De Lactatie Amenorroe Methode (vanaf nu LAM genoemd) is een natuurlijke anticonceptiemethode, die geschikt is voor vrouwen die hun baby volledige borstvoeding (geen water/kv bij, niet kolven en alleen maar voeden op verzoek) geven gedurende de eerste zes maanden na de bevalling. Er zijn een aantal regels waaraan je heel strikt moet voldoen. Doordat je volledige borstvoeding geeft, wordt de eisprong in principe volledig onderdrukt en ben je niet vruchtbaar, er kan dan ook geen zwangerschap ontstaan.
Betrouwbaarheid
De betrouwbaarheid van de LAM is volledig afhankelijk van het opvolgen van de richtlijnen. Als je de methode trouw volgt, dan is de LAM de eerste vier maanden na je bevalling betrouwbaar. Het zwangerschapscijfer ligt theoretisch op 0. Dit betekent dat van een groep vrouwen die de LAM de eerste vier maanden na hun bevalling strikt opvolgt, niemand zwanger wordt. In de praktijk zullen toch 3 op de 1000 vrouwen zwanger worden, omdat ze zich niet goed houden aan de regels. Maar zelfs dan is de LAM nog erg betrouwbaar.
In de vijfde en zesde maand na de bevalling is de LAM onbetrouwbaar. Het zwangerschapscijfer ligt tussen de 1 en 3. Dit betekent dat als een groep van 1000 vrouwen de LAM tijdens de vijfde en zesde maand op de juiste manier als anticonceptie gebruikt, daarvan 10 tot 30 vrouwen zwanger worden. In de praktijk zullen door het niet goed opvolgen van de richtlijnen zelfs 30 tot 160 op de 1000 vrouwen zwanger worden.
Gebruik
De LAM kun je alleen betrouwbaar toepassen als je volledige borstvoeding geeft en je hierbij heel strikt houdt aan een aantal regels.
Als één van deze punten niet (meer) op jou van toepassing is, is de kans groot dat je toch zwanger raakt. De LAM is dan dus niet meer betrouwbaar. Daarom adviseren wij je in dat geval contact op te nemen met je huisarts of het Anticonceptiekompas opnieuw te raadplegen.
Wanneer starten met de LAM na de bevalling?
Met deze methode kan direct na de bevalling gestart worden, mits alle regels van toepassing zijn. Na zes maanden is de LAM niet meer betrouwbaar en moet je voor een andere anticonceptiemethode kiezen.
Kosten
Deze methode is gratis.
Voordelen
Nadelen
reacties (0)