150. Waarom kruipen belangrijk is.



Waarom kruipen belangrijk is.


Ik had al wel eens gehoord dat kruipen belangrijk is, voor de ontwikkeling van je kindje. Max was een prematuur, die deed alles op zijn eigen tijd, en ook het kruipen, zitten, lopen etc.

Maar Lexi is een ander verhaal. Zij is heel snel in dingen (vinden de trotse ouders) maar Lexi kon eerder zitten dan kruipen, en was nu bezig met billenschuiven en zich optrekken. En zodra die echt gaat staan, konden we natuurlijk het hele kruipen vergeten, want dat zou ze dan echt niet meer gaan doen...... 

Okee, ik dus even navragen en nalezen, hoe belangrijk dat kruipen nou echt is. 

Nou, vrij belangrijk bleek…


Kruipen is voornamelijk belangrijk voor:

Voor de verdere ontwikkeling van het evenwichtVoor het eerst komt het kind van de grond af en dit prikkelt de evenwichtsorganen, die op hun beurt de hersenen stimuleren.

Voor de emotionele ontwikkelingKruipen geeft meer bewegingsvrijheid geeft meer ‘eigen’ zeggenschap! Het lichaamsbesef neemt toe, maar ook het zelfvertrouwen. 

De samenwerking tussen het linker en het rechterlichaamsdeel.

Stimuleert ook de samenwerking tussen de linker en de rechter hersenhelft.

Bij kruipen roteert de wervelkolom op alle niveaus, waardoor het evenwichtsgevoel zich steeds beter ontwikkelt.

Kruipen is van belang voor de cognitieve ontwikkelingAl kruipend ervaart een baby wat het is om onder de tafel te zitten, achter de bank te kruipen, over een kussen te gaan etcetera. 

Kruipen bevordert de taalontwikkeling.

Kinderen leren door doen en ervaren. Al deze begrippen prent een kind zich in, omdat het gevoeld heeft wat het betekent om in/uit, links/rechts, achter/voor het bed te kruipen.

De spieren worden in deze fase geoefend. Ze moeten samenwerken, ook over verschillende terreinen.

Door het kruipen worden kinderen sterker en veelzijdiger

Kruipen ontwikkelt de stabiliteit van de schoudergordel en van het bekken; heel belangrijk voor het latere lopen.

De oog-handcoördinatie wordt bij het kruipen ook weer gestimuleerd, evenals de opricht- en steunreacties.

Ook stimuleert kruipen de ruimtelijke oriëntatie; het ontdekken van ‘ruimte’.

De baby werkt aan zijn conditie; kruipen vraagt veel energie!

Oa bron: http://www.kp-kinderopvang.nl/downloads/KP_03_motorische_ontwikkeling.pdf (blz 10)


Hoe leer ik mijn kind kruipen?

Plaats je baby in kruiphouding op de grond of tegen je been als je zit. Hij moet vaak nog leren dat zijn knietjes ideaal zijn om op te steunen. Je kan ook al wat heen en weer wiegen en terwijl een liedje zingen. Zorg dat deze houding wel aangenaam blijft. Als je kind teveel schrik heeft moet je terug gaan naar buiklig. 

In kruiphouding kan je je baby laten grijpen met één hand. Zo oefen je om afwisselend links en rechts te steunen. 

Zowel voor sluipen als kruipen kan je het voorwaarts kruipen stimuleren door de voetjes achteraan steun te geven en te laten afduwen. Doe dit wel op zachte ondergrond want als je baby nog niet vlug genoeg zijn handen plaatst valt hij voorover.

Hoe leer ik mijn kind alsnóg kruipen?

Plaats je baby tussen je benen en laat hem telkens over je benen draaien tot handen en kniezit. 

Dit kan je uitlokken door telkens het speelgoed te verplaatsen en eventueel wat meehelpen met je handen. Laat je baby dan ook zelf een manier vinden om terug tot zit te komen.

En nog meer tips om kruipen te stimuleren...

Wanneer je baby sluipt, maar nog niet kruipt, kan je een kleine hindernis op zijn weg leggen zoals een kussen of laken. Dit zal hem verplichten om zijn bips iets meer op te heffen en te steunen op de knietjes. 

Ga zelf meekruipen. Als je kind je op dezelfde ooghoogte ziet, zal het veel meer gemotiveerd zijn.

Geef je kind ruimte om te rollen, sluipen en kruipen. 

Beperk de tijd in het park/box

Zodra je kind kan kruipen, probeer maar eens de trap omhoog en omlaag te kruipen.


Bron en voor uitlegfoto’s:
http://www.kindinbeweging.be/nl/producten/baby/praktische_tips/kruipen-28.html 

 



p.s Er zullen veel kindjes zijn, die het kruipen overslaan, en nergens last van hebben.  Maar het wordt gewoon niet aangeraden (om lopen zonder eerst te kruipen te stimuleren) om bovenstaande redenen. 


6912 x gelezen, 0

reacties (0)

1 2



  • hengeltje

    interessante blog weer!! haha en idd maar dat is met alles, nee hoor mijn kind is er aan toe en heeft nergens last van. Tja wat moet je dan weer zeggen he.. kokervisie!! Weet je ook wat van het belang van rollen en je kindje niet zomaar zonder ondersteuning neerzetten. dit word naar mijn mening veel gedaan en lijkt me juist een oorzaak ervan dat kindjes niet meer rollen en minder kruipen tegenwoordig??

  • roodismooi

    Mijn Zoontje is net 1 en tijgert nog. Nu gaat hij wel langs de tafel stappen.

  • josah

    Nooit geweten dat dat zo belangrijk was. Goed om te lezen!

  • maria87

    Mijn dochter van ruim 8 maanden kan niet kruipen. Ik leg haar vaak op haar buikje en speel veel met haar op de grond. Ze vertikte het. Staan vind ze veel leuker. Ze trekt zichzelf overal aan op en schuift met haar billen over de grond.
    Ik denk dat er een kern van waarheid zit in jouw verhaal, maar maak me absoluut geen zorgen over de toekomst. Ikzelf kom uit een gezin met allemaal sta-baby's.

  • Donkey

    Uit dit stuk heb ik het: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=crawling-may-be-unnecessary
    In die culturen worden baby's wel degelijk praktisch de hele dag gedragen, of ze worden zittend neergezet. Maar niet liggend op de buik.
    Ondanks die studies vind ikzelf dat het voor een kind heerlijk is om te kruipen. Ik zag hoeveel plezier mn zoontje ervan had. Ik pleit niet voor het 'niet kruipen' van een kind, maar ik zou mezelf er niet druk om maken als het niet zou gaan kruipen.
    Veel dingen leren kinderen ook op een andere manier. (voorbeeld: wat hierboven staat over 'op,onder,boven, naast, enz; dat leren ze ook door bij je in de doek te zitten)
    Ik bedoel maar dat kruipen niet de enige manier is om dit soort vaardigheden aan te leren. Niettemin lijkt het me heerlijk als ze zichzelf zo voort kunnen bewegen en zelf kunnen/mogen bepalen waar ze heen willen en wat ze willen ontdekken.

  • BVMAMADAANTJE

    Goh, ik zat erop te wachten......Wie wordt de eerste die zegt, nou ik heb dit en dat, wel of niet gedaan en ik heb nergens last van hoor !!

  • Luv My Baby Boyz

    mijn moeder heeft mij verteld dat ik nooit heb gekropen, nou ik heb nu nergens last van :P

  • kersjes

    Als kindjes het kruipen hebben overgeslagen hebben ze vaak moeite met de pengreep!!

  • Alyne

    Overigens wat donkey zegt, zit er geen verschil in de genen? Mijn tante en ik hebben bijvoorbeeld Indisch bloed. En mijn moeder heeft mijn leven lang geroepen, dat wij zo snel waren met lopen, door ons Indische bloed. Ik kan mij voorstellen, dat er in sommige genen ingebouwd is, dat een kind eerder moet kunnen lopen, dan kinderen uit andere culturen

  • Alyne

    Is dat niet gewoon per kind verschillend? Ik liep met 9 maanden al los en mijn tante zelfs al met 8. En wij hebben allebei een gezond lichaam en gezond verstand. Verder een voortreffelijk evenwicht en zijn allebei erg bedreven geweest in diverse sporten.

    Als ik kijk dat mijn zoontje van nu 11 weken al met 4 weken zijn hoofd een aantal 'minuten' zelf hooghield met 4 weken en zichzelf op schoot nu al optrekt tot zitten. Vermoed ik dat hij ook mega-snel gaat zijn in zijn lichamelijke ontwikkeling. Ook pakt hij al doelbewust dingen vast dus oog hand coördinatie is ook meer dan prima al en brabbelen en gericht lachen, doet hij al vanaf 6 weken dus ook in zijn spraak loopt hij redelijk voor.

  • BVMAMADAANTJE

    Thanx meid, fijn om uitleg te krijgen van iemand die verstand heeft van dragen en de ergonomie van het kinderlichaam !!
    xxx

  • milusje

    Draagconsulente meld zich ;)

    Kinderen worden niet de héle dag gedragen, dat voorop.
    Dragen is een hele mooie voorbereiding en ondersteuning voor het 'mobiele leven'.
    Aangezien de lichaamshouding in een (let wel: goede en ergonomische) drager perfect is - de bolle rug, knieën hoger dan de billen - draagt dit bij aan de spier tonus en de ontwikkeling van het lichaam.
    Ik kan nu lang uitweiden over de voordelen van het dragen voor het kinderlichaam, maar dat is hier nu niet de discussie
    Het is juist een mooie voorbereiding op het kruipen en lopen! Kinderen zijn zich bewust van diens lichaam, ze worden in de doek juist geprikkeld. Natuurlijk is het ook belangrijk een kind zelf bezig te laten zijn, lekker op de grond zichzelf leren omdraaien en ontdekken en dus uiteindelijk kruipen.

    Natuurlijk zou je nu kunnen wijzen naar Afrika, en zou ik kunnen weerleggen dat kinderen daar niet non stop op de rug van mama zitten. Maar dat lijkt me de discussie niet. Wat hierboven staat klopt, kruipen is belangrijk voor kinderen! Er zijn inderdaad veel kinderen die het overslaan, een van mijn neefjes krijgt zelfs fysiotherapie om het alsnog te leren. En er wordt niet beweerd dat kinderen die het kruipen overslaan per definitie een achterstand hebben/oplopen. Maar het toont alleen dat kruipen gewoon een hele belangrijke fase is!

  • BVMAMADAANTJE

    Ik ken een draagconsulente, ik zal het eens gaan navragen.....

  • beauty

    Wat 'donkey' schrijft idd, dat wilde ik ook gaan zeggen.

  • mamavan2engeltjes

    Een zoon van mijn collega is ook nooit gaan kruipen en op dat moment heel trots omdat het kindje gelijk ging staan/lopen maar pas later op leeftijd kwamen ze erachter dat hij deslectie had en volgens de dokter kwam dat door het overslaan van kruipen waardoor zijn hersens een stukje ontwikkeling hebben gemist, zijn zoon is in middels al 12 en hij gaf mij de tip tijdens mijn zwangerschap om hier op te letten! Dus je verhaal klopt helemaal en mijn dochter die even oud is als jou dochter kruipt de hele kamer al door en zus heeft dat ook gedaan gelukkig maar:)

  • Donkey

    Klinkt heel logisch, maar wat dan met die Afrikaanse kindjes die nooit kruipen. Die zitten in de doek tot ze kunnen lopen. Die slaan het kruipen over. Geen commentaar op je stuk hoor, is erg zinvol maar vroeg t me zo af.
    Heb ergens gelezen dat kruipen echt niet perse nodig is, maar dat kinderen dat gaan doen omdat we ze tegenwoordig neerleggen. Ipv altijd dragen tot ze kunnen zitten en lopen.

  • Droemama

    Hier ging Droema met 10 maanden alsnog kruipen. Ze liep al lang aan de tafel en bank. Maar we wisten dat het zo belangrijk was voor haar linker en rechter hersenhelfden. We hebben het lopen niet gestimuleerd en zijn zelf met haar mee gaan kruipen. Kruipspelletjes gaan bedenken. En het heeft gewerkt. Ze heeft nu ook inderdaad een paar maanden het lopen langs de bank ook echt even laten varen, ze wil kruipen!

    Ik weet dat erg veel mensen met dyslexie het kruipen hebben overgeslagen. Dat heeft dus met die hersenhelfden te maken. En ikzelf heb ook dyslexie. En heb inderdaad geschoven op mijn kont voornamelijk.

  • LindaKP

    Kinderen die niet kruipen schijnen zich later ook minder goed te kunnen opvangen, op hun handen, als ze vallen...

  • angel80

    hier beide ook nooit gekropen, en ik ook niet vroeger.. En ik geloof ook best dat het goed is voor de ontwikkeling, maar ze zijn nu 3, en bijna 2, en ze lopen met veel dingen, en vooral taal, erg voor op leeftijdsgenootjes..
    Ik heb het echt wel veel gestimuleerd, maar ze waren gewoon te koopig

  • jimi83

    http://www.denieuwebaby.nl/2012/05/moeten-babys-leren-kruipen.html

    Er zijn nog veel verschillende meningen rond het nut van de kruipfase. Volgens mij is er ook nog geen eenduidige conclusie uit onderzoeken. Een voorbeeld, de link tussen dyslexie en het niet-kruipen. Uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld dat enkele kinderen met dsylexie niet gekropen hebben, alleen billen-geschoven. Het is echter wetenschappelijk ontoelaatbaar om het om te draaien en te zeggen dat het niet kruipen een voorloper is van het ontwikkelen van dyslexie.. te kort door de bocht.

  • CatC

    Blij met mijn kruipmachine , vind het zo fijn voor haar dat ze idd haar eigen vrijheid heeft

  • droempapaap

  • BVMAMADAANTJE

    p.s na een weekje stimuleren (ze was al volop aan het tijger-rol-wiebelen) is Lexi gaan kruipen !

  • BVMAMADAANTJE

    Waarom is het beter voor de taalontwikkeling, ik heb echt geen idee.....

    Dit is niet mijn vakgebied, maar dit lees ik overal op internet. Het enige wat ik kan bedenken, is dat door het kruipen, bepaalde hersengebieden extra gestimuleerd worden, waaronder het taalgebied (??)

    Misschien reageert er nog iemand die hier echt verstand van heeft?

  • Rosemarmay

    Wat interessant! Sophia kruipt vanaf 6 1/2 maand en nu vanaf 9 1/2 maand loopt ze al een paar stappen!

  • Blenntmama

    Bent heeft nooit gekropen, kiss baby's zijn vaak billenschuivers. Wij moesten rond zijn 2e kruipspelletjes gaan doen zodat hij het alsnog ging leren. Zijn grove motoriek is houterig maar zijn fijne motoriek is heel goed evenals zijn ruimtelijk inzicht ( puzzelwonder ) en ook qua taal zit hij perfect op schema.
    Lenn probeert nu te tijgeren dus ik hoop dat hij wel gaat kruipen eer hij gaat optrekken en stappen.

  • Mam85

    Klopt idd ! Ik ging toevallig gisteren opnieuw met L bij de osteopaat en die merkte op dat ze zo gek kruipt (op 1 knie, andere been onder haar poep) en blijkt dat ze net daardoor dus ook minder sterk is om te gaan stappen !

  • liffie

    Mijn zoontje van 2,5 jaar heeft ook nooit gekropen. Hij was/is met alles in zijn ontwikkeling laat. Vanaf dat hij een half jaar oud was krijgt hij fysiotherapieën toen hij 16 maanden was ging hij zitten op zijn kont vooruit. Daarvoor en ook tijdens het kontschuiven hem geprobeerd om tot kruipen te zetten, maar zodra hij in kruiphouding werd gezet of op zijn knietjes, overstrekte hij zichzelf en werd boos/verdrietig. Nu loopt hij motorisch nog steeds achter op leeftijdsgenootjes. Hij klimt nog niet zelfstandig op een bank en sowieso is ergens op klimmen erg moeilijk voor hem. Trap op lopen gaat wel goed, maar heeft ook even geduurd. Wel interessant om te lezen. Ik ben nu zwanger van mijn tweede en ga deze informatie zeker bewaren!

  • Fien-86

    dat het zo belangrijk wist ik niet, ik heb een tijdje geleden wel van een neef van me gehoord dat het best heel belangrijk is om te kruipen, want hij zit nu met nekproblemen omdat hij vroeger niet heeft gekropen en volgens de specialist komt het door het niet kruipen. mja, weer een hele hoop bijgeleerd. gelukkig hier eentje die vanzelf is gaan kruipen

  • marijke92

    Interessant, maar zoals eerder genoemd snap ik het ook niet dat de taalontwikkeling door kruipen wordt bevorderd...
    Hier verder wel een kruiper gehad, dus maak me verder ook geen zorgen

  • BVchick

    Tjsa hoop info.. Maar weet niet hoe ze dat nou goed hebben kunnen onderzoeken.. Een kind doet t toch of niet.. Daar kun je geen gerandomiseerde studies op los laten haha en dan nog iets: Hoe lang moet een kind kruipen voor het beste effect? En is er dan ook een maximum voor? (Kind moet toch ooit gaan lopen?)
    Sluipen is tijgeren neem ik aan? Haha nog nooit van gehoord...
    Idd taalontwikkeling? Hoe zit dat?
    Al met al fijne info!

  • Liefjes~

    Leuk! Ik vraag me alleen af wat nou op welke manier gerelateerd is. Misschien heeft het praten en niet-kruipen wel een verband, maar niet zoals dat nu verondersteld wordt. En kindjes leren bovenstaande dingen vaak alsnog, zonder te kruipen. Maar de onderzoeken zijn (uiteraard) niet eenduidig. De ene zegt: wel stimuleren te kruipen, de ander niet. Als je het op een speelse manier doet, is het alleen maar een superleuk spelletje, dus waarom niet? Maar ik zou me geen grote zorgen maken als je kindje niet kruipt.
    Overigens ging mijn oudste ook eerst staan, toen kruipen en toen lopen. Dit alles binnen 3 maanden (tussen 9 en 12 maanden). Hij vond die eenmaal verworven vrijheid blijkbaar zó leuk, dat hij álles tegelijk wilde! (Heel onhandig voor papa en mama, want een kind dat zo jong zo mobiel is in combi met nog niet kunnen luisteren/kunnen bijsturen is best pittig!)

  • kloetjuh

    bij de oudste alleen maar getijgert en ook heel kort, ze trok zich met 7 maand op en liep toen om de tafels enzo,
    maar er is gelukkig niets mis met haar taalontwikkeling of iets anders,
    ze loopt juist voor op dingen,
    de 2e heeft wel veel gekropen en soms nu nog wel eens, maar dat is meer voor de gein, maar die ligt gemiddeld qua ontwikkeling, alleen liep ze wel net zo snel als de oudste, met krap 10 maand al

  • KiekiexQuienn

    Mijn zoon begon met kruipen, praten pas toen hij 2 jaar was.. en is enorm onhandig..
    Mijn dochter liep al met 10 maanden heeft nooit gekropen. kon al praten met 1,5 jaar, is absoluut niet onhandig is veel zelfverzekerder dan dr broer en is ook veel creatiever en beter in de omgang... hmmm het zou volgens dit bovenstaande andersom moeten.

  • Olifantje-H

    Dank je wel, heel interessant.

  • Ta1981

    Vraag me toch af of je het echt kunt leren. Hier is het heel lang tijgeren geweest (en snel dat dat ging!!), toen een korte periode kruipen, en daarna lopen.

  • miiepj-aapie

    Leuk om te lezen. Miep kroop heel kort en liep echt heel snel (met 1jr)
    Nooit geweten van het kruipen, dit maal toch proberen extra te stimuleren!:)

  • FenI-the(.)(.)addicts

    Interessant, maar waarom is juist de volgorde zo belangrijk, daar kan ik weinig onderbouwde info over vinden. Flynn stond en schuifelde ook eerder dan hij liep, maar is daarna ook alsnog gaan kruipen.
    Daarbij noem je een aantal ontwikkelingen die bijvoorbeelddoor ergonomisch dragen ook ondersteund worden, zoals:
    - ontwikkeling van het evenwicht
    - lichaamsbesef
    - roteren van de wervelkolom
    - oefenen van spieren
    - stabiliteit van schouders en bekken

    Dan zie ik ook weer staan: goed voor de taalontwikkeling: heb je kunnen vinden waarom dat is?

    Kinderen die helemaal niet hebben gekropen, zijn later inderdaad motorisch onhandiger ten opzichte van het gemiddelde. Ik ben echter nog niet overtuigd dat de volgorde uitmaakt als een kind uit eigen beweging eerst schuifelt/loopt en dan pas erbij gaat kruipen. Ik ben het helemaal met 'mama van een heel lief meisje' eens dat je te vroege stimulatie om rechtop te staan moet vermijden.

  • lispeltuut

    Mijn dochter trok zich ook op tot staan voordat ze ging kruipen maar heeft alsnog bijna een half jaar gekropen voordat ze het lopen onder de knie had. Hopelijk gaat Lexi alsnog kruipen.

  • Mloes-1986

    zelf mee kruipen.. ik lag laatst op de grond op ooghoogte van Nolan, leek mij wel gezellig. Ik wil opstaan en ik stoot toch ff keihard mijn hoofd tegen de salontafel. En wat doet Nolan? Lachen... Tssss, hij leert maar alleen kruipen of papa gaat maar op de vloer.


1 2