Zó voorkom je jaloezie bij je kind als er een broertje of zusje is geboren
- Annelies---WOW
- in Opvoeding
- 0
- 1256
- 31/05/2023
Onlangs had BabyBytes-opvoeddeskundige Annelies hele goede tips gegeven om je kleine voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje. Maar hoe pak je het aan als het jongste gezinslid is geboren en er jaloezie om de hoek komt kijken bij de oudste? Ook dan heeft Annelies tips over hoe je dat het beste kunt aanpakken.
Tip 1: Schep een gevoel van veiligheid
Als de baby net geboren is, is er natuurlijk niets leuker dan dat je kinderen elkaar voor het eerst gaan ontmoeten. Maar let op: het kan voor het oudere kind heel direct en confronterend zijn, wanneer hij vol verwachting de slaapkamer binnenstapt en daar de nieuwe baby in de armen van mama ziet liggen. Mama kijkt dolverliefd naar de baby en verwachtingsvol naar jou…
Dat kan het gevoel geven dat mama een nieuwe baby heeft genomen en de oudste daarom niet meer nodig heeft. Wat is daarvan het gevolg? Dat het oudere kind denkt: “Ik haat die nieuwe baby!”
Als je de baby juist even in de wieg legt op het moment dat het oudste kind de kamer binnenkomt, dan ligt de baby op ‘neutraal’ terrein. Voor de oudste schept dit een heel belangrijk gevoel van veiligheid. Laat je oudste rustig naar de baby kijken, misschien wil hij hem wel aanraken of aaien en vraag na enkele minuten: “Zullen we de baby samen uit de wieg halen?”
Tip 2: Ook een cadeautje voor de oudste
De kraamperiode is natuurlijk de periode waarin de baby allemaal cadeautjes krijgt. Weer zoiets om stik jaloers van te worden als oudste kind.
Zorg er daarom voor de oudste ook een klein cadeautje krijgt. Bijvoorbeeld van jullie, als ouders, om te vieren dat hij grote broer/zus is geworden. Of geef een cadeau vanuit de baby voor zijn grote broer/zus.
Tip 3: geef je oudste het gevoel dat hij ertoe doet
Maak je oudere kind belangrijk en geef hem het gevoel dat hij ertoe doet. Het kan heel erg helpen om je kind (op zijn niveau) te laten helpen met het verzorgen van de baby. Maar doe dit alleen als je kind dit graag wil.
Toont je kind niet zoveel interesse en heeft hij er helemaal niet zoveel zin in? Laat hem dan vooral zijn eigen gang gaan en forceer het niet. Het komt wel, wanneer je kind daar zelf aan toe is. Het wekt alleen maar aversie en tegenstand op om iets te moeten doen waar je geen zin in hebt. Dan kan je kind gaan denken: “Moet ik nou alweer iets doen voor die stomme baby…”
Tip 4: Neem de gevoelens van je kind serieus
Neem de gevoelens van je kind serieus en probeer niet recht te praten wat krom is. Als je kind bijvoorbeeld zegt: “Ik vind de baby stom”, dan zijn we snel geneigd om te zeggen: “Doe niet zo raar, je vindt de baby toch juist lief?”
Maar heel eerlijk? De kans dat je kind zijn nieuwe broertje of zusje op sommige momenten écht niet zo leuk vindt, is behoorlijk aanwezig en eigenlijk nog logisch ook. Het helpt als je bijvoorbeeld zegt: “Het is niet altijd leuk, hè, om een broertje of zusje te hebben? Je vindt de baby wel lief, maar soms is het ook gewoon wel stom, als mama/papa je broertje/zusje weer moet troosten, terwijl jij net een boekje wilde lezen.” Of: “Het is niet leuk dat de baby zo vaak moet huilen, hè?”
Je zal merken dat je kind zich dan begrepen voelt en dat is voor je kind heel fijn, het is tenslotte een hectische tijd met veel veranderingen waar hij ook zijn nieuwe plek in moet vinden.
Gratis e-book
Wil je meer weten over hoe je kind de wereld ervaart? Zodat je niet langer precies het verkeerde lijkt te zeggen als je kind boos of verdrietig is? Waardoor je het vaak alleen maar erger maakt...
>> Download mijn gratis e-book en ik laat je zien wat er in het koppie van je kind omgaat.
Lees ook:
Voorbereiden op de komst van een broertje of zusje
Opvoedcoach Annelies: als je kinderen weer eens ruzie maken
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)