Waarom liever niet kolven, maar aanleggen?
Er wordt wel eens gezegd dat als je je productie wilt verhogen dat je dan moet kolven.
Dat is inderdaad zo.
Kolven kan voor veel vrouwen een uitkomst zijn als hun productie verminderd is.
Maar…. Je baby aanleggen is vele malen beter voor je productie dan kolven.
Als je merkt dat je productie terugloopt zou je eerst keuze moeten zijn: Aanleggen. Daarna pas kolven.
Dit heeft o.a. te maken met de aanraking van het mondje op je tepel, je huid op aanraking van de baby’s huid, je baby’s geur, het zien van je baby, hoe een baby zuigt, de effectiviteit van het zuigen van je baby etc.
Dit alles zorgt ervoor dat je veel meer melk zal aanmaken dan dat een kolf doet. Je productie dus meer zal toenemen als je aanlegt dan als je kolft. Als je baby dus bij je is dan kun je dus beter kiezen om extra aan te leggen. Als je baby niet bij je is, als je weer werk etc., dan blijft kolven een zeer goede 2e keus.
Het advies is om niet te kolven voordat je baby 6 weken oud is.
Dit heeft 2 redenen:
Je productie is nog niet goed op gang, en je kunt dat het beste overlaten aan je baby.
Overstimulatie of onderstimulatie is niet goed voor het drinkgedrag van je kindje. Je baby kan het meest effectief je productie naar zijn/haar niveau brengen. Op verzoek aanleggen betekend ook op jouw verzoek, volg gewoon je eigen gevoel daarin. Je kunt nooit te vaak aanleggen, en 25 x aanleggen op 24 uur, in het begin is geen uitzondering.
Tepel/speen verwarring. Slechte term eigenlijk, want het is nl geen verwarring wat je baby heeft, maar je baby weet al heel jong wat hij wil !
Als je melk gaat kolven en via een speen (flesje) gaat geven binnen de eerste 6 weken, is de kans groter dat je baby een voorkeur voor de speen gaat ontwikkelen.
De flessenspeen is constant, een harde straal, direct en gemakkelijk. Zuigen aan de tepel, dan moet je baby daarvoor werken, even wachten op het TSR, en de straal fluctueert. Vandaar dat je baby snel zal kiezen voor de speen, en minder gemakkelijk (terug) aan de borst zal willen.
Soms kan het gewoon niet anders (medische noodzaak) onder de 6 welen al kolven. Je kunt dan uitwijken naar dingen zoals cupfeeding, vingervoeden, lepeltje, bv hulpset etc.)
Een zeer duidelijk filmpje over fingerfeeding:
http://www.borstvoeding.com/files/2%20juni%202013.MOV
Overige info over fingerfeeding en cupfeeding:
http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/kraamtijd/vingervoeden.html
Daarbij is kolven nou niet de meest geliefde activiteit van een borstvoedingsmoeder. Het kan demotiverend werken. Sommige denken nog steeds dat de hoeveelheid kolfmelk iets zegt over hun melkproductie en de hoeveelheid melk die hun baby krijgt.
Nogmaals duidelijk: de hoeveelheid kolfmelk zegt iets over hoe goed je kunt kolven en NIETS over de hoeveelheid melk die je baby krijgt. Kolven moet je leren door vaak te doen.
Afkolven: Hoe kolf ik genoeg?
http://www.babybytes.nl/vip-blog/BVMAMADAANTJE/1293235264
Clusterkolven.
http://www.babybytes.nl/vip-blog/BVMAMADAANTJE/1306867710
Te weinig melk?
http://www.babybytes.nl/vip-blog/BVMAMADAANTJE/1290786996
p.s. Ik wil zelf even een persoonlijke noot plaatsen. Ik heb mijn premature zoon Max de eerst maanden van zijn leven moeten bijvoeden met een Special Needs Speen (wist nog weinig van bv) en ik voed al 19 mnd live. Dus het is absoluut niet zeker dat er problemen ontstaat, maar toch zou ik altijd het zekere voor het onzekere nemen.
Kolven om de druk te verlichten kan verlossing geven. Maar ook hier weer, liever eerst je baby laten proberen. Gaat dit niet (omdat je baby er niet bij is, of omdat het TSR te hard is voor je baby) heeft KORT kolven de voorkeur. En nog veel liever even weglatenlopen in een doek, dan kolven. Even KORT kolven verlicht de druk, langer kolven (een voeding) zorgt voor extra stimulatie en extra productie.
Kolven met je eigen handen: http://www.babybytes.nl/vip-blog/BVMAMADAANTJE/1289693354
reacties (0)