Waarom geen kunstvoeding bijgeven bij borstvoeding?
Of misschien beter; waarom geen vocht van buitenaf je lichaam bijgeven bij borstvoeding? (in praktijk zal dat vaak kunstvoeding zijn)
In je borstvoeding zitten ALTIJD genoeg voedingsstoffen.
Borstvoeding is vraag en aanbod.
Je kindje vraagt en jij (je borsten) bied aan.
Met je productie wordt er de melk in je borsten bedoelt.
Je productie is dus afhankelijk van vraag en aanbod.
(Hiermee bedoel ik op JOUW/JULLIE normale hoeveelheid aanleggen. De ene legt 15 x op een dag aan, de ander maar 5 x. Das allemaal geen probleem, maar als je dan ineens (door toevoeging van kv) minder gaat voeden dan normaal zal je productie teruglopen)
Op het moment * dat een bvmoeder vocht van buitenaf haar lichaam gaat geven, (vaak dus kunstvoeding) zal het kindje minder dorst/honger hebben. Dus ook minder willen drinken aan de borst omdat het verzadigd is. Minder vaak komen, is dus minder stimulatie van het mondje op je tepel, is dus minder aanmaak van melk, is dus minder melk.
(is dus nog meer kv, is nog minder komen, is nog minder stimulatie, is nog minder melk, is nog meer onvrede, is nog meer kv bij moeten geven, is .... is......is.....)
Als je dus systematisch of veel kunstvoeding gaat bijgeven zal je productie teruglopen. Dit kan erg snel gaan.
Op een jonge productie (net bevallen, je borsten produceren net pas melk alles moet nog goed op gang komen) kan het zijn, dat door het bijgeven van kv, de melk nooit echt goed op gang zal komen, waardoor je kindje kan afvallen, ontevreden is, vaak komt etc.
Als je merkt dat je productie afneemt ** om welke rede dan ook (vocht bijgeven, stress, ongesteldheid etc) is het gelukkig simpel om je productie te verhogen en weer op het normale niveau te krijgen.
Je legt gewoon vaker je kindje aan.
Vaker aanleggen, is meer stimulatie van het mondje aan je tepel, is meer productie, is meer melk.
Kolven stimuleert je productie ook, maar minder dan aanleggen.
Blog 100. Waarom liever niet kolven, maar aanleggen? http://www.babybytes.nl/vip-blog/BVMAMADAANTJE/1313782080
* Onder de 9 maanden, want met +9 maanden is je productie “stabiel” en kan dat hebben zonder consequenties.
** Afname van je productie merk je NIET aan de opbrengst van kolven, maar aan het aantal plasluiers. Ook voor en na het voeden wegen is geen gewenste methode.
Blog 16. Te weinig melk ??
http://www.babybytes.nl/vip-blog/BVMAMADAANTJE/1290786996
P.s. voor diegene die het zich afvragen, ja, ook kv en zelfs water tast de beschermlaag van de darmen aan. Dus als het niet medisch hoeft, liever geen vocht bijgeven ook om deze reden.
Ga kolven, en geef kolfmelk erbij. Je zult voor de eerste paar keer, echt maar druppeltjes krijgen. Maar hoe vaker je kolft, hoe meer je krijgt. (10 minuten per borst is genoeg)
Heb je nog te weinig kolfmelk om aan je kindje te geven, zul je wat kunstvoeding moeten geven. Aangezien kv bijgeven niet goed is voor je productie, moet je dit zsm vervangen door kolfmelk, en ALTIJD erbij gaan kolven.
Altijd EERST aan de borst laten drinken/oefenen, dan pas bijvoeden in de vorm van kolfmelk, desnoods kv.
Bijvoeden, het liefste met een cup/vingervoeden, desnoods met een Special Needs Speen (vroeger was dat de Habermann speen, te halen bij apotheek)
Een bvhulpsetjes heeft ALTIJD de voorkeur op vinger/cupfeeding.
Het is een klein containertje om je nek waarin bv/kv kan, met een slangtje op je tepel. Je kindje krijgt zo bijvoeding en bv binnen, en stimuleert tegelijk je melkrpoductie.
Blog 167
reacties (0)