Zó slaapt je kind overal lekker tijdens de feestdagen!

Zó slaapt je kind overal lekker tijdens de feestdagen!

Tijdens de feestdagen (of een weekendje) weg wil je vooral genieten, en niet de hele nacht naast een campingbedje zitten om je kindje te sussen. Dus slaapcoach Janine heeft een paar tips voor je verzameld om slapen op locatie soepel te laten verlopen. Dit zijn haar beste hacks voor slapen op locatie!

Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar hier is dat altijd een mix van ‘supergezellig’ en ‘oei, raakt mijn kind niet helemaal overprikkeld en oververmoeid?’ Want laten we eerlijk zijn: een uitgerust kind maakt álles leuker, toch? Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Ik heb vijf hacks voor je!

1. Oefenen met het campingbedje

Als je een campingbedje meeneemt, oefen er dan alvast mee. Laat je kind er thuis in spelen of een keertje in slapen. Hoe vertrouwder het bedje, hoe relaxter je kind straks slaapt.

Pro-tip: Als je kind al vaker in een campingbedje slaapt, neem dat specifieke bedje mee naar het bezoek. Bekend terrein = minder weerstand!

2. Dutjes onderweg

Een goed ochtenddutje is je geheime wapen tijdens drukke dagen. Heeft je kind een goed ochtenddutje gehad, dan kan hij de rest van de dag wat meer hebben qua prikkels. Is het ochtendslaapje kort geweest? Plan dan een rustig moment of, als het lukt, een powernap in voordat je vertrekt.

Op pad? Vertrek 15-20 minuten voor dutjestijd. Kinderen slapen vaak prima in de auto, draagdoek of wandelwagen. Is de autorit kort? Blijf gewoon even zitten en laat je kind minimaal 30 minuten doorslapen. Ja, ook als het betekent dat jij de kerstverhalen van tante Truus moet missen.

3. Respecteer het ritme (soort van)

Ja, de feestdagen vraagt om flexibiliteit, maar probeer je kind niet te veel te overprikkelen. Een beetje rekken in wakkertijd kan, maar overdrijf niet.

Heeft je kind een wakkertijd van 3 uur? Rek dit dan maximaal 30 minuten op. Ga iets eerder naar boven voor het bedtijdritueel. Neem 20 extra minuten om rustig een boekje te lezen of te knuffelen. Het voelt misschien wat overdreven, maar je kind heeft zoveel prikkels gehad dat dit helpt om te ontspannen.

4. White noise to the rescue!

Een feestje kan best rumoerig worden, vooral na een paar glaasjes wijn. Zorg dat je een white noise apparaat bij je hebt om omgevingsgeluiden te dempen. Zet eventueel een extra apparaatje op de gang.

5. Blijf erbij als dat nodig is

Je bent boven bij je kind. Iedereen zit beneden en jij wilt erbij zijn. Snap ik. Maar hoe rustiger jij blijft, hoe sneller je kind in slaap valt. Moet je kind echt huilen? Geef ruimte om zelf te proberen, maar wees ook niet bang om aanwezig te zijn.

Pro-tip: Neem een momentje voor jezelf als je stress voelt. Even de kamer uit, diep ademhalen, en dan ontspannen terugkomen.

Maak het jezelf makkelijk en probeer te genieten van de gezellige chaos. Ouders met een uitgeruste peuter hebben immers het leukste feest! 

Ho ho ho, slapend de feestdagen door! Dit jaar geef ik je het mooiste kerstcadeau: rust

Pak nu jouw kerstkorting op:

De ‘Slapen zonder huilen’ cursus (5 maanden - 2 jaar): leer je baby liefdevol slapen, met focus op hechting. Nu met €52 korting!

De ‘Slapen zonder strijd’ cursus (2 - 5 jaar): zeg vaarwel tegen bedtime battles en hallo tegen ontspannen avonden. Nu met €62 korting!

Mijn praktische en waardevolle slaapgidsen: vol tips en tools voor ritme, rust en slaapsucces. Je leert hoe je liefdevol én zonder drama je kind zelfstandig laat slapen, zelfs tijdens drukke feestdagen.

Fijne feestdagen en slaap lekker!

Liefs, Janine

Lees ook:

Vaste bedtijden of aantal uren slaap: wat is belangrijker?
De Cry it out-methode: waarom je deze niet wilt toepassen

Lekker luisteren: podcast over pre-eclampsie

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Ik ben Janine, moeder van een Mace. Ik ben afgestudeerd als kinderslaapcoach en onrustdeskundige en sindsdien help ik gezinnen met mijn bedrijf ‘The new sleepcoach’. Ik leer ouders hoe je op een liefdevolle manier een goede slaapbasis instelt en hoe je een kind beter en zelf kunt laten slapen.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50