een goed kan helpen, doet voor jou niets. Wanhopig word je ervan.

Baby

Een troost: bij de meeste vrouwen verdwijnt de misselijkheid na een week of 14. En hoe rot jij je ook voelt: de baby heeft er geen last van. Die groeit lekker door, zelfs als jij al dagen amper hebt kunnen eten. Probeer echter wel iets binnen te krijgen. Met een lege maag voel je je nog zieker. Het helpt het beste om verdeeld over de dag kleine beetjes te eten.

Blijf zeker drinken. Bel de dokter als je nog maar weinig plast en je urine donkergeel kleurt. Ook als je afvalt, duizelig wordt of als je je verward voelt, moet je aan de bel trekken. Dan ben je misschien aan het uitdrogen.

Medicijnen

Er bestaan medicijnen tegen erge zwangerschapsmisselijkheid. Als je echt zo ziek voelt, dat het je belemmert in het dagelijks leven, kan de huisarts je middelen als Emesafene, Cyclizine of, bij HG, Zofran voorschrijven. Dit zijn medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn.

HG

Als je heel lang zo misselijk bent dat je niets kunt binnenhouden, dan wordt dat HG genoemd, Hyperemesis-Gravidarum. Als je dat hebt, bestaat de kans dat je moet worden opgenomen in het ziekenhuis voor een infuus tegen uitdroging. Lees hier meer.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50