Tips slapen baby 10 maanden

Onze kleine meid blijft een drama met slapen. Ik kan er niet meer tegen dat het altijd drama is. Gelukkig kan haar vader het op dit moment regelmatig overnemen, een verademing. Doordat ze dagen heeft waarop ze korte slaapjes doet is ze savonds heel moe en onrustig denken we. De afgelopen weken is elk slaapje krijsen, met geluk slaapt ze in binnen 10 minuten maar 45-60 min is het vaker. We doen de chair methode. Eerst hielden we ons hand op haar bol, daarna zaten we er naast te sussen en mijn man kan vanaf de deur sussen. Ze raakt gestresst en krapt over haar hoofdje daarom doen we daar sokjes om heen maar dat vindt ze ook niet heel fijn. Vooral bij mij is het drama in kwadraat. Ze is heel lang met bv in slaap gevallen, dit proberen we te doorbreken maar is zo heel pittig. Overdag kunnen we geen vast ritme krijgen doordat ze wisselend slaapt qua lengte. We hebben haar van drie naar twee slaapjes overgedaan in de hoop dat ze dus savonds niet te wakker zou zijn.. bedritueel overdag is kort, savonds pyjama aan, boekje lezen en bv of flesje van papa 1x per week. Als ze iets hoort wordt ze meestal wakker en is ze zeker een half uur aan het krijsen voordat ze weer slaapt (dit is niet dagelijks gelukkig). Ze gaat om 19.00/19.15 te bed, avond en nacht voeding en is rond 06.20/06.30 wakker, dus dat gaat heel goed. Nog tips..

1342 x gelezen, 0

reacties (23)


  • Jvb

    Je kunt ook ritme krijgen door te sturen op het voeden ipv te sturen op het slapen. Ik lees heel vaak dat gestuurd op slapen met wakkertijden en methodes, maar voor mij voelde dat altijd zo vreemd. Ik voedde ze allemaal, borst en fles, vanaf dag 1 op de klok. Je neemt dan een half uur speling als ze nog slapen als het voedingstijd is. Ze sliepen hier lang niet allemaal evenveel op een dag. En soms sliepen ze een paar hazenslaapjes tussendoor en soms lekkere lange slaapjes. Maar door dat voeden op schema, zat er een heel duidelijk ritme in de dag, voorspelbaarheid en structuur, en dat hielp bij de avonden. Ik startte elke dag ook op een vast tijdstip, ongeacht de nacht. Ik vind het veel logischer om te sturen met eten, je maakt zo de dagindeling duidelijk en het kind geeft tussendoor wel aan of het moe is. Als je een tijdje op de klok voedt ga je ook zien dat ze wakker worden op de juiste tijden, je lichaam went er aan. Dat heb je zelf ook, als je altijd om 12:00 luncht, krijg je om 12:00 honger.

    Daarnaast is 10mnd niet de beste periode om over te stappen op zelf in slaap vallen als je dat daarvoor nog niet deed. Wij hebben er eentje met verlatingangst gehad, en daarbij hebben we dit rond deze leeftijd in hele kleine stapjes gedaan. Eerst op schoot in slaap laten vallen en dan pad wegleggen, bij elke x wakker worden optillen en in slaap troosten. Bij elke stap geldt dan: als dat goed gaat, na een paar dagen een stapje verder. Volgende stap is op schoot bijna in slaap laten vallen en dan wegleggen en.er bij blijven met een hand op de buik of arm er tegen aan. Bij wakker worden in de nacht ook dat doen, troosten tot bijna in slaap, dan er bij met aanraking. Volgende stap is hetzelfde doen maar niet aanraken. Volgende stap is iets verder weg gaan zitten. Bij het er bij zijn doe je verder niks, geen oogcontact, niet kletsen of zingen, geen licht, gewoon zitten. Volgende stap is weer wat verder weg. Tot je op een gegeven moment de kamer uit kunt lopen na het wegleggen. Dan is de laatste stap wakkerder in bed leggen.

    We hebben er eentje ook laten huilen, maar daar was het heel duidelijk geen angst. Die was ook na 1 avond huilen klaar. Als ze echt elke avond zo lang kan huilen, dan is ze er nog niet aan toe om het volgens op de huidige manier te doen. Ik zou zoeken naar een kleinere stap tussen wat zij vraagt en waar jullie heen willen.

  • mijn~meisje

    Als mijn kids zo erg gingen huilen/ oversturen zouden worden pakte ik ze gewoon in mijn armen en mochten ze in mijn armen in slaap vallen.

    Mijn jongste is 2,5 en valt nog steeds het liefste in mijn armen in slaap. Dus dat doen we gewoon. Meestal slaapt hij dan heel snel. Zijn bed staat bij mij op de kamer naast mijn bed. Als ik ook samen met hem ga slapen leg ik hem in zijn eigen bed en ga ik er naast liggen in mijn eigen bed. Meestal duurt het dan iets langer voor hij in slaap valt maar ook dat lukt prima. Zelf in slaap vallen is heel fijn maar dat hoeft toch niet gepaard te gaan met zo veel huilen?

    Mocht je er echt niet uit komen kun je altijd kijken of je een slaapcoach in handen kan nemen. Sommige hebben ook een hele fijne methode zonder veel huilen.

  • Njenz

    Je kan proberen om haar 's ochtends rond 9en op bed te leggen en wakker te maken na 45 min tot een uur. Dan bouwt ze weer wat slaapdrang op om (hopelijk dus) een langere dut 's middags te doen, zo van 13-15 (dan houd je dus het 2-3-4 schema aan) en weer rond 7en naar bed. Je zou hier eens een paar dagen op in kunnen zetten, heeft vaak ook even nodig om te wennen of te laten werken.

  • 3kids1dog

    Dankjewel haar slaapje smorgens is 25-30 minuutjes vrijwel nooit langer. Dus het 2-3-4 schema is nieuw voor mij ga ik even bekijken goede tip.

  • 3kids1dog

    Dankjewel haar slaapje smorgens is 25-30 minuutjes vrijwel nooit langer. Dus het 2-3-4 schema is nieuw voor mij ga ik even bekijken goede tip.

  • Mama-LenA

    Vervelend zeg. Ik kan me voorstellen dat je er echt moedeloos van wordt.. maar je start om 630 de dag? En wat is daarna het ritme? Onze dochter is ook 10 mnd. Wij werken met wakkertijden en dat gaat best goed. Eerste slaapje 2.5 uur wakkertijd en daarna 3 uur wakkertijd. Wat krijgt ze als ontbijt voor ze haar eerste slaapje doet?

  • 3kids1dog

    Oh wat fijn een even oud baby’tje ter vergelijk dankjewel. We hebben helaas weinig ritme te pakken doordat we veel in zkh zitten met haar (opnames en afspraken) we proberen de dagen dat we thuis zijn ritme te vinden. Ze wordt wakker tussen 06.20 en 06.30 enkel keer tegen zeven uur. Drinkt dan gelijk live bv (paar uur daarvoor in de nacht ook trouwens) Ze eet dan als ontbijt rond half 8 3 schepjes pap met toegevoegde neocate (iom de diëtiste). Drinkt wat slokjes water tussen ontbijt en bedjeS Fruithapje en bv is na het slaapje.

  • Mama-LenA

    En staan jullie dan om 630 ook meteen op? Bij ons gaat ze dan vaak om 9.00/915 weer naar bed. We geven dan wel eerst fruit, omdat we merkten dat ze anders slecht sliep omdat ze blijkbaar honger had. Bij de opvang doen ze dat ook. De laatste tijd heeft ze weleens dat ze dat slaapje moeilijk pakt en veel huilt. Verlatingsangst denk ik. Ik probeer het dan max 20 min. Troosten, rommelen op de kamer, even laten huilen, met mijn zoontje spelen op een andere kamer zodat ze geluid hoort. Maar na 20 min stop ik, en gaat ze weer mee. Anders blijf je in die modus. Dan probeer ik het gewoon later weer. In het begin hebben we het heel vaak zo gedaan, omdat ze toen echt moest wennen aan het slapen. Maar nu gaat het 9/10 keer zonder problemen. Ik maak haar s morgens altijd wel wakker na een uur, zodat ze ook slaapdrang houd voor de middag.

    Dus meestal zo:

    630 wakker en ontbijt

    915 slapen

    1015 wakker + fruit

    1145 lunch

    1315 slapen

    1500/1530 wakker

    1700 eten

    1830 klaarmaken voor bed + fles

    1900 op bed, fles gehad, slapen

    En dan komt ze meestal s nachts nog een keer rond 3 uur.

  • Momtini

    Heel herkenbaar …… Hier tot zeker 1.5 jaar drama’s gehad met slapen . Het doorbreken van negatieve slaap associaties kost veel tijd , en veel geduld . Daarnaast kan verlatings angst ook nu gaan opspelen.

    Uit je verhaal klinkt het dat ze niet zelf in slaap rustig kan vallen , wat verklaard t lange wakker zijn voor t zelf in slaap vallen en na 45m (eerste slaap cyclus ) weer wakker word . Wij hebben veel gebruik gemaakt van t boek Baby in een Droomritme , waarbij we echt exact dingen aanhielden zoals daar beschreven . Wellicht een tip!

  • 3kids1dog

    Dankjewel voor de tip ga dat boek eens opzoeken. Door een pittig leventje is het voor haar zeker lastiger en misschien kan dat boek hulp bieden ☺️

  • Joeltje

    Intensief zeg! Valt ze ook niet in slaap als je haar vasthoud of wiegt ofzo? Of een klein beetje te drinken geeft?

    Of misschien haar bedje nog n poosje op jullie kamer laten staan?

    Tussen 8 en 12 maanden schijnen veel kinderen eennfase te hebben waarin slapen moeilijker gaat. Een mooie site vind ik ook liefdevaneenmoeder.nl Sterkte hoor. Het word echt ooit beter!

  • 3kids1dog

    Die site ken ik niet ga ik bekijken, dankjewel voor de tip. Ze slaapt sindskort op haar eigen kamertje omdat haar vader dat perse wilde en het ons huwelijk niet ten goede kwam.. (lang verhaal haha) Als ik haar voed en ze merkt dat ik haar weg leg is het sowieso drama vandaar dat we het anders willen aanpakken. Bedankt.

  • Flamingootje

    Werk je met wakkertijden oid en zo ja, hoelange wakkertijd heeft ze?

  • 3kids1dog

    Drie uur is haar wakkertijd. Gaan als ze eerder gaapt al naar boven met 2 en half uur anders net daarover tot max drie uur. Deze tijd lijkt goed voor haar te zijn, maar misschien heb jij daar een ander beeld bij? Soms laat ze zien echt eerder moe te zijn doordat ze een hazenslaapje heeft gedaan daarvoor dan ligt ze 2,5 uur later weer in bedje trouwens.

  • Flamingootje

    3u vind ik erg lang inderdaad. Wij houden de tijden van droomritme aan. Mijn zoontje zat op 2u, max 2.5u toen hij 3 maanden was.

  • Jojo91

    Ik heb niet echt tips.. behalve dat dit wel echt de leeftijd is van verlatingsangst. Dus ik kan me voorstellen dat ze krijst/gestressed raakt zoals je schrijft. Lastig hoor. Hier krijgen we nu met 20mnd eindelijk wat meer rust in het slapen. Daarvoor was hij rustig 10x per nacht wakker.

    Als ze verder gewoon doorslaapt zou ik er zelf in meegaan en het accepteren.

  • 3kids1dog

    Dankjewel lieve reactie en hoop dat het niet zo zal zijn maar zullen het zien.. 20 maanden is lang oef hoe hield je dat vol 😮

  • Jojo91

    Nou.. uiteindelijk kan je altijd meer dan je denkt. Maar daar weet jij vast alles van

    Maar ik zou kijken naar een manier die voor iedereen het minst energie kost, als ze met bv wel zo slaapt. Dan zou ik het misschien zo houden en over een tijdje weer opnieuw proberen.

  • Vlindermoeder

    Geeft ze zelf aan 3 slaapjes nodig te hebben? Dan zou ik dat gewoon doen namelijk.

    Onze oudste sliep overdag heel weinig en ook onze jongste heeft daar een handje van (ging toevallig laatst een stuk beter, maar gisteren heeft ze bijvoorbeeld overdag maar 1 uur geslapen). Het is heel pittig, maar ik accepteer het maar. Bij onze oudste dochter is het uiteindelijk ook goed gekomen. Je zou een gebruikt shirt van jezelf over het matras kunnen trekken. Dan ruikt ze je. Heb je al buikligging of zijligging geprobeerd? Heeft ze toevallig ook last van verlatingsangst?

  • 3kids1dog

    Vandaag dacht ik doe toch maar weer drie slaapjes maar viel ze niet in slaap. Heeft overdag twee slaapjes gedaan van 25/30 min. Zo lang ze dan oké in slaapt valt zou ik het niet zo pittig vinden maar huilt dan ook bijna zo lang als ze slaapt.. en nu is ze ook al een uur aan het krijsen. De buikligging resulteerde in nog meer drama vanmiddag, probeer dat morgen nog eens. Zij draait ze zelf van weg. Ze overstrekt liggend zeg maar. Op andere momenten geen verlatingsangst maar ze is sowieso nooit blij geweest op der eigen kamertje en daar slaapt ze nu een maandje.

  • Vlindermoeder

    Geeft zij zelf ook 3 slaapjes aan? Geen verwijt hoor, maar je schrijft dat jij dacht 3 slaapjes. Is ze ook echt moe als je haar op bed legt? Te moe misschien al? Hier is het bij gapen naar bed. Werkt dus lang niet altijd in ons geval, maar als ik langer wacht werkt het sowieso niet.

    Rond 8 maanden begon de verlatingsangst bij onze oudste dochter. Misschien heeft jullie dochter daar toch een beetje last van en slaapt ze daarom niet lekker op haar eigen kamer?

    Succes in ieder geval. Ik heb bij onze oudste dochter huilend aan bed gezeten tijdens het hele slechte slapen. Het was elke keer zo'n strijd

  • 3kids1dog

    Jeetje echt zo pittig, ben heel blij dat haar vader het soms overneemt anders zou ik ook huilend erbij zitten soms ja. Vanavond was het zeker oververmoeid maar lijkt nu ook echt buikpijn te hebben.. Heb zelf een nieuw sublement waar ze met haar buikje misschien op reageert (zit lactose in iets wat ik niet eet, misschien is die hoeveelheid te prikkelend voor haar want zit nu ook al poos met haar te sussen)