WAAROM eigenlijk lang(er) voeden?
Omdat er op mijn vorige blog over lang(er) voeden veel reacties zijn binnengekomen wil ik er nog even op doorgaan.
Met name op de reactie van Miiepje-, waarin zij schreef; Weten mensen eigenlijk wel waarom lang(er) voeden zo goed is?
De Amerikaanse Vereniging voor Huisartsen (AAFP) en de World Health Organisation (WHO) (Wereld gezondheidsorganisatie) Health Canada etc geven niet voor niets het advies om te voeden tot 2 jaar en daarna zolang als moeder en kind het willen. (zowel voor westers als niet westerse landen)
Tijdens het voeden krijgt een kindje jouw antistoffen door, van alle ziektes die je in je hele leven hebt meegemaakt. Hierdoor zijn borstvoedingskindjes minder vaak en minder heftig ziek. Ze hebben als het ware als een extra dosis antistoffen voor veel ziektes van jou gekregen. Hierdoor wordt bv ook wel de “pijnloze vaccinatie” genoemd.
Op het moment dat je kindje ziek gaat worden, wordt er via mond/tepel contact door jouw lichaam geregistreerd dat je kindje ziek gaat worden en zelf al antistoffen aanmaakt, en zal jouw lichaam nog extra antistoffen gaan aanmaken, die je kindje weer opdrinkt. Dubbele doses dus. Het immuunsysteem van een kindje is pas met ongeveer 7 jaar voltooit (ook geen toeval dus dat de biologische norm voor een kindje om te stoppen tussen 2,5 tot 7 jaar is)
Het zal je niet dan ook niet verbazen dat je melk op jouw eigen kindje wordt aangepast. Vetter is als je kindje dat nodig heeft, meer dorstlessend als het dorst heeft. Moedermelk blijft zich bovendien aanpassen aan de leeftijdsfase van een kind, hoe oud het kindje ook is. Zo is er in de periode dat een kind leert kruipen (mijn zoon likte de straat) en als kindjes naar KDV/opvang gaan en dus met meer bacteriën in contact zal komen, een toename te zien van beschermde stoffen in de moedermelk.
De samenstelling van moedermelk past zich aan aan de behoeften van het ontwikkelende kind. Ook bij voeden gedurende een langere tijd blijft dit gelden: voor een peuter is moedermelk zeer hoogwaardige voeding. Het blijft, ook als het kind vaste voeding krijgt, een belangrijke bron van voedingsstoffen. De voedingsstoffen in moedermelk zijn maximaal opneembaar in tegenstelling tot in ander voedsel. Moedermelk bevat ook allerlei verteringsenzymen die de vertering en opname van voedingsstoffen uit de (vaste) voeding bevorderen. Dus borstvoeding verbetert de waarde van vaste voeding.
VOORDELEN.
Bovendien levert het borstvoeden en zeker het langvoeden diverse gezondheidsvoordelen op.
Hierover schrijft het Voedingscentrum: 'Het is wetenschappelijk aangetoond dat kinderen die voldoende lang borstvoeding krijgen minder kans hebben op aandoeningen als atopisch eczeem, allergie en acute middenoorontsteking. Er zijn aanwijzingen dat borstvoeding ook beschermt tegen voedselovergevoeligheid, overgevoeligheid voor gluten (coeliakie), allerlei infecties en ontstekingen, waaronder diarree, hersenvlies- en blindedarmontsteking en luchtweg- en urineweginfecties, wiegendood, auto-immuunziekten en jeugddiabetes.
Meerdere onderzoeken wijzen uit dat hoe langer een kind borstvoeding krijgt, hoe groter de voordelen zijn” Moedermelk geven na de eerste verjaardag verlaagt bijvoorbeeld specifiek de kans op oorontsteking en luchtweginfecties.
Ook voor de moeder levert lang borstvoeding geven diverse gezondheidsvoordelen op. Zo neemt de bescherming tegen bijv. osteoporose en borst- en ovariumkanker toe naarmate ze langer borstvoeding heeft gegeven. Heeft een bv mama minder insuline nodig, heeft minder kans op bloedarmoede etc.
Lees de 101 redenen om borstvoeding te geven voor de voordelen voor moeder en kind:
http://www.borstvoeding.com/voorjebegint/motivatie/101-redenen-om-borstvoeding-te-geven.html
BABY AFHANKELIJK EN KLEIN HOUDEN.
…… Er wordt wel eens gezegd dat met lang borstvoeden het kindje “klein” gehouden wordt. Maar dat klopt natuurlijk niet. Borstvoeden is niet af te dwingen. Zeker niet bij een puberende en nee-zeggende peuter. Je kunt je kind alleen borstvoeding geven als dat kind daar zelf behoefte aan heeft.
In de westerse samenleving wordt vaak gedacht dat borstvoeding niet langer nodig is als een kind steeds meer andere dingen eet en drinkt. Daarbij wordt voorbijgegaan het gevoel van veiligheid en verbondenheid dat borstvoeding biedt, evenals een moment van rust en samenzijn. Waarschijnlijk zal het niemand verbazen dat de vervulling van dergelijke emotionele basisbehoeften een kind juist zelfverzekerder maakt en daarmee -op den duur- ook zelfstandiger……..
Lees meer:
http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/langer/2.html
ONTWIKKELING VAN LANGVOEDING
Je “groeit” erin mee. Toen ik Max als new born aan de borst had, had ik me nooit voorstelt om hem nog aan de borst te hebben als pratende, lopende, 20 maanden oude dreumes….Bang dat je kindje voor eeuwig aan je borst blijft hangen hoef je niet te zijn. De behoefte verdwijnt vanzelf.
…….Ik vind het belangrijk dat er oog is voor de behoeften van alle gezinsleden. Waarmee ik niet bedoel dat elke behoefte ook meteen vervuld hoeft te worden. Dit is niet altijd mogelijk of wenselijk. En kunnen omgaan met het niet (direct) krijgen wat je graag zou willen, is een essentiële levensvaardigheid. Voor de borstvoeding betekent dit in ons geval dat mijn dochter in het begin kon drinken wanneer ze maar honger had. Een baby bestáát immers bijna helemaal uit basisbehoeften als honger en slaap en nabijheid. Nu ze ouder is, heeft ze geleerd om te wachten als het moment mij niet schikt. …….
EN
…..van de keren dat het wat langer duurde voor de melk toeschoot en ze de borst losliet om te roepen: "Melkje! Melkje! Kom dan!" Van de opdracht die ze me laatst gaf om 's avonds voor het slapen gaan eerst maar eens een paar goeie volle borsten te gaan halen bij de 'winkel' in haar kledingkast. Van haar opmerking dat mamamelk lekkerder is dan chocola of frietjes. Van de momenten dat een borst haar zoveel troost biedt als ze ziek is of hard gevallen. Van de gesprekjes die ze voert met de borst. Van haar vraag waarom een glas water zich niet vanzelf weer vult zoals een borst dat doet...
Lees meer: http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/langer/2.html
LANG NIET ALTIJD LEUK
Ook ik heb wel eens huilend bv gegeven, wanhopig omdat hij niet wakker wilde worden, gegild dat ik het niet meer aankon en op kunstvoeding wilde overgaan. Ik heb huilend contact gehad met Stefan Kleintjes met 8 mnd, omdat het CB me eindelijk onzeker had gekregen over Max zijn groei. Gebaald als hij voor de 20e x ’s nachts kwam. Mij geschaamd als hij zijn handje weer voor de 100e x in mijn bh stak. Niets menselijks is mij vreemd. Borstvoeden in niet altijd rozengeur en maneschijn.
Alleen, hoe langer je voed, hoe sneller het advies van mensen is; Stoppen met de bv. Een hobbeltje op de weg, even een keer niet goed groeien, niet goed slapen etc, en mensen raden je kv aan. Vooral als je al lang voed. Het lijkt wel hoe langer je voed, hoe meer commentaar en hoe sneller mensen je aanraden om te stoppen in plaats van je een steuntje in de rug te geven (of schop onder je kont…. )
NOOIT ZORGEN, ALTIJD TROOST
Met bv en vooral met lang bv hoef je je nooit zorgen te maken, als je dreumes/peuter eens slecht eet. Of niet eet door ziekte. Kinderen willen altijd bv, vooral als ze ziek zijn, omdat er een pijnstillend stofje in de bv zit. Het zuigen werkt ook pijnstillend en rustgevend. Bovendien kan bv geven, hoge koorts van je kind met 1 hele graad verlagen. Als je dreumes of peuter of kleuter echt flinke pijn heeft, verzacht bv de pijn. (Er zit ook een antbiotica in).
HOEVAAK NOG?
Langvoeden komt in veel smaken. Ikzelf bijvoorbeeld voed nog vaak, heel vaak. Ik tel al lang niet meer, maar voed zeker tussen de 5 en 10 x per 24 uur, als het niet meer is. 2 tot 3 x een echte voeding, de rest zijn troostslokjes, slaapslokjes, “lekker vertrouwd” slokjes etc. Ik bied gewoon snel aan. Van 1 tot 2 minuten drinken, tot uren aan de borst liggen doezelen, alles kan. Andere kennissen voeden 2 x per dag, in de ochtend en avond. Na ongeveer 1 jaar is dit gewoon zo gegroeid, en mama en kind vinden het heerlijk zo. Ook heb ik een vriendin die haar 4 jarige dochter nog 1 x per 2 dagen voed.
IRRITANTE VRAAG
“wanneer ga je stoppen met de borstvoeding ? ”
Ongeveer de meest irritante vraag die je als langvoedster kunt krijgen.
Je kunt hier heel verschillend op antwoorden:
Met een grapje: Ach, als hij 18 jaar is, zal hij wel niet meer willen .
Wetenschappelijk: Wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door een prof aan de Texas A&M, toont aan dat 2,5 tot 7 jaar de natuurlijke speenleeftijd is die kinderen van nature meekrijgen.
Met een wedervraag: Waarom wil je dat weten? / Hoezo?
Niet: Sorry, maar dat vind ik persoonlijk.
Aanvallend: Ik denk dat het handigste is, om advies te krijgen van moeders die in dezelfde situatie zitten, heb jij ook zolang gevoed?????
Onzinnig: Totdat mijn melk op is.
En zo zijn er nog wel 100 antwoorden te bedenken.
TROTS LANGVOEDEN
In tegenstelling tot de maatschappelijke bekrompen mening hier in Nederland is er in de rest van de wereld wel een gevoel van trots en vertedering bij het zien van een ouder kind aan de borst. Hier een site waar je leuke spulletje kunt bestellen: http://www.lactivist.co.uk/index.php
En dan is er nog de meeste belangrijke rede……omdat het zo heerlijk is, omdat je er zo van geniet, omdat jouw kindje er zo van geniet, omdat het zo goed is voor jullie band samen !!
o.a. Bronvermelding:
http://www.borstvoedinghulp.nl/voeden_na_zes_maanden.pdf
Leesvoer:
http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/peuter-voeden/jn.html
http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/peuter-voeden/borstvoeding-voor-een-peuter.html
I thought this was a personal decision, between me and my husband and my child, but boy was I wrong.
Unfortunately, unwanted and unwelcomed advice on when I should wean her came from everywhere. People that have never breastfed a day in their lives will offer their advice about when's the best time to wean YOUR baby. Even people that have never had a child will somehow know when you've breastfed long enough. Unbelievable!
http://womensenews.org/story/sisterspace/101013/breastfeeding-my-time
reacties (0)