65. Niet straffen en belonen (UP)



UP

(Unconditional Parenting / onvoorwaardelijk ouderschap)

Onvoorwaardelijke liefde

Unconditional Parenting is een opzienbarende en controversiële nieuwe manier waarop met opvoeden wordt omgegaan. Het draait allemaal om onvoorwaardelijke liefde van de ouder voor het kind. Het is de bedoeling dat het kind die onvoorwaardelijke liefde altijd voelt, ook als het iets doet wat misschien niet goed is of niet door de beugel kan. Daarom wordt er niet gestraft of beloond binnen deze manier van opvoeden, want daarmee krijgt het kind het idee dat er voorwaarden verbonden zijn aan het verkrijgen van de liefde van de ouder. Straf wordt daarbij gezien als het onthouden van liefde wanneer het kind iets 'fout' doet. Belonen wordt gezien als het geven van liefde wanneer het kind iets goed doet. Ook zaken als bijvoorbeeld de time-out, zeer populair bij opvoeders dankzij onder andere opvoedprogramma's als The Nanny en tijdschriften als Ouders, worden gezien als het onthouden van liefde aan het kind om het op die manier te dwingen tot ander gedrag.

Bron:
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/pedagogiek/55072-opvoeden-zonder-belonen-en-straffen-unconditional-parenting.html



"Neem bijvoorbeeld een time-out, wat kortweg inhoudt dat je een kind isoleert op een aangewezen plek met als doel bepaald gedrag te laten afnemen. Bij het toepassen van een time-out haal je het kind letterlijk uit de situatie. Het kind krijgt op deze manier niet de kans om met de situatie om te gaan. Je kunt je afvragen of dit leerzaam is. De boodschap die een kind mogelijk krijgt is bijvoorbeeld dat slaan van jou niet mag, maar het leert niet waarom het niet mag."

EN

"Kinderen zijn erg gevoelig voor belonen en prijzen. Door dit veelvuldig te doen maak je een kind afhankelijk van jouw goedkeuring en neemt het jouw persoonlijke waarden als maatstaf. Kinderen die alleen kunnen bepalen of iets goed is door naar anderen te kijken zijn over het algemeen erg onzeker. Onzekere kinderen zijn afhankelijk van nog meer bevestiging, waardoor het een vicieuze cirkel wordt. Terwijl je de eigenwaarde van het kind ook kunt versterken door het waardeoordeel aan hen over te laten. Op deze manier leren kinderen zichzelf en hun vaardigheden op waarde te schatten in plaats van naar ons te kijken of het goed is. Een positief gevoel over wie je bent en wat je kunt vergroot automatisch het zelfvertrouwen."

http://www.kiind.nl/articles/188/Het_breken_van_de_weerbarstige_kinderwil.html

http://hubpages.com/hub/10-Principles-of-Unconditional-Parenting

704 x gelezen, 0

reacties (0)


  • BVMAMADAANTJE

    Volgens de regels van Up, zou je keer op keer moeten herhalen dat het niet mag. Niet alle regels van UP vind ik even gemakkelijk of handig. Maar ik vind het wel nuttig om de gevolgen de lezen.

    In de hoek zetten, das En negatief gedrag belonen met aandacht. (want je reageerd op negatief gedrag met aandacht voor het gedrag) EN je lost het eigenlijke probleem niet op....

  • ploetje

    Als ik dit zo lees (en heel veel andere blogs en informatie) denk ik wel eens: je kunt het als ouders beter niet lezen. Want het maakt je dan alleen maar onzeker of je het zelf wel goed doet. Als er legio boeken geschreven zijn over opvoeden, en jij hebt er geen een gelezen... ga je dan wel een goede moeder worden? Wel of niet straffen, wel of geen bv, wel of niet laten huilen... Kun je beter het stukje van cabaretier Brigitte Kaandorp kijken, over opvoeden. Ze zegt: ik mag het eigenlijk niet zeggen hoor, maar er is geen klap aan! Het gaat helemaal vanzelf. (Okee, das weer de andere kant, haha!)
    Ik denk dat je het heel simpel terug kan voeren op een aantal dingen: geef je kind liefde, aandacht, goede voeding, en leer een kind wat wel en niet mag. Leer de liefdestaal van je kind kennen. Houdt jouw kindje van knuffelen, dan vaak knuffelen. Houd jouw kind van kadootjes? Dan regelmatig kleine kadootjes meenemen. Houdt jouw kindje van complimenten? Dan vaak geven. Houdt jouw kind ervan als je hem of haar ergens mee helpt? Doen! Elk kind is anders. Elke situatie is anders. En je bent zelf ook maar mens, hè... Ik heb wel één boek gekocht en dat heet: moeder zijn, en het nog leuk vinden ook! Gaat erover dat je jezelf geen schuldgevoel moet aanpraten als je niet de perfecte moeder bent. (o.a.) Want perfect lukt toch niet. Doe het zo goed mogelijk, meer kun je niet doen.
    Verder lees ik wel met veel interesse al dit soort blogs! Mijn kindje is pas 5 maanden, dus ja, opvoeden... dat is nog niet heel erg aan de orde (al zijn sommigen het daar zelfs niet mee eens, haha).
    Het allerbelangrijkste is gewoon dat je van je kind houdt en dat je je best doet om hem of haar groot te brengen, meer kun je niet doen! En geef zelf het goede voorbeeld!

  • Gea83

    Ik bedenk me nu net dat er bij ons ook geen enkel systeem in de opvoeding zit... mijn dochter is nu een vrolijke meid van 5. sociaal, lief en assertief. Maar hoe we hhem dat geflikt hebben? geen idee. Maar gewoon naar je gevoel luisteren is wel belangrijk. En zelf ben ik wel heel consequent. Ja is ja en nee is nee ALTIJD. Naar mijn idee creeer je zeurende ( 7 x hetzelfde weeer vragen, bijv. mag ik bij die en die logeren vanavond) kinderen zelf. Een kind zal zijn energie alleen steken in dat zeuren als ie denkt er iets mee te kunnen bereiken. (dat denkt ie alleen als dat in het verleden zo gebleken is) Als je consequent bij je eerste antwoord blijft zul je dus uiteindelijk veel minder gezeur en gehuil hebben als je kindje zijn zin eens niet krijgt. Das eigenlijk het enige systeem wat ik in onze manier van opvoeden kan ontdekken.

  • peme

    Hier in Nieuw Zeeland hebben ze een schoolsysteem waarin ze niet straffen (je kunt niet blijven zitten) of belonen (ze hebben geen cijfers, het is 'pass' of 'no pass'). Dit systeem werkt voor sommige kinderen, maar niet voor alle. Ik denk dat het aan de kind/ouder combinatie ligt wat werkt en wat niet werkt. Ik ben net als KatASH niet zo van de extremen, of generalisaties. Ik geloof ook niet dat er een 'ideale' manier van opvoeden is...zal toch voor iedereen verschillend zijn.

  • bloemo

    dank je voor de extra informatie. Ik denk dat ik er best wat mee kan. Ik merk dat we hier al veel van AP en van UP gebruiken en toepassen.

  • saskia100

    Ik ben het met Katash eens. Ik houd niet van systemen en luister/kijk vooral naar mijn kind.

  • saskia100

    Wij leggen ook eindeloos uit dat iets niet mag en waarom niet. Maar soms zit een kind 'vast' in een bepaald gedragspatroon en is het goed om dat even te doorbreken. Natuurlijk moeten ze de tijd krijgen om het zelf te verwerken, maar soms lukt dat niet. Raar ? Helemaal niet ! Bij ons volwassenen lukt het soms ook niet om iets te verwerken en heb je even een 'breekijzer' nodig om dat te doorbreken. Wanneer onze kleine (2 jaar) jammert om niets, vragen we eerst wat er is. Als er iets is, kunnen we het oplossen. Maar wanneer ze blijft jammeren en dreinen zeggen we dat ze best mag jammeren, maar dat ze dat maar op haar eigen kamertje moet doen. Dan gaat ze tegen haar zin in een minuut op haar kamer zitten. Daarna komt ze weer binnen, we geven elkaar een dikke kus en het is over. Ook moet ze wel eens voor straf op de gang staan wanneer ze bewust iets doet wat niet mag. Meestal vragen we aan haar: mag jij dit of dat doen ? Dan zegt ze: 'nee' en stopt ze ermee. Maar soms is ze ronduit stout en doet ze het toch en dat is het moment dat de straf in werking treedt.

  • BVMAMADAANTJE

    Ik denk dat als je het in deze contekst zet: Je kind heeft zijn eigen mening over pesten, maar zijn vriendjes pesten nu eensmaal. Is je kind sterk genoeg, zeker genoeg over zichzelf om daar niet aan mee te doen??

    Zoiets stel ik me erbij voor.

  • BVMAMADAANTJE

    Net zoals jullie, is dit niet helemaal mijn manier van opvoeden.Maar idd wel interessant, zeker de link http://www.kiind.nl/articles/188/Het_breken_van_de_weerbarstige_kinderwil.html
    Om eens te lezen wat de verschillende strafmaatregelen en beloningen eigenlijk doen. Vooral het uitleggen, de bevestiging dat je snapt dat het niet leuk is, maar dat het echt niet mag, en waarom niet, spreekt mij wel aan, maar is hier zeker niet in elke situatie toe te passen.

  • renegade

    gevoelig voor prijzen ? haha.. dan daag ik je uit lieverd
    je mag 'n week me dochter lenen ..

  • LindaKP

    Lijkt me echt in sommige situaties niet te doen als ouder, of je moet een hele volle, onuitputtelijke bron met geduld ergens hebben...

  • FenI-the(.)(.)addicts

    Ik heb hier helemaal geen beelden bij, omdat ik eigenlijk alleen het straffen en belonen-principe ken. Maar interessant vind ik het wel. Binnenkort ga ik het boek van Alfie Kohn lezen, maar van wat ik er nu van weet, lijkt me dit niet de manier die bij ons past

  • love my 2 kids

    pff opvoeden ... het blijft de moeilijkste zaak van de wereld hoor

  • BVMAMADAANTJE

    Sorry meis, ik voed niet UP op. Ik zet hier alleen de info hierover neer. Maar mijn zoon is nu 14 mnd, en ik blijf het uitleggen waarom iets niet mag,,,,eindeloos.....Zucht