DraagZAKKEN zoals de Babybjörn, Kipling, Chicco, Mini Monkey en Lodger Shelter etc zijn ongeschikt:
Het gevaar op heupluxatie (waardoor een baby een spreidbroekje aanmoet) is in een draagzak veel groter omdat de beentjes weinig gespreid zitten en de steun niet tot in de knieholtes gaat.
Het hele gewicht van de beentjes hangt dus in een niet-correcte houding te bengelen aan de kop van het bovenbeengewricht waardoor die makkelijker uit de pan van de heup kan schieten.
Het kind in de draagzak wordt dus zeker niet in ' de natuurlijke kikkerhouding' (= de anatomisch perfecte houding voor een baby: bolle rug, knietjes geplooid opgetrokken, beentjes 90 - 100° gespreid) gedragen, maar eerder in een 'parachutistenhouding': het enige punt waarop al het gewicht terechtkomt
op het kruis van de baby: het lichaampje hangt vrij recht in het verlengde van dat kruis, zodat alle gewicht recht naar beneden op dat onderste deel van de wervelkolom en het bekkentje terechtkomt, en het gewicht van de beentjes veroorzaakt nog meer stress op de gewrichtjes van het bekken van de baby.
Ter vergelijking: In een draagdoek kan de stof worden opengetrokken van knieplooi tot knieplooi en kan het rugje doorbollen door de soepelheid van de stof.
Hierdoor is de kikkerhouding wel mogelijk. Een baby in een draagdoek mag dus in principe 24/7 gedragen worden al vanaf de geboorte.
Iedere stap die de drager maakt wordt bij een draagzak op een heel kleine oppervlakte (bekken) van de baby geïncasseerd. Dus de normale schokken bij het bewegen en stappen met een kind in een draagsysteem worden niet over het gehele lichaam van de baby verdeeld.
Bij een draagdoek worden de schokken over het gehele lijfje opgevangen, in een correcte houding, gedempt door de veerkrachtigheid van de stof. Een baby in een draagdoek wordt niet blootgesteld aan gevaarlijke schokken, ook niet wanneer je veel beweegt.
De meeste osteopaten met draagdoekervaring zijn om bovengenoemde redenen bijvoorbeeld niet te spreken over draagzakken en stellen dat deze een nefaste invloed kunnen hebben op KISS-problemen. Kinderfysiotherapeuten zeggen dat het gebruik van een draagzak een nadelige invloed heeft op de ontwikkeling van de gewrichten en de wervelkolom en het bekken.
(Kinder)fysiotherapeuten en pediaters hebben daarentegen ontdekt dat het gebruik van de draagdoek juist een zeer gunstig effect heeft op de hele lichamelijke ontwikkeling. Door de ideale houding ontstaat er een zeer gelijkmatige druk in de gewrichten waardoor het zachte kraakbeen makkelijker kan verharden, hetgeen nodig is om te kunnen leren zitten, staan,... Door de bewegingen in de draagdoek worden spiersamentrekkingen uitgelokt die de balans van het kind versterken. Zo kunnen evenwichtsgevoel, hoofdstabiliteit en rompstabiliteit goed gestimuleerd worden en zich optimaal ontwikkelen.
Aan de leeftijd waarop het niet meer zo nefast zou zijn voor de ontwikkeling van de rug en het bekken van het kindje, omdat de wervelkolom van het kind al een meer volwassen vorm heeft aangenomen, (holling thv de nek, bolling thv de thoracale wervels en holling thv de lendenwervels), is het kind VEEL te zwaar
en te groot om nog te kunnen dragen in een draagzak, want het kind is dan al vaak meer dan een jaar oud!
Andere nadelen: Een draagzak is duurder en minder milieuvriendelijk geproduceerd, er is minder lichaamscontact tussen baby en drager, je hebt minder draagmogelijkheden, het is minder compact en dus minder makkelijk op te bergen. Het is onveiliger (slechts één sluitsysteempje moet het laten afweten en de zak klapt helemaal open), en borstvoeding geven in zo'n draagzak is bijna onmogelijk.
In een draagzak gedragen worden is bovendien ook voor de baby niet comfortabel en erg vermoeiend, hoewel de baby natuurlijk ook gewoon blij is zo dicht bij mama, wat zou kunnen verklaren waarom er nog baby's zijn die wel graag in de draagzak zitten. ;-)
Een baby die vaak in zo'n draagzak heeft gehangen heeft meer kans op latere rugklachten. (scolioses, lordoses) En een drager die enkel dit niet-ergonomische systeem gebruikt zal het dragen niet zo lang volhouden of zelfs rug- en schouderklachten kunnen ontwikkelen. De beentjes van de baby zitten in een draagzak niet om je middel maar hangen recht naar beneden, waardoor het zwaartepunt van je baby een stuk verder en lager van je eigen lichaam afhangt, en dat is absoluut niet bevorderlijk voor ergonomisch dragen. De schouderbanden van zo'n draagzak zijn ook gewoon veel te smal en te stug om het gewicht echt over je lichaam te kunnen spreiden, dus van rugvriendelijk dragen is eigenlijk sowieso geen sprake.
Wat draagzakfabricanten ook mogen beweren, draagZAKKEN zijn NIET ergonomisch.
Noch voor de drager, noch voor het kind.
Bron: De Doekentheek
Foto 1:
Deze houding met het gezicht vooruit, wordt sowieso afgeraden. Het kindje kan niet de rug in een natuurlijke 'bolle' houding doen, het hangt met het gewicht in het kruis, beentjes bungelen in de kommen, etc....
Foto 2 DraagZAK (BabyBjorn) Foto 3 DraagDOEK. (SSC, Beco)
Hier zie je het verschil.
Bij foto 2 bungelen de beentje gewoon ongesteund naar beneden, al het gewicht rust op het kruis. Baby 'hangt' in de draagzak. Het materiaal is stug en de rug kan niet natuurlijk bollen. Bij foto 3 'zit' het kindje in de draagdoek. De doek zit tot in de knieen. Alles is ondersteund. Omdat het een niet rigide stof is, kan het rugje gemakkelijk bollen. Onderkant kontje, zit lager dan de knieholtes.
Foto 4. DraagDOEK (Mei Tai)
Nog een goede foto: Deze baby 'zit' in de draagdoek.
Hij zit letterlijk in de doek, mooi bol ruggetje, kontje en onderkant bovenbeentjes tot in de knie ondersteund.
Een 'foute' draagzak
Een 'goede' drager
reacties (0)