121. Borstcompressie.

121. Borstcompressie.

Door omstandigheden is dit een knip/plak blog geworden, met veel links waar de info staat.

Het doel van borstcompressie:

Het doel van borstcompressie is de melkstroom op gang te houden als de baby zuigt zonder te drinken. Drinken volgens de open-pauze-sluit-manier betekent dat baby steeds een mondvol melk gekregen heeft. Als de baby niet langer uit zichzelf drinkt, kan de moeder compressie gebruiken om 'zuigen of sabbelen' in echt drinken te veranderen. Zo blijft de baby melk ontvangen. Bron: bv.com

In de eerste drie tot zes weken hebben veel baby's de neiging om aan de borst in slaap te vallen als de melkstroom langzaam is, en niet per se omdat ze genoeg gehad hebben, lui zijn of willen sabbelen. Na deze leeftijd kunnen ze de borst gaan loslaten als de melk langzamer begint te stromen. Sommige baby's draaien echter al veel jonger van de borst weg, soms zelfs al in de eerste dagen. En sommige baby's vallen nog steeds in slaap aan de borst wanneer de melk langzamer begint te stromen als ze al drie of vier maanden zijn. Borstcompressie verlengt de melkstroom als de baby niet meer echt aan de borst aan het drinken is en heeft als resultaat dat de baby:

Meer melk krijgt / Meer melk krijgt met een hoger vetgehalte.



Lees hier over borstcompressie:

 http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/al-even-bezig/borstcompressie.html

Borstcompressie, handleiding:

http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/al-even-bezig/borstcompressie-2.html

Borstcompressie toepassen in situaties van verminderde melkstroom:

Tijdens de eerste dagen na de geboorte waarin de melkproductie nog op gang moet komen.
Bij een achterblijvende of teruggelopen melkproductie in een later stadium.
Bij situaties waar de toeschietreflex verminderd is, bijvoorbeeld door pijn, onzekerheid, stuwing.
Bij gebruik van een tepelhoedje.
Wanneer de melkstroom in een deel van de borst wordt belemmerd door borstontsteking.

Borstcompressie toepassen in situaties waarbij de baby een minder goede drinktechniek heeft:

Tijdens de eerste dagen wanneer de baby nog moet leren drinken aan de borst.
Bij baby's die door zuigverwarring een onjuiste drinktechniek hebben aangeleerd.
Bij baby's die te zwak zijn om goed te drinken (na een moeilijke bevalling, teveel afgevallen, prematuriteit, aandoeningen bij de baby).
Bij baby's die drinken met een tepelhoedje.
Bij baby's die geen goede drinktechniek hebben geleerd omdat de moeder teveel melk heeft (moeder heeft volop melk, maar de baby drinkt maar kleine hoeveelheden en wil vaak aan de borst).
Bij baby's die overstuur raken wanneer de melk niet snel genoeg blijft komen, bijvoorbeeld omdat ze de constante flow van een fles gewend zijn.
Ook bij enkelzijdig kolven is borstcompressie een ondersteunende maatregel om het kolven efficiënter te maken: zo kost het kolven minder tijd, en levert het meer melk op omdat de borst beter leeg wordt gemaakt.

Filmpjes van borstcompressie:

http://www.youtube.com/watch?v=RymUDeCAt18

P.s. ga niet zomaar in je borst drukken, maar doe dit alleen maar als je kindje niet slikt.

529 x gelezen, 0

reacties (0)


  • ummadisa

    Ik krijg t niet voor elkaar

  • christineh

    Is dat het zelfde als je melk mee masseren dit kreeg ik als tip zodat ze dan ook de lastste melk drinken en die niet blijft zitten. Ik heb ook n nieuwe vraag geplaatst ivm zere over volle borst

  • angelika

    Ik ga me er ook maar eens in verdiepen... Mijn ene borst geeft veel minder snel melk dan de ander waardoor Nathan een sterke voorkeur voor de makkelijke kant heeft.

  • ikbenmoedergeworden

    Deed ik eigenlijk met kolven altijd, werkte heel goed! Aan de borst verslikte ze zich al snel genoeg en ik had een tepelhoedje de eerste maanden dus dat werkte helaas niet. dank je wel voor de info, altijd goed voor de net beginnende BV moeders!

  • GbabyM

    Ja, soms duwt ze me weg idd, valt ook nog steeds in slaap al vanaf dag 1.. Ik gebruik het borstvoeden vaak ook als inslaap methode.. haha !! Heel interessant om te lezen!!

  • majella-1982

    dank je wel voor de info...

  • Mama van Max

  • BVchick

    fijn deze blog. Hebben veel vrouwen wat aan denk ik. Lees zoveel vragen over baby sabbelt/weigert/slaat/draagt weg.. Etc