Mijn melk was niet voedzaam genoeg.
Niet waar
Ook dat is een fabeltje dat je veel hoort. Maar moedermelk is altijd goed van kwaliteit. Moedermelk die 'te mager' is bestaat niet. Wat wel kan gebeuren is dat de baby minder van de achtermelk krijgt dan hij eigenlijk zou willen. De eerste melk die uit de borsten komt bevat vrij veel water. De melk die later uit de borst komt bevat meer vet. Als de baby de borst goed in de mond heeft en zolang mag drinken als hij zelf wil, zal hij aan de achtermelk toekomen. Als er een schema wordt gehanteerd van 'tien minuten per kant' dan kan het gebeuren dat de baby niet genoeg achtermelk krijgt, en niet genoeg aankomt.
Een baby die borstvoeding krijgt, moet extra vocht krijgen bij warm weer.
Niet waar
Moedermelk bevat al het vocht dat een baby (hoe oud dan ook) nodig heeft. Vocht / kunstvoeding op jonge leeftijd bijgeven kan ervoor zorgen dat de productie slecht op gang komt.
Als je borstvoeding geeft gaan je borsten hangen.
Dit is niet waar. Gelukkig niet!
Het slapper worden van de borsten is te wijten aan de zwangerschap. De stuwing na de bevalling kan -als die flink oploopt- daar nog een schepje bovenop doen. Stuwing krijgt iedere vrouw, ook als je geen borstvoeding gaat geven. Als je wel borstvoeding geeft, kan de stuwing deels voorkomen worden door vanaf de eerste dag vaak aan te leggen.
Je wordt er zo moe van.
Niet waar
Dit wordt vaak gezegd. Toch blijkt dat dat niet waar is. Borstvoedende moeders zijn niet moeier dan moeders die geen borstvoeding geven. Het vermoeide gevoel dat je soms kan hebben tijdens het geven van borstvoeding wordt veroorzaakt door het hormoon oxytocine. Dit hormoon komt vrij als de baby aan de borst ligt. Het zorgt ervoor dat de melk toeschiet. Daarnaast geeft dit de moeder een loom gevoel, waardoor ze de rust heeft om te voeden en even bij te komen. Na het voeden is dit lome gevoel weer weggetrokken.Veel vrouwen denken dat dit lome gevoel betekent dat ze erg moe zijn. De vermoeidheid is iets wat iedere moeder heeft, echter tijdens het voeden voel je het even heel duidelijk.
Tocht kan borstontsteking veroorzaken.
Niet waar.
Een borstontsteking (mastitis) is een ontsteking in de borst, die vooral bij vrouwen die borstvoeding geven, voorkomt. In de meeste gevallen wordt deze veroorzaakt door bacteriën en niet zozeer door andere ziektekiemen. Niettemin kan mastitis ook voorkomen bij vrouwen die geen borstvoeding geven. Het kan zelfs bij kleine baby's voorkomen, zowel bij jongens als bij meisjes. Niemand weet hoe het precies komt dat sommige vrouwen borstontsteking krijgen en anderen niet. De bacteriën komen mogelijk via een tepelkloof of andere verwonding aan de tepel in de borst. Maar ook vrouwen die geen pijnlijke tepels hebben, krijgen soms een borstontsteking en de meeste vrouwen met tepelkloven krijgen het niet altijd een borstontsteking.
Baby's moeten uit een fles leren drinken, daarom moet een fles altijd aangeboden worden voordat hij die kan gaan weigeren.
Niet waar!
Vrouwen wier borsten tijdens de zwangerschap niet of nauwelijks groter worden, zullen niet voldoende melk aanmaken.
Niet waar!
Als je baby tanden krijgt moet je stoppen met de borstvoeding.
Niet waar
Als je baby goed drinkt, kan het niet eens bijten, de tepel ligt te diep in de mond.
Borstvoeding krijgt overal de schuld van.
Waar!
Familie, zorgverleners, buren, vrienden en taxichauffeurs zullen borstvoeding de schuld geven als de moeder moe, nerveus, huilerig of ziek is; als ze pijn heeft in haar knieën, als ze slaapproblemen heeft of altijd slaap heeft, als ze zich duizelig voelt, als ze bloedarmoede heeft, als haar artritis (migraine of een ander chronische klacht) verergert; als ze klaagt over haarverlies, verminderd zicht, oorsuizingen of een jeukende huid.
Borstvoeding is de schuldige als er huwelijksproblemen zijn of als de andere kinderen opstandig zijn. Borstvoeding krijgt de schuld als de hypotheekrente omhooggaat of de economie wankelt. En wanneer er ook maar iets is dat niet past in het hedendaagse sprookje, dan zal iedereen de moeder adviseren dat het beter zal gaan als ze stopt met borstvoeding geven.
Bron:
http://www.borstvoeding.com/fabeltjes/bakerpraatjes-over-borstvoeding.html
http://www.borstvoeding.com/fabeltjes/fabeltjes-2.html
reacties (0)