Borstvoedingskindjes hoeven (in principe) niet te boeren. Boeren is om te zorgen dat de extra lucht die ze hebben ingeslikt er weer uitkomt. Maar als een bv kindje gewoon goed hapt en drinkt aan de borst zal het geen extra lucht binnenkrijgen.
(was wel handig geweest als ik dat eerder had geweten want in het begin viel Max heerlijk in slaap aan de borst en maakte ik hem dan weer wakker met het boeren, hihi)
Het advies van boeren is dan ook vooral gericht op flessenkindjes die logischerwijs meer lucht binnenkrijgen.
Desondanks wordt het aangeraden om in de eerste 3 mnd ook een bv-kindjes goed te laten boeren.
Dit gaat hand in had met middeltjes tegen krampjes.
Krampjes, een drama van voornamelijk de eerste 3 maanden.
Krampjes ontstaan mede doordat de darmen nog niet gewent zijn om te werken. Ze moeten nog groeien. Dus nieteens doordat ze veel lucht inslikken (al speelt dat zeker wel mee) maar ook gewoon door de voeding. De darmen hebben ahw nog 'gaatjes' waardoor kv/bv melk gaat. Dit/dichtgroeien kan pijn doen. Het dichtgroeien van de gaatjes gebeurt met tot 6 mnd, en meestal hebben kinderen vanaf 12 weken echt minder last. Daarom ook het advies pas te bijvoeden rond 6 mnd. Omdat er stoffen (vnl. eiwitten) uit de voeding, door de 'gaatjes' van de darm kunnen komen in het bloed waar ze evt een allergie kunnen veroorzaken.
Je krijgt vaak als tip dat een osteopaat wonderen kan verrichten. Maar wetenschappelijk bewijs hiervoor is er niet. Een osteopaat is een vrij beroep, zorg wel dat je dan gaat naar iemand die goed staat aangeschreven.
Vaak gaan moeders hier naar toe als hun kleinje al enge tijd last heeft van krampjes, men kan dan nooit zeggen of het nou door de osteopaat komt of dat de krampjes gewoon 'over' zijn.
Infacol, Sab Simplex, Cinababy, Aeropax etc. Veel van deze middeltjes werken door de luchtbelletjes samen te voegen tot grote bellen die gemakkelijk op te boeren zijn. Maar als een bv baby goed is aangelegt en goed hapt zal het dus al weinig lucht binnenkrijgen. De vraag is dan of deze middeltjes nog wel nut hebben. Onthoud dat geen van deze middelen lichaamseigen zijn...
Helaas heeft het ene kindje meer last van krampjes dan de ander. Het gaat vanzelf over, meestal rond de 3 maand.
Hier nog wat tips om het krampjesleed te verzachten:
- Masseer je baby's buikje met ronde bewegingen in de richting van de klok (zo lopen de darmpjes namelijk).
- Duw de knietjes omhoog (kikkerhouding) Dit vergemakkelijkt het windjes laten.
- Draag je baby of houdt hem vast in de 'ronde' houding, dat wil zeggen met opgetrokkken knietjes en een rond ruggetje. Een draagDOEK is hiervoor ideaal.
- 'Fiets' met de beentjes van je baby.
- Verwarm de buik van de baby met een kruik of met warme doeken, badje doet ook wonderen
- Laat je baby de eerste borst zelf helemaal leegdrinken vóórdat je de tweede borst aanbied.
- Hou je baby lekker tegen je aan
- Draag de baby rond op je onderarm, zodanig dat hij met zijn buik op de muis van je hand ligt (de druk op zijn buik is prettig)
- Draag de baby over je schouder, zodanig dat de schouder druk uitoefent op zijn buik.
- Probeer te laten boeren.
(Pas op met Venkelthee. Venkel bevat stoffen die mogelijk schadelijk zijn)
Dus: met mate gebruikt werkt venkel kalmerend op de darmen en licht melkproductieverhogend; in grote doseringen en sterkere bereidingen werkt het darmontregelend en melkproductieremmend.Oftewel: een beetje venkel geeft rust bij krampjes, veel venkel geeft juist krampjes en heel veel venkel remt de productie.
Bron: bv.com
Ook produceer je minder melk als je rookt. Daarnaast komt het voor dat kinderen, die borstvoeding krijgen van rokende moeders, extreem veel huilen of last hebben van darmkrampen;
o.a Venkel thee Bij dieren blijken deze stoffen schadelijk te zijn. Hoewel onvoldoende bekend is over de risico’s voor de mens, zijn er sterke aanwijzingen voor een schadelijk effect. Drink niet te vaak venkel- en anijsthee, ook niet als middel bij bijvoorbeeld darmkrampen of ter bevordering van de productie van moedermelk (venkelthee heeft hierop overigens ook geen bewezen effect).
Uit dierproeven is gebleken dat allylalkoxybenzenen schadelijk kunnen zijn, met name in grotere hoeveelheden. Over de risico’s voor de mens is weinig bekend.
Tot de allylalkoxybenzenen behoren:
- Estragol (in anijs, dragon, venkel en basilicum)
Voor zwangere vrouwen en baby’s wordt geadviseerd:
- Geen venkelthee en anijsthee te gebruiken, bijvoorbeeld tegen darmkrampjes bij baby’s of om de melkproductie te bevorderen
Uit dierproeven, reageerbuisonderzoek en een enkel onderzoek bij mensen blijkt dat estragol, methyleugenol en safrol als zuivere stof genotoxisch zijn: dat wil zeggen dat ze het erfelijk materiaal beschadigen. Stoffen die genotoxisch zijn, zijn mogelijk kankerverwekkend. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan bij mensen. Daarom is nog niet duidelijk of, en zo ja in welke mate, deze stoffen schadelijk zijn voor mensen.
Bron: voedingscentrum
(Krampjes komen echt niet door iets dat de bv-moeder heeft gegeten)
Maargoed, als moeder van een baby die 16 weken (!) de vierdaagse rond de tafel heeft gelopen: baat het niet dan schaadt het niet, je kunt altijd even op je voeding letten. (oh, hier werkte geen van alle middeltjes)
reacties (0)