Moeilijk eters ontstaan in de baarmoeder.
Als de moeder gevarieerd eet, krijgt het kindje dit mee in de baarmoeder. Later ook nog eens tijdens de borstvoedingsperiode. Als het kindje dit dan aangeboden krijgt, zullen de smaken al bekend en normaal zijn.
Donderdag 23 februari gaf Stefan Kleintjes op RTL4 in het programma EditieNL zijn visie over de smaakontwikkeling van het kind. Door gezond en vooral gevarieerd te eten in de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode, krijgt het kind te maken met een keur aan smaken en geuren. Starten met bijvoeding na zes maanden wordt zo een feest van herkenning.
Zie het filmpje "moeilijke eten wordt alleseter" onder de foto.
(eerst reclame)
Bron: http://www.borstvoeding.com/nieuws/smaak2.html
Hoe meer de moeder eet, hoe gevarieerder de smaakzinnen van de baby.
Op de vraag of een baby in de buik al smaken kan proeven is het antwoord JA. Zelfs al is de foetus pas 12 weken oud is en nog wordt gevoed door de navelstreng, zijn er op de tong van het kind al kleine smaakpapillen te zien. Het vruchtwater in de buik van de moeder loopt langs die smaakpapillen en daardoor proeft het kind dus al de smaken van de voedingsmiddelen die de moeder heeft gegeten. Een kind proeft dus al in de buik. Moeders die daar rekening mee houden kunnen hun kinderen al vroeg smaak bijbrengen. Hoe meer dingen de moeder dus eet, hoe gevarieerder ook de smaakzinnen van de baby daardoor worden. Gewoon door het proeven van het vruchtwater.
Baby ontwikkelt voorkeur voor eten.
Op die manier ontwikkelt het kind ook vaak voorkeuren voor bepaald voedsel en dus voor bepaalde smaken. Dat kan positief werken, maar ook negatief. Een moeder die gedurende haar zwangerschap gewoon doordrinkt bijvoorbeeld zadelt haar kind op met een voorliefde voor alcohol. Deze kinderen zullen als ze later in aanraking komen met alcohol veel eerder naar de fles grijpen dan kinderen van moeders die niet gedronken hebben. Een kind van een moeder dat bijvoorbeeld gek was op spruitjes tijdens de zwangerschap ontwikkelt heel waarschijnlijk een voorliefde voor die smaak
Moedermelk.
Moedermelk is namelijk ook vrij zoet. Daarbij is het een feit dat kinderen die borstvoeding hebben gehad vak meer lusten die kinderen die met de fles zijn opgevoed. In borstvoeding zitten natuurlijk allerlei stoffen die in flessenvoeding niet zit en dat wordt veroorzaakt door het eetpatroon van de moeder. Een moeder die veel verschillende smaken eet, leert haar kind daardoor ook van meer zaken genieten. Hoe meer verschillende smaken een kind daardoor probeert, hoe meer het later lust.
Rapley: http://www.babybytes.nl/vip-blog/BVMAMADAANTJE/1294691193
reacties (0)