Vaak denken we dat als iets gezoet is met fruitsuiker dat het dan beter is / minder calorieën bevat dan “gewone” suiker. Maar dat is niet zo.
Je haalt uit fruitsuiker net zoveel calorieën als uit geraffineerde suiker.
En calorieën die je niet verbrandt, worden net zo hard opgeslagen in vet.
Het grote verschil tussen gewone suiker (geraffineerde suiker/ saccharose) en fruitsuiker (fructose) is dat er bij fruitsuiker wat bouwstoffen, mineralen en vitaminen bijzitten en bij gewone suiker niet.
Als je bijvoorbeeld Diksap koopt met natuurlijke fruitsuikers geef je op een glaasje (aangelengd met water natuurlijk) 4 suikerklonten !!!!
Dat het “fruitsuiker”klontjes zijn, doet niets af aan het aantal calorieën.
Iemand stelt het heel mooi: fruit is gezond, de fructose daar kan je niet onderuit. Ga het alleen niet opconcentreren door het sap van 20 peren ergens bij te voegen.
En gewone suiker wordt gewoonweg als boosdoener gezien omdat het voor de smaak TOEGEVOEGD wordt (en dus niet onvermijdelijk aanwezig is zoals in fruit) zonder dat het enig nut heeft voor het lichaam (geen bouwstoffen, mineralen, vitaminen), niks.
Sterker nog, de kritiek op bewerkte fruitsuikers in levensmiddelen (dus niet die van nature voorkomen in bijvoorbeeld een appel, maar zijn bewerkt om ergens aan toe te voegen) wordt steeds groter. Het lijkt erop dat ons lichaam hier sneller dik van wordt.
Voorbeeld, al deze producten hebben geen extra suiker toegevoegd en bevatten alleen fruitsuikers. Maar desondanks geef je je kind nog:
Friso Fruitfestijn: 4 suikerklontjes
Nestle Fruitflesje*: 4 suikerklontjes
Bambix Pyjamapapje: 4 suikerklontjes
Olvarit Rood Fruit: 6 suikerklontjes.
(*Nestle Fruitflesje aardbei-peer, wordt door de Footwatch betiteld als “misleidend” omdat er naast een flinke hoeveelheid (vruchten)suiker, ook maar 1 aardbei en een theelepeltje perensap in zit : http://foodwatch.nl/pers/persberichten/03__2011/e37116/index_nl.html )
Voor de geïnteresseerde onder ons, nog een stapje verder:
Fructose is een natuurlijke suiker, maar door de mens bewerkt tot een geconcentreerde vorm waar het lichaam niet mee om kan gaan, met als gevolg , 2x sneller overgewicht als door deze hoeveelheid gewone suiker, leverproblemen, aderverkalking, cholesterol verhoging, diabetes. De manier van produceren van fructose zorgt voor een aanzienlijke vervuiling van het eind product.
EN
Het klinkt zo onschuldig: fructose, fruitsuiker. Fruitsuiker is natuurlijk de suiker die voorkomt in fruit en groente. Die is prima voor ons!
In de jacht naar meer commercieel gewin heeft de mens met fruitsuiker iets gedaan wat de oorzaak is van veel ellende. Langzaam maar zeker verschijnen er meer en meer artikelen over. De mens haalt fructose uit maïs. ( vaak staat er op het etiket dan ook maïsstroop of gewoon fructose) Deze fructose is in essentie het zelfde als de suiker in een appel. Echter door deze fruitsuiker te concentreren en in grote hoeveelheden te gebruiken ontstaan ernstige problemen.
Fructose is een van de weinige suikers die geen snelle bloedsuikerstijging geeft en geen insulinerespons oproept. Het heeft, zoals deskundigen zeggen, zowel een lage glycaemische index als een lage insuline index. Dat lijkt op het eerste gezicht geweldig gezond, maar de lever wordt bloednerveus van een overdosis fructose.
Er zit nog een addertje onder het gras: je krijgt er geen vol gevoel van. Bij gezonde mensen zorgt blootstelling aan insuline na verloop van tijd voor een verzadigd gevoel. De hersenen krijgen een stopteken: stoppen met eten, het vat is bijna vol! Bij inname van fructose blijft dit signaal uit. Je kunt een halve kilo met fructose gezoet ijs eten, je hersenen hebben niet door dat er zojuist 1000 kilocalorieën zijn gebunkerd. De eetlust wordt op geen enkele manier gedempt en je blijft vrolijk doorsnaaien. Als je diezelfde 1000 kilocalorieën tijdens een gewone maaltijd naar binnen werkt, zit je voor een uur of vijf vol.’
Maar waarom reageert ons lichaam zo slecht op fructose?
Lees meer: http://vitalerleven.blogspot.com/2009/02/fructose-pas-op.html
Er bestaat nogal wat verwarring over het begrip suiker. De verschillende suikers staan vaak bekend onder een aantal verschillende namen. Suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers.
Koolhydraten zijn een groep chemische verbindingen, varidrend van simpele stoffen, zoals glucose (druivensuiker), fructose (fruitsuiker) en galactose, tot complexe polymeren, zoals cellulose en zetmeel.
Enkelvoudige koolhydraten, zoals glucose, fructose, galactose en andere, kunnen aan elkaar gekoppeld zitten, waardoor langere verbindingen ontstaan:
lactose (melksuiker) : galactose en glucose
saccharose (gewoon suiker) : glucose en fructose
raffinose (uit bonen) : galactose, glucose en fructose
Aangezien er enkele tientallen bouwstenen (monosacchariden) bestaan, zijn er vele duizenden combinaties mogelijk. Monomeer eenheden kunnen op verschillende manieren aan elkaar zitten, waardoor er nog eens vele extra combinaties mogelijk zijn.
Lees meer: http://www.smulweb.nl/135123/artikel/Alles-over-suiker-en-zoetstoffen
http://www.hoeveelsuikerziterin.nl/artikel/suiker-artikelen/id19-hoe-slecht-is-suiker.html
http://www.hoeveelsuikerziterin.nl/artikel/suiker-artikelen/id13-suiker-de-bittere-waarheid.html
reacties (0)