34. Borstvoeding en vruchtbaarheid

Borstvoeding en vruchtbaarheid.

Borstvoeding geven heeft invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw. Het hormoon prolactine speelt hierbij een grote rol. Prolactine is verantwoordelijk voor de melkproductie en dus voor het onderhouden van borstvoeding. Het verhindert de terugkeer van de vruchtbaarheid door het onderdrukken van de rijping van de eicel. Dit blijft meestal zo zolang de vrouw "volledig borstvoeding" geeft. De werking van prolactine tegen hernieuwde vruchtbaarheid is het sterkst wanneer:

• De voedingen niet meer dan 4 uur uit elkaar liggen
• De baby alle zuigbehoefte aan de borst voldoet
• De baby ’s nachts nog wordt gevoed
• De baby volledige borstvoeding krijg (geen extra vocht, geen kunstvoeding, geen bijvoeding)

Nabijheid van moeder en kind gedurende het grootste deel van het etmaal versterkt de rol van prolactine nog meer. Wanneer de voedingen meer uit elkaar komen, als nachtvoedingen vervallen of als er voedingen door ander voedsel worden vervangen, neemt de invloed van prolactine af. Hierdoor zal de productie van oestrogeen toenemen en neemt de kans op een eisprong toe.

Terugkeer van de menstruatie wordt meestal vooraf gegaan door een periode van menstruatie-achtige krampen. Sommige vrouwen krijgen eerst een ‘waarschuwingsbloeding’, die nog niet helemaal een echte menstruatie is. In het begin kan de cyclus nog onregelmatig zijn. Sommige vrouwen bloeden de eerste keren dat zij menstrueren heviger dan voor de zwangerschap. In de loop van de tijd zal het bloedverlies normaliseren. Bij ongeveer een op elke vijf/zes moeders vindt er een ovulatie plaats voor de eerste menstruatie. Onderzoek toonde aan dat de kans om dan gelijk al zwanger te worden slechts 6 % is. Aan de andere kant kan het ook gebeuren dat er tussen de menstruaties geen eisprong is. Maar al met al betekent de terugkeer van de menstruatie wel dat de vruchtbaarheid ook terug is of snel zal zijn.

Bij westerse vrouwen die vaak voeden en veel bij hun kind zijn keert de vruchtbaarheid gemiddeld na 14 maanden terug. Sommige vrouwen worden evengoed al in de eerste maanden ongesteld, anderen pas na twee jaar of langer.

Forum voor borstvoeding en zwangerschap.
http://car.messageboard.nl/37042/viewtopic.php?t=29



En een ander stukje van Gonneke van Veldhuizen, LLL leidster en LK:

Na de geboorte van de placenta verdwijnen de zwangerschapshormomen en nemen de lactatiehormonen je lichaam tijdelijk over. Wanneer je borstvoeding geeft blijven die borstvoeding hormonen, en met name prolactine voorlopig de boventoon voeren. Bij de meeste vrouwen leidt dit ertoe dat er geen ruimte is voor bijvoorbeeld oestrogenen en er geen voorbereiding van de baarmoeder plaats heeft en geen ovulatie. De hoogte van de prolactinespiegels daalt ook bij het geven van borstvoeding na de eerste weken naar een lager basisniveau, hoewel hoger dan bij niet lacterende vrouwen, en stijgt elke keer sterk als er wordt gevoed of gekolfd (bij de laatste iets minder). De prolactinereactie bij nachtvoedingen is sterker dan bij voedingen overdag. Prolactine onderdrukt de werking van oestrogenen, maar sommige factoren versterken oestrogenen, zoals een rijke voeding (rijk aan eiwitten en vetten). De meeste vrouwen die volledig borstvoeding geven, waaronder ook nog in de nacht en die niet substantieel van hun kind gescheiden zijn, beginnen niet in het eerste halfjaar alweer aan de hervatting van de vruchtbaarheid.

Hoe minder vaak wordt gevoed (dus niet de totale hoeveelheid melk die wordt geproduceerd), hoe meer moeder en kind gescheiden zijn en hoe meer er standaard minstens 1 grotere interval is dan 4-5 uur, hoe groter de kans dat de cyclus weer terugkomt. Maar dit zijn allemaal glijdende schalen; bij elke vrouw werkt dit proces op individuele wijze. Het is dus moeilijk aan te geven wanneer bij een individuele vrouw de prolactine ver genoeg is gedaald om weer vruchtbaar te worden. In de praktijk merken vrouwen dat gewoon aan het feit dat ze weer ongesteld worden.

(helaas heb ik geen tijd om dit te vertalen, komt tzt nog)

What's a mother to do?

Here are some ideas for bringing fertility back faster and for handling the balance between your existing baby's needs and your desire to give him or her a sibling:

- Be patient. Sometimes the system works the way it does for a reason. A baby who continues to nurse constantly may not be ready for sharing mom's attention with a sibling. A delay in the return of your fertility may mean that by the time you get pregnant, you have a more mature child who can better handle a new baby in the house.

- Make abrupt changes in your nursing routine. They tend to bring cycles back faster than gradual changes.

- Look at the possibility of weaning for a consistent period of each day. For some mothers, night weaning is the magic answer, but for others, weaning during a chunk of the day can do the trick, too. For some mothers, just a four-hour period without nursing can help tip the hormones back into fertility.

- If you are having periods, but your luteal phase is too short to stay pregnant, consider talking to your doctor about supplementation. Some doctors believe that can help lengthen the luteal phase and increase your chances of maintaining a pregnancy.

- See if you can go 24 hours without nursing. In some women, that break can bring back fertility.

- If your child is interested, feeding him more food can decrease the need for nursing.

- Be realistic. According to THE BREASTFEEDING ANSWER BOOK, some women will find it difficult or impossible to conceive while nursing even if their menses have resumed. Most women, however, seem to be able to conceive in time.

http://www.llli.org/NB/NBfertility.html

http://www.llli.org/NB/NBSepOct06p196.html




Ik ben op 11 dagen na, een vol jaar na de geboorte van Max niet ongesteld geweest.
Gisteren kwam spontaan mijn ongesteldheid weer op gang.

2502 x gelezen, 0

reacties (0)


  • Wonderful-life

    Hier na 18 maanden pas weer een cyclus! Ben er blij mee omdat we nog voor een derde willen gaan!!!

  • bammetje

    Ik was bij de 1e pas bij 15 maanden ongesteld. 3 keer ongesteld geweest en toen meteen zwanger. Ik heb borstvoeding gegeven aan de de oudste van toen 2,5 jaar terwijl ik al weeen had :) . De 2e kon meteen goed uit de borst drinken toen ze uit de buik kwam. Dus je kunt gewoon zwanger worden als je borstvoeding geeft. Ik had verwacht dat het langer zou duren omdat ik ook nog ouder ben.

  • Lara1985

    Nog een vraagje wat ik niet helemaal uit je blog begreep. Is het ook zo dat ookal ben je wel ongesteld geworden (ik vanaf 9 maanden regelmatig), zorgt de borstvoeding die je dan nog geef (nu met 1 jaar nog zo'n 5-7x per dag) er dan ook nog voor dat je verminderd vruchtbaar bent? Of gaat die vlieger niet op? (wij gebruiken wel voorzorgsmaatregelen hoor, maar ik vroeg het me af ivm dat er toch nog die hormonen vrijkomen toch?)

  • irisn

    Ik kreeg na 4 weken meteen regelmatige menstruatie met alles erop en eraan. Helaas ook elke keer met 1a2 dagen minder melk minder toeschieten dus onrustige baby.
    Vreemd Ik voedde om de twee uur en (ook nu nog) nacht voedingen.
    Ik ben dus een uitzondering. Ik ga ervanuit ook vruchtbaar.Ik gebruik geen anticonceptie We letten een beetje op de eisprong zijn op het moment door het kleintje veel minder actief in bed en daarbij zouden een ongelukje ook niet zo erg vinden. (verstand en gevoel liggen daarbij wel wat uit elkaar)

  • annikakiki

    bah ik al weer na zes weken. Komt denk ik dat onze dochter doorslaapt.

  • BVMAMADAANTJE

    Oh dat wist ik niet! Had haar stukje van een forum overgenomen en alleen haar naam stond erbij.

    Weet jij toevallig de orginele link?

  • LindaKP

    Ik heb na 6 maanden een heel klein beetje bloed verloren, maar noem dat nog geen menstruatie.
    Hier ook een flessenweigeraar, ook pas na een aantal maanden!, dus zolang ik bv geef, doen we het met condoom, want ja, wij zijn ook 'bang'.

  • seeb1986*

    jaloers! Me kleine is pas 7weken en ben al ongi

  • BVMAMADAANTJE

    Er zijn zat vrouwen die genoeg melk hebben tijdens hun zwangerschap en erna kunnen tandemen! Je angst hoor ik bij veel vrouwen maar hoeft dus niet zo te zijn Een zwangerschap is idd de enige rede dat je melk kan "opdrogen" onder invloed van de zw-hormomen, maar dat hoeft zeker niet ! Ik weet niet wat de cijfers zijn, maar bij de vrouwen die ik ken is het ong 50/50. Hier trouwens ook een flesweigeraar, terwijl hij de eerste maanden van zijn leven prima uit een kolffles dronk,haha

  • D, R, L en S

    Ooh jaloers, hier 'al' na 5,5 maand. Maar niet direct weer regelmatig want we zijn nu weer ruim een maand verder en nog niks. Ik klaag niet :P
    Ik vraag me trouwens af of er meer mama's zijn die na die eerste menstruatie 'bang' zijn voor een zwangerschap ivm een waarschijnlijk teruglopende melkproductie. Linne kan echt niet zonder, flesweigeraar die ze is..

  • Mama van een super ventje

    Nou dan heb je inderdaad geluk! Ik voed nog zeker 10 keer per dag, maar was na 3,5 maand weer ongesteld! Ik denk dat de stress er ook invloed op heeft...

  • ikbenmoedergeworden

    Voor mij gaat dit toch al niet op, de enigste manier om zwanger te worden is met hulp dus ik heb geen hoge verwachtingen. Fijn dat het bij jou weer op gang is!

  • nano

    Ik ben 'pas' na 12 maanden ongesteld geworden. Tot die tijd dronk hij nog vnl. bij me aan de borst,en at haast geen bijvoeding.

  • tenc

    Bofkont!
    Een vol jaar!
    Ik was na beide bevallingen gewoon weer na een maand regelmatig ongesteld!