82. Borstvoeding: verplicht of vrijblijvend? (voor professionals)


Een diepgaande discussie:

Borstvoeding: verplicht of vrijblijvend?  (voor professionals)

Dit artikel is al wat ouder, maar de vragen zijn nog steeds actueel.  Het is en blijft een zeer interessant onderwerp.

GEEN commentaar geven als je het artikel niet HELEMAAL gelezen hebt svp.

Enkele passages:

Moeten zorgverleners borstvoeding in de praktijk promoten of moeten zij hierin een neutrale positie innemen?

Het antwoord op deze vraag is ja. Sterker nog: er kan juist geen sprake zijn van een vrije keuze als zorgverleners geen duidelijk standpunt ten gunste van borstvoeding innemen en als zij moeders niet volledig informeren over de feiten. Zorgverleners moeten geen neutrale houding ten opzichte van borstvoeding aannemen: borstvoeding is immers een gezondheidskwestie. Net als roken tijdens de zwangerschap, prenatale diagnostiek en wel of niet vaccineren kan de keuze wel of geen borstvoeding gevolgen hebben voor de gezondheid van het kind. Dit houdt niet in dat de moeder onder druk moet worden gezet om koste wat kost borstvoeding te geven. Maar het betekent wel dat zij recht heeft op volledige informatie over de mogelijke gezondheidsrisico's als zij geen borstvoeding geeft. Alleen dan kan zij een vrije keuze maken.

EN

Maar waarom hebben wij er moeite mee te praten over risico’s als het gaat over borstvoeding – of beter gezegd: geen borstvoeding? Tenslotte hebben we het ook over de risico’s van roken tijdens de zwangerschap en het op de buik leggen van de baby en hebben we het niet over de "voordelen" van niet roken en de rugligging.

Waarom voelt dat bij borstvoeding anders?

EN

Ik ben nog nooit een zorgverlener tegengekomen die tégen borstvoeding is. Iedereen is vóór borstvoeding. Maar pro-borstvoeding zijn betekent nog niet dat men de nodige kennis in huis heeft om moeders in de praktijk te helpen en te stimuleren bij het borstvoeding geven. En juist aan die kennis blijkt het te schorten. Een van de oorzaken van de relatief lage borstvoedingscijfers in Nederland is de falende begeleiding door zorgverleners

EN

De omgeving: dat zijn de familie, vrienden en vriendinnen, buren, collega's, winkelpersoneel, wildvreemden op straat enzovoorts. Met andere woorden: iedereen die een mening over borstvoeding heeft. Met name vrouwelijke familieleden en vriendinnen willen nogal eens advies geven over borstvoeding, maar dat advies is niet altijd even bemoedigend of correct. In het gunstige geval geven ze de moeder morele en praktische steun, maar vaker zijn ze een doorgeefluik van fabeltjes en foute adviezen.

Lees verder:

http://www.borstvoeding.com/voorprofessionals/borstvoeding-verplicht-of-vrijblijvend-voor-professionals.html

427 x gelezen, 0

reacties (0)


  • suzanne24

    Mooi verhaal en ik ben het zeker met je eens. Zo blijf ik het ook maar gek vinden dat bv de groeicurves van het cb afgestemd zijn op kv en dat dat dus als het normale wordt gezien. Ik ben totaal niet anti kv ofzo, maar niemand kan toch ontkennen dat bv het meest natuurlijke is (en dan bedoel ik in dit geval natuurlijk in de zin van het meest logische). Hoe moeilijk is het om twee schema's te gebruiken. Nou ja goed verhaal weer van....hoewel het voor mij nu wel even confronterend is

  • ikbenmoedergeworden

    Blijft zo een vreemd fenomeen he BV. Mijn man is dolblij dat ik het geef, we gaan nog contact opnemen met een lactatiedeskundige om te kijken of ik toch door kan gaan tijdens de ovulatie stimulatie. Maar daar in tegen hoor ik om me heen steeds meer mensen, al bijna 7 maanden en nog BV? Wanneer ga je stoppen dan? Je mag straks wel stoppen nu haar eerste tandje doorkomt, straks bijt ze je! Als ik niet voor een 2de wilde gaan en weet dat dit lang kan duren zou ik niet twijfelen om lekker door te gaan tot ze zelf stopt.

    In het CB heb je van die mooie grafiekjes voor gewicht en zo, die van mij zit nu in een boog, gaat anders dan het grafiekje. Ja zegt de dokter van het CB, maar dat geeft niet hoor! De grafiek is afgestemd op KV met BV gaat dat met een boogje. Waarom zet je de grafiek in KV?!?!? Men gaat er al vanuit dat je het niet zolang volhoudt dus, lekker motiverend!

  • lindaKP

    Ik werk zelf in de jeugdzorg (sinds kort) en tijdens mn inwerkperiode liep ik met verschillende mensen, verpleegkundigen mee. Het is onvoorstelbaar hoe snel zij tegen een moeder zeggen; ach, van een fles worden ze ook groot!! Ik heb er een gesprek over gehad met de leidinggevende, omdat je immers een collega ook niet afvalt waar een client bij is en zij vond het ook heel slecht en zei er iets mee te gaan doen. Maar zolang de CB's nog niet bv-gecertificeerd zijn, wordt er gewoon té weinig aandacht aan besteed!!

  • Katic.

    @saskia: ik vond het ook een raar idee, dat er een kind aan mijn bost zou hangen, zelfs een paar dagen voor de bevalling had ik het nog met mijn moeder over..
    toch was het geen vraag of ik het wel wilde doen! en ook al deed het verschrikkelijk zeer in de eerste dagen, en had ik bloedtepels binnen 24 uur van mijn kleine vampier, toch wilde ik niet stoppen, en na de bevallling vond ik mezelf best stom, dat ik het ooit een raar idee vond, dat mijn kind aan mijn bost zou zuigen

  • mommydaantje

    ik moest gister bij de bedrijfsarts komen omdat ik me eigen ziek gemeld hebt ...ik was namelijk niet lekker geworden op mijn werk ....heb op dit moment heel erg veel last van mijn hooikoorts en ben daarbij erg benauwd dikke ogen etc daarbij heb ik in de zwangerschap een hogebloeddruk gekregen die nu nog niet helemaal in orde is......nou mn gesprek bij de bedrijfarts is helemaal geescaleerd volgens haar was het allemaal mn eigen schuld OMDAT IK BORSTVOEDING GAF!!! daar moest ik mee stoppen zodat ik mijn lichaam vol kon proppen met medicijnen!!! ........een goede arts hoort ook te weten dat borstvoeding ook beschermd tegen allergieen enz enz ik was er overstuur van hoe die vrouw mij naar beneden haalden ,dus het kwam er op neer je stopt nu met borstvoeding neem hele sterke medicijnen en hupp aant werk ....ik ga echt een klacht tegen haar indienen en wil haar nooit meer zien!!

  • Katic.

    ik heb nog nooit een land, als Nederland meegemaakt, wat borstvoeding betreft..
    ik ben opgegroeid in een omgeving, waar het altijd de normaalste zaak van de wereld was, en nog steeds is, dat als een baby geboren wordt, krijgt ie minstens een jaar BV..
    en dan heb ik het niet alleen over mijn eigen familie, maar het hele dorp, en de stad ernaast, en overal waar ik ooit kwam.. nu wonen we in FR, en hier is het hetzelfde als ik het van vroeger ken..
    en toen ik in NL een intake gesprek had met de kraamzorg, zei die mevrouw wel tegen me: jij wil dus BV geven? mooi zeg, ik kon de stress niet aan, en was na 2 weken overgestapt naar KV, bij mijn tweede begon ik niet eens aan BV.
    mijn reactie was ongeveer zo: WTF?

  • FenI-the(.)(.)addicts

    er zit een fijne lijn tussen goed geïnformeerd worden en onder druk gezet worden. Het is de toon die de muziek maakt in dit geval en ik vrees dat zolang er nog zo agressief reclame voor kv wordt gemaakt (in de babydozen e.d), het heel moeilijk is om daar een ander objectief geluid tegenover te stellen.
    Neemt natuurlijk niet weg dat ik ondertussen zelf mijn verantwoording kan nemen en zwangeren in mijn omgeving van goeie info voorzien

    Ik zou voorstander zijn van een 'verplichte' voorlichtingsavond (als onderdeel van de prenatale zorg) over BV. Als het ware "in opdracht" van de VK en gyn

  • saskia100

    Natuurlijk is het verstrekken van informatie belangrijk, maar daar los je lang niet alles mee op. Adviezen van professionals worden namelijk op grote schaal in de wind geslagen. De meeste mensen luisteren vooral naar adviezen en ervaringen van mensen in hun omgeving. Ik denk dat het niet geven van borstvoeding vooral te maken heeft met het feit dat mensen tegenwoordig verder van de natuur af staan. borsten worden tegenwoordig vooral gezien als sexsymbool of iets dergelijks en veel vrouwen vinden het een raar idee dat hun kind aan de borst drinkt, terwijl het in de natuur heel normaal is om te zogen. Volgens mij wegen 100 goede adviezen nog niet op tegen dat gevoel.

  • A.ngel

    Ik ben het hier wel mee eens. Inderdaad, het hoeft niet opgedrongen te worden (ws bereik je daar ook juist het tegenovergestelde mee), maar wel meer en betere informatie. EN Graag betere begeleiding in het ziekenhuis en door de kraamhulp. Mn zoontje werd niet zachtaardig met zn hoofdje tegen mn tepel aan gedrukt. Dat is geen fijnen ervaring en kan me voorstellen dat veel moeders dan ook sneller afhaken (dat had ik nl ook bijna gedaan)!