21. Borstvoeding; Waar en Nietwaar 1

Om vrouwen zo goed mogelijk voor te lichten over borstvoeding hier een aantal van de meest gehoorde waarheden en onwaarheden.

Deze lijst zal nog worden uitgebreid, dus als jij nog meer "feit en fabels" hebt, laat maar komen !!!

Waar en Nietwaar 1 over borstvoeding:


Veel vrouwen hebben niet genoeg melk.

Niet waar

De grote meerderheid van vrouwen produceert meer dan genoeg melk. Het is zelfs normaal om een overschot aan melk te hebben. De meeste baby's die te weinig aankomen of afvallen, doen dit niet omdat de moeder te weinig melk heeft, maar omdat ze de aanwezige melk niet uit de borst kunnen krijgen. De gebruikelijke reden dat de baby de beschikbare melk niet krijgt is omdat hij niet goed is aangelegd. Daarom is het zo belangrijk dat de moeder op de eerste dag uitgelegd krijgt hoe ze de baby goed aanlegt. En dat dit gedaan wordt door iemand die weet waar hij of zij mee bezig is.

(NB: 2 % van de wereldbevolking (vrouwen) hebben echt te weinig melk, meestal na bestraling of borstoperatie)

Zoek een lacatiekundig bij jouw in de buurt. (wordt meestal vergoed door je ziekenfonds)
http://www.borstvoeding.com/lk/nl/

Het is
normaal dat borstvoeding pijn doet.

Niet waar

Hoewel enige gevoeligheid gedurende de eerste dagen betrekkelijk normaal is, mag dit slechts een tijdelijke situatie zijn die hoogstens een paar dagen duurt.Het mag nooit zo erg zijn dat de moeder tegen het voeden opziet. Als het echt pijn doet, is dat niet normaal. Deze pijn is bijna altijd te wijten aan een verkeerde aanlegtechniek. Als pijn aan de tepels na drie of vier dagen niet minder wordt of als deze langer dan vijf à zes dagen aanhoudt, mag dit niet genegeerd worden.

Pijn die optreedt na een periode van pijnloos voeden, kan te wijten zijn aan een schimmelinfectie.

De tepels moeten iedere keer voor het aanleggen gewassen worden.

Niet waar

Wanneer flesvoeding wordt gegeven, moet er veel aandacht besteed worden aan hygiëne. Niet alleen omdat kunstvoeding de baby niet beschermt tegen infecties maar ook omdat het een goede voedingsbodem vormt voor bacteriën en gemakkelijk verontreinigd kan raken. Borstvoeding daarentegen beschermt de baby tegen infecties. Het wassen van de tepels voor het voeden maakt van het borstvoeden een heel gedoe en bovendien worden de beschermende oliën van de tepel weggewassen.

Kolven geeft een goede indicatie van de hoeveelheid melk die de moeder heeft.

Niet waar

Hoeveel melk er gekolfd kan worden, hangt van verschillende factoren af, zoals onder andere van de mate van gespannenheid van de moeder. Een baby met een goede drinktechniek, kan veel meer uit de borst krijgen dan de moeder kan kolven.

(zie ook mijn blog: Te weinig melk??)

Borstvoeding beperkt de moeder in haar doen en laten.

Niet waar

't Is maar hoe je ‘t bekijkt. De baby kan altijd en overal worden gevoed. Op deze manier is borstvoeding bevrijdend voor de moeder. Zij hoeft geen flesjes en kunstvoeding mee te zeulen. Ze hoeft zich geen zorgen te maken over mogelijkheden om de flesjes op te warmen. Ze hoeft zich geen zorgen te maken over de hygiëne. En bovendien hoeft ze zich geen zorgen te maken over de baby, want die is bij haar.

De huidige kunstvoeding is bijna gelijk aan moedermelk.

Zeker Niet waar

Dit werd in 1900 en zelfs eerder ook al beweerd. De huidige kunstvoeding is slechts oppervlakkig gelijk aan moedermelk. Elke aanpassing van een vastgestelde tekortkoming in de kunstvoeding wordt naar buiten gebracht als een vooruitgang. Maar fundamenteel is kunstvoeding een onvolledige kopie, gebaseerd op achter haalde en onvolledige kennis omtrent moedermelk. Kunstvoeding bevat geen antistoffen, geen levende cellen, geen enzymen, geen hormonen. Kunstvoeding bevat veel meer aluminium, magnesium, cadmium, lood en ijzer dan moedermelk. En het bevat aanzienlijk meer eiwitten dan moedermelk. De eiwitten en vetten verschillen wezenlijk van die in moedermelk. Bovendien verandert de samenstelling van kunstvoeding niet gedurende de voeding, verschilt ze niet van de eerste tegenover de zevende of de dertigste dag, niet van vrouw tot vrouw of van baby tot baby. Jouw moedermelk is aangepast aan de behoeften van jouw baby. Kunstvoeding wordt gemaakt om aan de behoeften van alle baby's te voldoen, waardoor deze dus eigenlijk voor geen enkele baby op maat is.

Kunstvoeding slaagt er over het algemeen alleen maar in om baby's goed te doen groeien, maar borstvoeding omvat meer dan alleen bouwstoffen.

Bron: http://www.borstvoeding.com/fabeltjes/fabeltjes-1.html

498 x gelezen, 0

reacties (0)


  • Anne-Oldum

    ik heb ook echt heel veel aan je blogs en tips! er worden zoveel gekke dingen gezegd over borstvoeding die dus eigenlijk helemaal niet waar zijn! lang leve de BV

  • D, R, L en S

    Ja het is echt vreemd wat er allemaal beweerd wordt over bv. :s

    En een toevoeginkje bij 'het is normaal dat borstvoeding pijn doet': ook bij het doorkomen van tandjes kunnen je tepels pijn gaan doen doordat het speeksel van de baby wat zuurder is.
    Daar merk ik altijd een paar dagen voor er een tandje door is dat er wat doorkomt. Hoewel 'pijn' misschien niet het goede woord is, maar goed, ik vond de pijn van tepelkloven ook wel meevallen :P

  • BVMAMADAANTJE

    Ik gebuik veel van borstvoeding.com, dus ben opzoek naar fabels die daar niet genoemd worden, haha

  • lily83

    Super! Ik zal eens nadenken of ik er nog wat weet ;-).
    Liefs, Lily

  • desertrose

    Mooi & Duidelijk!