98. Wat is nou die WHO Code ??

WHO.

WHO staat voor World Health Organization.
De Wereldgezondheidsorganisatie in het Nederlands.

De WHO is een gespecialiseerde organisatie  *  van de Verenigde Naties gevestigd in Genève met als doel  wereldwijde aspecten van de gezondheidszorg in kaart te brengen, activiteiten op het gebied van de gezondheidszorg te coördineren en de gezondheid van de wereldbevolking te bevorderen.  De WHO houdt zich ook bezig met classificatie van aandoeningen en geneesmiddelen. De WHO werd op 7 april 1948 opgericht.

Het is dezelfde organisatie die bijvoorbeeld de uitbraak, registratie en aanbevelingen van de Mexicaanse Griep bijhield. En SARS.

WHO bundelt kennis van alle landen. Dus zowel de “arme” landen in Afrika, tot de westerse landen als Zweden, de onderontwikkelde landen zoals Uzbekistan tot de  “innovatietrendsetter” Japan.

De WHO heeft bepaalde aanbevelingen omtrend borstvoeding gedaan;

- Exclusieve (alleen maar)  borstvoeding tot 6 maanden (dus niet bijvoeden onder de 6 maanden)  

- Borstvoeding tot het kind (minimaal) 2 jaar is naast het geven van thuis bereidde gezonde en gevarieerde maaltijden.

- En de WHO Code…

WHO CODE.

De WHO heeft een internationale code opgericht die de MARKETING van alle moedermelk vervangende voeding en producten verbiedt. De WHO code in de volksmond.  Deze code geldt voor alle producten en materialen die gericht zijn op kinderen onder de 2 jaar. En dat er bepaalde eisen worden gesteld aan de kwaliteit van producten bijvoorbeeld hygiene en juiste opslag ervan. Maar ook producten die eigenlijk niet voor jonge kinderen bestemd zijn maar wel op die manier gepromoot worden  zoals bijvoorbeeld chocolade melk, of heel vroeger gecondenseerde melk.


 

Onder deze regeling vallen :

- Kunstmatige zuigenlingenvoeding  

- Voeding voor baby’s in de vorm van potjes, koekjes, papjes, sapjes, toetjes etc.  gericht op bijvoeding voor baby’s onder de 6 maanden.  

- Flessen en flessenspenen.

IBFAN.

Wanneer een bedrijf zich niet aan de afspraken houdt van de WHO Code kan hiervan melding gemaakt worden bij de internationale organisatie IBFAN. (International Baby Food Action Network). IBFAN werd opgericht op 12 oktober 1979. IBFAN is een internationale organisatie die ernaar streeft om de gezondheid en het welzijn van zuigelingen, jonge kinderen, hun moeder en hun ganse gezin te verbeteren. De organisatie hoopt dit te bereiken door de bescherming, bevordering en ondersteuning van borstvoeding en door het aanmoedigen van gezonde voedingsgewoonten. En door te zorgen voor nastreven van de WHO Code zodat de zuigelingenvoedingsindustrie geen negatieve invloed heeft op de menselijke gezondheid.  Daarom ijvert IBFAN voor het universeel en volledig naleven van de Internationale Gedragscode.

http://stichtingbabyvoeding.nl/tag/ibfan/

Voor het aangeven van overtredingen:

http://www.ibfan.org/art/btr04responseform.pdf

Of via Desertrose (als je Engels slecht is)


VOORBEELDEN.


Alhoewel het een beetje overdreven klinkt is de WHO Code en IBFAN zeer nodig.

Kijk eens naar dit fimpje van Nestle:

http://www.nestlebaby.com/nl/baby_nutrition/products/NESTLE+Groeie+Start/?gclid=CK-TraqMk6oCFc6JDgodsl4wwQ

Dit is het  “idealiseren van kunstvoeding”. Door dit fimpje wordt de indruk gewekt dat het geven van dit drankje, krampjes worden verminderd.  

“NESTLÉ PyjamaPapje® als laatste fles van de dag, om lekker (door) te slapen”

Hier wordt de suggestie gewekt dat baby’s gaan doorslapen als je ze dit geeft.



Helemaal tenenkrommend zijn bijvoorbeeld de aanbevelingen over BORSTVOEDING door een voedingsadviseur van willekeurige kunstvoedigsproducenten in tijdschriften zoals Wij jonge ouders, Ouders van nu, en Kinderen etc


“nutradefense is een combinatie van ingredienten die van nature ook in borstvoeding voorkomt.”

“Natuurlijk geef je het liefste borstvoeding aan je kindje, maar soms is dat niet mogelijk”

Of het verstrekken van onjuiste informatie:

“Tot de leeftijd van in elk geval 4 maanden heeft je kindje genoeg aan alleen moedermelk”


Een kunstvoedingsfabrikant die borstvoedingsadviezen geeft is al een tabaksfabrikant die tips geeft hoe je om moet gaan met je astma klachten.

Nouja, zo kan ik nog even doorgaan.
Zolang het hoofddoel van zuigelingenvoedingsindustrie, geld en winst maken is, zolang ze tellen in “maagaandeel” is de WHO Code en IBFAN noodzakelijk.

En soms gaan ze erg, erg ver.

http://www.aziatischetijger.nl/2011/06/26/nestle-in-laos-geboycot-door-ngo’s/



Ik laat hier nu voorbeelden van Nestle zien, omdat deze gemakkelijk te vinden zijn, aangezien zij hier in Nederland vrij spel hebben, omdat de Nederlandse regering de WHO Code niet heeft overgenomen…..

Maar dit geld voor alle fabrikanten.



*Een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties is een internationale organisatie die is opgericht door middel van een verdrag tussen staten en verbonden is met de Verenigde Naties door middel van een overeenkomst met de Economische en Sociale Raad, die is goedgekeurd door de Algemene Vergadering. Het lidmaatschap van de Verenigde Naties valt niet samen met dat van een gespecialiseerde organisatie: VN-lidstaten zijn niet verplicht om lid te worden van een gespecialiseerde organisatie.


Helaas heeft Nederland de WHO code niet overgenomen. Hierdoor heeft de de zuigelingenvoedingsindustrie hier in Nederland vrij spel.


Blog 14, voor een medische uitleg waarom bijvoeden onder de 6 maanden, niet goed is.


Meer over de WHO Code: 
http://www.babybytes.nl/vip-blog/desertrose/1310677565

615 x gelezen, 0

reacties (0)


  • desertrose

    @BVMAMADAANTJE : via IBFAN kun je bestanden ( breaking the rules , stretching the rules) terug kijken, waarin duidelijk voorbeelden worden gegeven van schendingen van de WHO-code. http://www.ibfan.org/art/LU_July_2011_HR.pdf

    Er is niet echt een duidelijke site waar je alles kunt bekijken, ik zal snel eens wat duidelijke ( zelfgemaakte ) fotos op mijn site/profiel zetten.

    En ja, Olvarit 4mnd plus potjes, zijn schendingen. Netzoals een tissuedoos bij de huisarts met KV merk erop, of posters met KV namen, logo merken, enz.

    Wat men hier ook veel doet is consultatiebureau boekjes gratis weggeven aan klinieken, met grote KV reclame op de achterkant, of moeders opbellen om te vertellen dat hun borstvoeding nie tmeer voldoende is , of zoals laatst toen ik aangesproken werd in een supermarkt door een KV medewerkster... heel sluw, maar o zo slim van ze!

  • BVMAMADAANTJE

    @Desertrose, kan ik dan ook bijv. Olvarit aangeven om hun potjes vanaf 4 mnd??

    Maar het gaat om veel meer producten toch? Is er een site waar ik voorbeelden kan zien van producten die over de scheef gaan??

  • tenc

    Alles om de economie maar draaiende te houden.
    En mensen blijven kuddedieren, die klakkeloos aan nemen wat door de media door de ( pardon my French ) strot wordt geduwd.
    Dus dames, mijn complimenten voor de inzet de andere kant van het verhaal te belichten!
    Hopelijk zal er bij steeds meer moeders het kwartje vallen.

  • desertrose

    @bvmamadaantje en @snoepje87 ; correct volgens de WHO-code mag niet NIET, maar volgens de NL waren wet doen ze niets verkeerd. Dit neemt echter niet weg dat bedrijven er niet zo maar mee weg komen! Meld dit gewoon bij IBFAN, IBFAN documenteerd dit alles, en meldingen dienen als bewijs dat de WHO-code gewoon internationaal als wet in ieder land opgenomen moet worden. Ieder jaar maken ze een groot rapport op over diverse bedrijven, hier is te zien hoe ze de code en meestal ook nationale wetgeving schenden.

    En natuurlijk laat het zien hoe de kunstvoedingsindustrie de producten op een onethische manier aan de vrouw brengt.

    Kunstvoedingsindustrie vind mensen zoals ik en andere IBFAN/ code watch vrijwilligers reuze irritant.. omdat ze natuurlijk geen commentaar wensen te hebben op hun handelen. En hoe meer mensen realiseren dat hun manier van marketing niet juist is, hoe meer mensen deze producten zullen boycotten : google maar eens Nestle boycott ;) Er gaat een wereld voor je open.

    Verder hebben grote bedrijven in de jaren 70 een verklaring onder tekend dat ze zich vrijwillig aan de WHO-code zouden houden.Bedrijven zoals Numico ( nutricia) en Nestle zijn hiervan een voorbeeld. Afspraak is afspraak toch?

    En zeg nou zelf, de WHO-code is in het leven geroepen om het leven van kindjes te redden en beschermen, wanneer een bedrijf zich dus express niet houdt aan deze code, dat geeft dan toch al aan hoe slecht ze het voorhebben met de kindjes? En die onzin van '' ze doen zoveel onderzoek, ze hebben het beste met onze kindjes voor'' is natuurlijk klinklare onzin. Maja, dat mag je dan weer niet zeggen..

  • BVMAMADAANTJE

    Opzich wel ja. Maar hier in Nederland mag het dus. Maar in andere landen hoeven ze dat niet te proberen !

  • desertrose

    @lelietje; Klopt dat de NL groeicurve ''niet klopt'' wanneer de basis voor vergelijking die in de NL groeicurve gebruikt wordt al niet goed is, hoe kan de curve dat zelf dan wel zijn? Ook al krijgt 99% van de NL kindjes geen borstvoeding, neemt niet weg dat de curve dan gewoon gebaseerd moet zijn op kindjes die borstvoeding krijgen. Aangezien borstvoeding de biologische norm is, en gebruikt moet worden als de basis in dit soort vergelijkingen.

  • BVMAMADAANTJE

    Idd, desertrose is meer bekend met de WHO code dan ik. Als je meer wilt weten kun je het beter aan haar vragen !

  • desertrose

    Klopt, er zijn weinige landen die de gehele code in de wet hebben opgenomen. Enkele voorbeelden zijn India en Iran.
    Iran is alleen KV op recept te verkrijgen, op de verpakkingen mogen geen merknamen of andere dingen worden vermeld ; alleen kleurloze etiketten, met feitelijke informatie, zelfs geen pictogrammen waarop de bereiding wordt uitgelegd.

    Er zijn wel gedeeltes van de WHO-code in nederlandse waren wet zuigelingenvoeding op genomen, maar deze zijn na mijn mening niet sterk genoeg. Ook de EU-heeft richtlijnen, die ieder land binnen de eu op moet volgen. Voorals nog is de WHO -code aan te raden voor ieder land.. Dit wil echter niet zeggen dat nederlandse bedrijven en winkels zich aan de nederlandse wetgeving houden... ik heb zelf enkele maanden geleden nog een melding gemaakt van een overtreding van de warenwet zuigelingenvoeding, wat via www.vwa.nl gemeld kan worden.

  • ikbenmoedergeworden

    Goed blogje!!!Tja en helaas ken ik het verschijnsel van wij jonge ouders. Vol interesse las ik een artikel over voeding, maar na 3 "interviews" vond ik het wel erg opvallend dat ze allemaal aan de KV zaten van een bepaald merk en het daar zo goed op deden

    Dus voor de WHO en alle organisaties die dit soort foute reclame tegengaan!!!

  • lovestory

    staat op mijn facebook.

  • BVMAMADAANTJE

    @mamavandeclan, dat weet ik eigenlijk niet zeker. Ik weet dat Nederland heel laag in de lijst staat van landen die (lang) borstvoeding geven.

    @Birmaantje, tja, zeker, maar daar maakt niemand wist op he !! Blog 56 voor een mooi filmpje

  • birmaantje

    Eigenlijk zouden we een reclame spotje voor bv moeten maken. Zo handig geen flessen meenemen, altijd bij de hand, super gezond, goed voor mama tegen borstkanker en nog meer kwalen, geen speentjes, flesjes uitkoken, gezellig, nou ja zo kan ik nog wel even doorgaan ...........

  • BVMAMADAANTJE

    Tja, 6 mnd extra winst he !