|
Smeerworst en smeerkaas.
Omdat ik toch in mijn verlof zit, en het rustig aan doe om dit kindje nog even binnen te houden, een kort knip en plak verhaal over smeerkaas en smeerworst:
Smeerkaas:
De bereiding gaat als volgt. De kazen worden schoongemaakt, de korsten verwijderd en verontreinigingen weggesneden. Het overgebleven deel wordt vermalen. Water en andere hulpstoffen, zoals smeltzouten, melkpoeder en evt. smaakgevende bestanddelen worden toegevoegd. De smeltzouten (fosfaatzouten) zorgen ervoor dat het eiwit en vet bindt met water, zodat de kaas smeerbaar of snijdbaar blijft na afkoelen. Op deze manier ontstaat een soort stabiele emulsie. Onder roeren en drukverhoging wordt het geheel verhit tot 74 graden Celsius, waarbij de kaas smelt. Omdat de temperatuur zo hoog is, is de smeltkaas meteen gepasteuriseerd. Vervolgens wordt de kaas aseptisch verpakt. Buiten de koeling is het ongeveer 1 jaar houdbaar. Na opening zijn de smeltkazen beperkt houdbaar.
Smeerkaas is verkrijgbaar in verschillende soorten. Het vetgehalte kan variëren; 'volvet' (60+, 50+, 48+, 45+), magere soorten (40+, 30+, 20+, 10+). Ook kunnen andere bestanddelen zijn toegevoegd, die de smaak bepalen. Dit moet uit de naam blijken. M.u.v. kruiden en specerijen moet het percentage van het kenmerkend product worden vermeld, bijv. kaas met 10% ham. Ook mogen aroma's gebruikt worden. Er is ook een natriumarme variant, welke past in een natriumarm dieet voor mensen met een hoge bloeddruk.
geoxideerd zetmeel: E 1404
zoutzuur: E 507
smeltzout: stoffen die de kaaseiwitten in gedispergeerde vorm omzetten en zodoende een homogene verdeling van vet en andere bestanddelen bewerkstelligen [E339, E452]
natriumzout: 2 x zoveel als in 30+ kaas
calcium: de helft als in 30+ kaas
Smeerworst:
De lever is het orgaan dat meehelpt het lichaam te ontgiften [resten van verbrandingprocessen en chemische verontreiniging]. Deels slaagt de lever daarin, en voor een deel slaat de lever de gifstoffen op [zodat ze niet meer circuleren in het bloed]. Een goed voorbeeld daarvan zijn zware metalen en PCB's [zeer giftige stof], deze worden altijd opgeslagen in de lever omdat deze stoffen niet afgebroken en niet uitgescheiden kunnen worden.
Elk dier loopt rond met een vervuilde lever [de mens trouwens ook].
Smeer[lever]worst en leverpastei zijn gemaakt van lever, soms tot 30%. Meestal varkenslever. Een lever is vet, en dierlijk vet is slecht vet. Andere ingrediënten zijn vaak: varkensspek, varkenscollageen, zout, eiwitten, specerijen en emulgatoren.
Smeerworst zonder lever is minder slecht omdat het geen lever hoeft te bevatten.
Een lever van een klein kind functioneert nog niet goed, dat gaat de lever pas echt goed doen in de loop van het tweede jaar. Anderen hanteren de leeftijd van 7 jaar.
Dus: De lever van het kind functioneert nog niet 100% en het kan de schadelijke stoffen uit de smeer[lever]worst niet goed verwerken; dus wordt de lever van een baby en peuter al in een vroeg stadium vervuild met schadelijke gifstoffen uit de lever van een dier.
Bron: Stefan Kleintjes, kinderdiëtist
Er is zo ontzettend veel wat je beter op brood kunt even:
.......kaas, avocado, banaan, ham, kip/kalkoen filet, vruchtenmoesse, pindakaas, ei, feta, hüttenkäse appelmoes, komkommer, tomaat, sesampasta, appelstroop, roomboter, etcetcetc……
reacties (0)