Borstvoeding geven (als de 1e x mislukt is)
Als je borstvoeding ‘mislukt’ is, zijn moeders vaak heel verdrietig.
Sommige gaan kunstvoeding ophemelen en de borstvoeding afkraken. Sommige hebben zo’n verdriet dat ze zich geen raad weten. En voor weer anderen maakt het niets uit.
Hoe dan ook, het is altijd rot als je lichaam/geest, je in de steek laat.
Als de eerst keer mislukt heb je daar nadeel en voordeel van:
Het grote nadeel is, dat je veel gemakkelijker zult (kunnen) overstappen op kunstvoeding.
Het grote voordeel is, dat je nu heel precies weet, hoe en wat. Hoe je het wilt, wat zeker niet.
Eerlijk zijn:
De eerst stap na een mislukte borstvoeding-periode is eerlijkheid naar jezelf toe.
Waarom is het misgegaan? Dat kan heel confronterend zijn.
Verwerking:
Verwerking. Oh zo’n gemakkelijk woord, maar oh zo moeilijk. Borstvoeding is voor de meeste moeders iets emotioneels, en als het niet gaat zijn sommige erg verdrietig. Accepteer je verdriet, wees verdrietig, huil erom, praat erover. Prop het niet weg.
Borstvoeding geven als de eerst keer mislukt is:
Als je bv periode mislukt is, en je wilt er nu echt (weer) voor gaan, is een prenataal consult misschien iets voor jou. Een echt goede IBCLC Lactatiekundige komt bij je thuis, al VOOR de geboorte. Je kunt alvast kijken of het klikt. Ze spreekt samen met jou de valkuilen van de 1e x door. Waar ging het mis, waarom ging het mis. Wat wil je nu, hoe, wat zijn fabels, etc.
Bijvoorbeeld: http://www.aidulac.nl/borstvoedingsconsulten/
Nummers klaarleggen:
Heb de nummers van een goede IBCLC Lactatiekundige al bij de hand voordat je gaat bevallen. Laat desnoods de LK naar het ziekenhuis komen, voor de eerste aanleg. Veel van deze consulten (lactatiekundige hulp) worden (voor een gedeelte) vergoed door je zorgverzekeraar. 1 consult kost gemiddeld 80,- euro.
Nummers België en Nederland: www.borstvoeding.com/lk/nl/vergoedingenoverzicht.html
Kennis:
Laat je niet overrompelen door mensen die er geen/half verstand van hebben. De kraamzorg, kinderarts en CB weten gewoon vaak te weinig van bv. Ken het verschil tussen een IBCLC lactatiekundige, een lactatieDESkundige, een borstvoedingkundige, een ervarings(des) kundige etc. Heb kennis, lees je in of weet waar je het na kunt vragen. Volg een borstvoedings cursus. Deze kosten vaak maar een paar euro.
Handige sites:
Steun:
Spreek dingen door met je man/vriend. Vaak word onderschat wat voor een impact hij heeft op je bv-periode. Vertel hem waarom je dit wilt doen, vraag zijn steun. Als je er eens doorheen zit, wil/moet je steunen op je man, en van hem horen dat je moet doorzetten, niet dat je maar een fles met kv moet geven. Dit geld ook voor je omgeving. Vertel ze hoe en wat. Klaag tegen de juiste personen, die je niet gelijk kv zullen aanraden. Sluit je aan bij borstvoedings fora’s, langvoedsters etc.
Accepteer geen fabels:
Heb wat kennis van borstvoeding, of weet waar je fabels kunt checken. Laat je niet onzeker maken door zinnen als; te weinig voeding in je bv, met medicijnen mag je niet voeden, te weinig kolven is ook te weinig borstvoeding. Een kind MOET zus en zolang en vaak drinken etc etc etc.
Maar 2% van de wereldbevolking (vrouwen) kan idd niet voeden. Dit vaak door problemen zoals aids, borstoperaties, ziekte etc.
Twijfel je nog, kan dit je misschien een hart onder de riem steken:
http://www.borstvoeding.com/voorjebegint/motivatie/101-redenen-om-borstvoeding-te-geven.html
Eerste hulp bij borstvoeden:
http://www.babybytes.nl/vip-blog/BVMAMADAANTJE/1304935687
reacties (0)