Max is mijn eerst kind, en logischerwijs ook mijn eerste jongetje. Aangezien ik een vrouw ben, weet ik wel veel van ongesteld worden etc, maar niets van piemels.
Dus maar even wat info opgezocht, die jullie misschien ook wel handig vinden.
http://www.adhdfraude.net/pic/penis.jpg
Bij sommige jongentjes wordt het eikeltje geheel door de voorhuid(Prepuce) bedekt, bij andere jongetjes is het eikeltje slechts gedeeltelijk bedekt door het voorhuidje.
Verzorging van een piemel.
Wassen van een piemel gaat gewoon met schoon water.
Moet je ook onder de voorhuid reinigen?
Voor een reiniging moet de voorhuid worden teruggeschoven. Urologen en kinderartsen raden dit echter tijdens de eerste levensjaren dringend af. De reden is dat de binnenkant van de voorhuid bij kleine jongetjes vaak nog aan de eikel is verkleefd. Dit is normaal. Een poging om de voorhuid over de eikel te schuiven veroorzaakt hele kleine wondjes en scheurtjes. Bij het genezingsproces blijven littekens achter en komt de voorhuid te strak om de eikel te zitten.
Schuif na het wassen de voorhuid weer naar voren.
De verkleving verdwijnt meestal vanzelf.
Je kunt gewoon de buitenkant wassen. De voorhuid laat na enkele jaren vanzelf los. Daarna kun je onder de voorhuid wassen door de voorhuid terug te schuiven. Onder de voorhuid verzameld zich huidsmeer(Smegma) Ook blijft na het plassen vaak wat urine onder de voorhuid achter. Samen kan dit leiden tot een onaangename geur, jeuk, roodheid, irritaties en ontstekingen. Om dit te voorkomen, is een goede hygiëne belangrijk. Was dagelijks (tijdens het douchen of een bad), de voorhuid en de eikel. Doe dit als volgt:
Schuif de voorhuid naar achteren richting je lichaam, zodat de eikel bloot komt te liggen. Elke jongen tussen 6 en 10 jaar moet de voorhuid kunnen terugtrekken. Lukt dit niet, laat dan de dokter ernaar kijken.
Maak de eikel en voorhuid schoon met lauwwarm water. Denk ook aan het randje onder de eikel. (Wil je zeep gebruiken, gebruik dan een milde zeep of nog liever een zeepvervangend product. Spoel de zeep na het wassen goed af en zorg dat er geen zeepresten achterblijven. Soms kan het gebruik van zeep irritatie van de eikel en/of voorhuid geven. Is dat het geval, gebruik dan alleen water.)
Droog na het douchen of baden je eikel en voorhuid goed en schuif de voorhuid terug. Een handdoek kan voor onbesneden mannen te ruw zijn om hun eikel mee te drogen als deze erg gevoelig is. Gebruik in dat geval een zacht doekje, bijvoorbeeld een zakdoekje om de eikel mee droog te deppen. Vergeet niet de voorhuid terug te schuiven, anders kan deze klem komen te zitten achter de eikel, wat een vervelend probleem is. Bij jongen kinderen dus nog niet onder de voorhuid reinigen, bij oudere kinderen is twee keer per week schoonmaken voldoende.
Hoe raakt de voorhuid los van de eikel?
Het huidsmeer moet regelmatig worden weggewassen, anders kunnen er ontstekingen ontstaan aan de voorhuid en eikel. Alleen kan het wegwassen van smegma pas wanneer de voorhuid kan worden teruggeschoven. Als de voorhuid nog verkleefd zit aan het eikeltje, moet je dat laten zitten en het topje van de penis voorzichtig wassen. Je kunt gaan proberen met het terug schuiven van de voorhuid als je kind ongeveer 3 jaar is.
Het terugtrekken van de voorhuid kan beter aan het jongetje zelf worden overgelaten. De meeste kleine jongetjes ontdekken sowieso vroeg genoeg hun piemeltje als "speelgoed". Door trekken en kneden dragen ze automatisch bij aan het natuurlijke rekken en losmaken van de voorhuid. Als je zoontje oud genoeg is kun je hem uitleggen dat zijn voorhuid op een dag teruggeschoven kan worden, zodat hij niet schrikt wanneer het zover is of om zijn nieuwsgierigheid te wekken. Je kan hem ook af en toe bij het baden vragen om het voorzichtig uit te proberen. Zet je zoontje echter niet te veel onder druk.
Wat is dat witte onder de voorhuid?
Dit is het zogenaamde smegma. Het bestaat uit afgeschilferde huidcellen, talg en bacteriën. Er is pas in sterkere mate sprake van smegma wanneer de voorhuid en eikel zich van elkaar hebben losgemaakt. Vanaf dit moment moet de penis dagelijks onder de voorhuid worden gewassen en daarna moet de voorhuid weer teruggetrokken worden. Want hoe langer zich smegma verzamelt, des te sneller treden er ontstekingen op aan de eikel en voorhuid.
Blijven besneden jongens langer gezond dan onbesneden jongens?
Lange tijd dacht men dat dit het geval was. Men wilde hiermee ziektes voorkomen die door een ophoping van smegma onder de voorhuid kunnen ontstaan. Tegenwoordig hebben studies datgene bewezen wat het gezonde mensenverstand al lang wist. Het is niet noodzakelijk dat men bij kleine jongetjes de voorhuid verwijdert om hem en latere sexpartners voor het op den duur ziek makende smegma te beschermen. Je bereikt hetzelfde effect door jongetjes vroeg te leren om zich dagelijks onder de voorhuid te wassen.
Wat helpt bij een te nauwe voorhuid?
Een phimosis gaat niet vanzelf over maar moet worden behandeld. Als je kind er last van heeft, dan moet er zo snel mogelijk worden behandeld. Wanneer dit niet het geval is kun je nog een paar jaar wachten. Op z’n laatst voor het begin van de puberteit, wanneer de penis gaat groeien, moet de phimosis echter verholpen zijn. In de puberteit treden er vaker onverwachte erecties op (vooral ’s nachts), die bij een phimosis pijnlijk zijn. Bovendien wordt hierbij de te nauwe voorhuid vaak beschadigd, waardoor er steeds opnieuw sprake is van een pijnlijke losmaking en vervolgens weer vergroeiing van het zachte weefsel. Soms schrijft de arts een (hormoon)zalf voor, soms een besnijdenis.
AANVULLING;
Een stijf piemeltje is voor een baby heel gewoon. Als mama kun je daar wel even van schrikken, maar het heeft niets met 'pret' te maken, maar alles met de ontdekking van zijn lichaam.
Vanaf peuterleeftijd is er sprake van auto-erotisch gedrag: zonder zich te schamen kunnen peuters zichzelf aaien en strelen. Dit kan ook gebeuren in het gezelschap van anderen en ouders kunnen zich hiervoor behoorlijk schamen. Maar het heeft niets te maken met seksualiteit bij volwassenen, waarbij er sprake is van lust. De 'masturbatie' bij een kind kun je vergelijken met duimzuigen: het is gewoon prettig. De benamingen vor geslachtsdelen en aanverwante (seksuele) dingen hebben hun interesse en worden vaak benoemd. Peuters raken ook geïnteresseerd in andere kinderen.
Bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/seksualiteit/26024-peuters-en-seksualiteit.html
reacties (0)