Naar aanleiding van een vraag over roken, heb ik hier nogmaals wat informatie van Stivoro op een rijtje gezet.
Het gevaar van meeroken.
Rook maakt de lucht vies. Rook van sigaretten van andere mensen inademen, is slecht. Vooral voor kleine kinderen. Ze krijgen gevaarlijke stoffen in hun lichaam. In hun bloed. In hun plas. In hun nagels. In hun haar.
Kinderen hebben ook meer last van rook dan grote mensen. Voor baby's en kinderen is het extra slecht als ze meeroken. Dat komt doordat hun lichaam nog in ontwikkeling is. Ze ademen ook sneller dan volwassenen. Daardoor komen er meer schadelijke stoffen in hun lichaam.
Naast de bekende stoffen zoals; Nicotine en Teer, zitten er 599 (!) slechte, gevaarlijke en dodelijke stoffen in een sigaret.
Een voorbeeldje: Aceton (nagellakremover), Arsenicum (dodelijk gif), Ammoniak (zit ook in schoonmaakmiddelen), Lood, Fosfor (zit ook in rattengif), Methopreen (zit ook in vlooienspray), Formaldehyde (dit wordt ook wel gebruikt door begrafenisondernemers)
In de rook die van een sigaret afkomt (en ook de rookdeeltjes die op de grond blijven liggen) zitten maar liefs 4000 extra giftige stoffen. Dit door verandering van tabak als het verbrand.
Kinderen die meeroken zijn eerder ziek.
Als een kind in de rook zit, dan rookt het mee. En als een kind meerookt, dan is het eerder ziek dan een ‘gezond’ kind.
Kinderen die meeroken, zijn vaker ziek dan kinderen die niet meeroken. Ze komen vaker bij een dokter. Of in het ziekenhuis. Ze hebben vaker last met ademhalen. Ze hebben problemen aan hun oren. Of ze krijgen andere ziekten.
Veel vaders en moeders snappen niet dat ziekten door tabaksrook kunnen komen. Ze denken: ‘Mijn kind is gewoon verkouden.’ Ook weten ouders die roken meestal niet dat hun kind meer kans heeft om zomaar dood te gaan. Dat heet wiegendood.
Kinderen kunnen zelf niks tegen meeroken doen. Ze denken: ‘Mijn pappa en mamma beschermen me wel.’ Dat betekent dus dat de ouders moeten zorgen voor schone lucht. En dat ze niet bij hun kinderen moeten roken.
De slechte stoffen van een sigaret blijven lang in een kamer.
Hoe lang? Dat hangt ervan af of u frisse lucht binnen laat. En hoeveel. In rook zitten gassen en vaste en vloeibare deeltjes. Vooral de vaste en vloeibare deeltjes zijn moeilijk weg te krijgen met frisse lucht. De meeste ramen komen niet tot aan de grond. Dat zou wel moeten. De wat zwaardere deeltjes blijven hangen boven de vloer. Ze blijven daar 24 uur. Kleine kinderen krijgen zo dus flink wat slechte stoffen in hun lichaam. U kunt zelfs zeggen dat baby’s heel jong beginnen met roken. De kans dat ze ziek worden is groot.
Ouders brengen de rook ook mee naar binnen. Via hun handen, via hun haren, in hun kleding, in hun adem, de auto etc.....Buiten roken maakt bar weinig uit.
Wilt u weten wat u nog meer kunt doen om uw kind te beschermen tegen rook?
Wat zijn de gevolgen van meeroken? Hier zijn veel onderzoeken naar gedaan. Steeds blijkt dat kinderen ziek kunnen worden van meeroken. Of er klachten van kunnen krijgen.
Kinderen kunnen last krijgen aan hun luchtwegen, maar bijvoorbeeld ook aan hun oren. Kinderen ademen de rook in door hun mond en door hun neus. Zo komt de rook in hun lichaam.
Als je rookt waar je kind bij is (en als je de rook mee naar binnen brengt) heeft je kind meer kans op:
WiegendoodStel, een kind van twee jaar of jonger ligt te slapen. Het kind lijkt gezond. Dan gaat het opeens dood. Dat heet wiegendood. Dokters wilden weten waarom wiegendood gebeurt. Ze weten nu dat kinderen die in de rook zitten dood kunnen gaan aan wiegendood. Kortom, zorg dat uw kind niet in de rook zit.
OorontstekingKinderen die vaak in de rook zitten, kunnen een ontsteking aan hun oor krijgen. Oorontsteking doet heel veel pijn. Kinderen kunnen er minder goed van gaan horen. Daardoor wordt leren praten moeilijker. En blijven ze op school soms achter. Eén op de drie oorontstekingen gebeurt doordat kinderen meeroken.
OntstekingenDe dingen waarmee een kind ademhaalt, heten luchtwegen. Omdat het kind nog moet groeien, moeten de luchtwegen ook nog groeien. Ze zijn klein en er kan nog niet zo veel lucht door. Ook kunnen ze minder goed tegen de slechte stoffen in rook. Door meeroken kan het kind problemen krijgen met ademhalen. Bijvoorbeeld bronchitis. Of een longontsteking. De longen groeien niet zo goed. Het kind hoest vaak. Kinderen die meeroken hebben daar hun hele leven last van. Ook als ze volwassen zijn, zijn hun longen nog steeds slecht.
Piepen en hoestenKinderen die veel meeroken, ademen moeilijk. Ze worden sneller moe. Bij het ademen, hoort u ze piepen. En als ze hoesten, komt er slijm naar boven. Tot de leeftijd van zes jaar kan meeroken zorgen voor een piep bij het ademen.
MeningokokkenziekteMeeroken kan zorgen voor meningokokkenziekte. Dat is een moeilijk woord voor een vervelende ziekte. Er kan een ontsteking van de buitenkant van de hersens komen. En soms zit er gif in het bloed.
AstmaAstma is een ziekte waarbij de luchtwegen de hele tijd ontstoken zijn. Die luchtwegen kunnen niet tegen allerlei stoffen. Zoals tabaksrook. Er zijn geen medicijnen tegen astma. Als je het hebt, dan kom je er niet meer van af. Kinderen met astma krijgen het benauwd. Ze ademen moeilijk. Ze hoesten veel en er komt slijm uit hun longen. Een kind met astma dat in de rook zit, heeft vaak meer medicijnen nodig en de astmaaanvallen zijn vaak erger.
Hoe beschermt u uw kind tegen meeroken?Om uw kind te beschermen tegen meeroken, kunt u een aantal dingen doen.
U beschermt uw kind het beste door te zorgen voor een rookvrij huis. Rook altijd buiten.
Houd ook de auto rookvrij. De auto is maar een kleine ruimte. Je hebt dus snel veel schadelijke stoffen. En een raampje openzetten is dan niet voldoende.
Let ook op als u op bezoek gaat. Zorg dat uw kind ook bij anderen niet in de rook zit. Wordt daar binnen gerookt? Vraag dan van tevoren al of ze niet willen roken waar uw kind bij is.
Tips voor ouders
U bent volwassen. U kunt kiezen of u wel of niet in de rook wilt zitten. Baby’s en kinderen kunnen dat niet. Hun gezondheid ligt in uw handen. Zorg dus dat er geen gevaar voor ze is door tabaksrook. Veel vaders en moeders hebben dat al gedaan.
http://www.stivoro.nl/Voor_volwassenen/Roken___kinderen/Roken_bij_kinderen/Tips_voor_ouders/Index.aspx
reacties (0)