Op mijn vorige blog: "Te weinig melk ??" zijn veel vragen binnengekomen over hoe je melkproductie nou precies werkt.
"In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben je borsten geen "reservoir" dat gevuld wordt. De melkklieren vullen zich met melk op het moment dat er gedronken wordt. (met uitzondering van wat melk dat al aanwezig in de klieren is)."
Uit blog: Te weinig melk ??
Nee, er zit geen "reservoir" in de borst.
Er zit wel wat melk in de melkklieren. Het is een samenspel, de melk wordt weggedronken, waardoor er ruimte is om weer te vullen met melk EN door het mondje en zuigkacht komen er hormomen vrij die zorgen voor een reflex (TSR) waardoor je (melkklieren) instand (direct) melk maakt.
De wetenschappelijke uitleg:
Het drinken van een baby aan de borst:
Het drinken van een baby is de meest effectieve manier om melk uit de borst te halen. Het is een zeer ingewikkeld samenspel van positieve en negatieve druk en hormoonwerking.
De mond van de baby omvat de gehele tepelhof. De baby neemt de borst ver in de mond. Zijn lippen sluiten zijn mondholte luchtdicht af. Hierdoor ontstaat een vacuüm, dus een negatieve druk, waardoor de borst op zijn plaats blijft en een beetje melk uit de borst wordt gezogen. De kaken, tong en gehemelte masseren de melkkanalen onder de tepelhof. Hierdoor ontstaat een positieve druk, die de melk uit de melkkanalen drukt. Het wegstromen van de melk veroorzaakt in de borst een negatieve druk, waardoor de in de verder naar achteren gelegen delen van het melkkanalensysteem aanwezige melk wordt aangezogen.
De massage van de huid van de tepelhof met de daarin gelegen zenuwuiteinden veroorzaakt het loslaten van de hormonen oxitocine en prolactine. Oxitocine zorgt voor het samentrekken van de ringvormige spiertjes rondom de melkvormende cellen. Dit is een positieve druk die de melk met kracht door de melkkanalen in de richting van de tepel stuwt (de toeschietreflex of TSR). Het hormoon prolactine zorgt voor een nieuwe impuls voor het direct aanmaken van melk. Ook het leeg worden van de borst (verzamelholtes in de melkklieren en het melkkanalen systeem) veroorzaakt een hernieuwde aanmaak van melk. Het is uiteindelijk de positieve druk in de borst als gevolg van het hormoon oxitocine, dus van de toeschietreflex, die verantwoordelijk is voor de grootste melkstroom van de borst naar de baby.
Bron: http://www.borstvoeding.com/kolvenenwerken/afkolven-van-moedermelk.html
Mooi systeem he !!!!
reacties (0)