Zelf heb ik niet zoveel kennis van diabetes en borstvoeding, maar hier is wat basale kennis over het voeden met diabetes en goede links:
Borstvoeding verlaagt het risico op diabetes bij de baby, ook op latere leeftijd.
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat kunstmatige zuigelingenvoeding een stofje bevat (bovine serum albumine) dat geassocieerd wordt met een auto-immuun reactie. Deze auto-immuun reactie wordt weer gelinkt aan een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes type 1; in het bijzonder voor kindjes waar ook al diabetes type 1 in de familie is…
Borstvoeding zorgt voor een goede stabilisatie van de bloedsuiker van het pasgeboren kindje, beter dan kunstmatige zuigelingenvoeding of een infuus!
Kindjes van moeders met diabetes hebben een verhoogde kans om met een lage bloedsuiker geboren te worden en dús extra belang bij het snel krijgen van voeding.
Bij sommige vrouwen komt de melkproductie langzamer op gang. Diabetes type 1 o.a. hiervoor wordt aangeraden om al in de zwangerschap te kolven.
Tijdens de borstvoedingsperiode zijn de bloedsuikers van de moeder gemiddeld lager. En dat is geen probleem.
Een verhoogde glucosewaarde, geeft meer risico op een schimmelinfectie (candidiasis).
Moeders met diabetes hebben een grotere kans op een borstontsteking, voornamelijk wanneer de suikerspiegel niet goed onder controle is.
Wanneer de moeder de borstvoeding bewust gaat afbouwen, zal haar glucosewaarde weer wat verhogen en haar energiebehoefte dalen. Er zal dus meer insuline nodig zijn.
Sommige lactatiekundigen raden aan om vanaf 34 weken zwangerschap moedermelk af te kolven met de hand en om deze melk in te vriezen. Mocht er dan bijvoeding nodig zijn, dan kan deze moedermelk gegeven worden.
Bron: www.borstvoeding.com
http://www.borstvoeding.com/problemen/diabetes/dm1.html
http://www.borstvoeding.com/problemen/diabetes/ervar1.html
reacties (0)