164. De nieuwe soort keizersnee; de keizergeboorte

 


Sinds 2011 is er een nieuw vorm van keizersnee (KS) ; de ‘natuurlijke keizersnee’, ook wel keizergeboorte genoemd.


In steeds meer ziekenhuizen in Nederland is deze ‘natuurlijke KS’ mogelijk. Een vriendin van me, is hiermee bevallen, en is zo enthousiast, dat ik er snel een blog over moest schrijven.


 


Wat is het verschil tussen een gewone keizersnede en een ‘natuurlijke keizersnede’ ?


De datum van de keizersnede wordt vastgelegd; liefst op de uitgerekende datum, of er wordt gewacht met de keizersnede tot op het moment dat de bevalling vanzelf begint. Op deze manier is zeker dat de baby er aan toe is en de longen gerijpt zijn.


De operatiekamer moet een comfortabele temperatuur hebben zodat de baby niet teveel schrikt wanneer hij/zij uit de buik komt en niet onderkoelt raakt.


Er wordt voor een ruggenprik gekozen als verdoving. Zo kan de moeder de geboorte van haar kind bewust meemaken.


De ecg-plaatjes worden op de schouders in plaats van op de borst geplaatst zodat huid-op-huid contact na de keizersnee direct mogelijk is.


Zodra het hoofdje eruit is gaat het doek naar beneden zodat de moeder mee kan kijken.


De baby wordt langzaam uit de buik gehaald (walking the baby out) waarbij de baby zelfstandig gaat ademhalen.


De baby komt eerst alleen met zijn hoofd uit de buik. Met warme handen wordt de druk van een vaginale bevalling nagebootst zodat het vruchtwater uit neus en mond kan lopen. Dit verkleint de noodzaak tot uitzuigen. Daarnaast zorgt de nagebootste druk ervoor dat de baby zelf de impuls krijgt om geboren te willen worden.


De baby wordt nu in zijn geheel uit de buik gehaald en op de blote borst van de moeder gelegd (huid-op-huid contact / borstvoeding) en toegedekt met een zachte warme doek. Door het directe huidcontact stabiliseren de hartslag en temperatuur van de baby sneller.


Terwijl de baby op de borst van de moeder ligt kan hij/zij worden onderzocht, zodat het bindingsproces zo min mogelijk wordt verstoord.


De navelstreng wordt niet direct doorgeknipt na de keizersnee. Nadat de baby een paar minuten bij de moeder heeft kunnen bijkomen, kan de navelstreng worden afgebonden en doorgeknipt worden (soms door de vader) Deze heeft zolang mogelijk kunnen doorkloppen.


Het eerste moment waarop de baby bij de moeder weggehaald wordt na de keizersnede is als de moeder op een ander bed gelegd wordt. De baby is zo lang bij de vader en wordt ook direct gewogen.


 


 


Filmpje over  de ‘natuurlijke KS’ : http://www.youtube.com/watch?v=m5RIcaK98Yg&feature=youtu.be

 



 


 


Overig:


Als eerste ziekenhuis in het Noorden introduceert het Martini Ziekenhuis de ‘natuurlijke keizersnede’. Daarbij kan de moeder haar kind geboren zien worden en krijgt ze haar baby direct na de geboorte bij haar op de borst. Dit eerste huidcontact is allereerst voor ouders een zeer prettige ervaring en van belang voor de hechting en het op gang brengen van de borstvoeding. Dit gebeurt nu standaard bij elke geplande keizersnede in het Martini.


Bij een keizersnede was het gebruikelijk dat de baby eerst onderzocht werd door een kinderarts voordat het naar de moeder ging. Nu is de kinderarts nog steeds aanwezig bij de keizersnede, maar als alles ongecompliceerd verloopt, onderzoekt hij of zij de baby een uur later in aanwezigheid van moeder en partner. Zo wordt nu zo veel mogelijk de gang van zaken rondom een ‘normale’ bevalling benaderd. Niet alleen de rol van de kinderarts is anders: bij een ‘natuurlijke keizersnede’ begeleidt de gynaecoloog het kind langzaam uit de baarmoeder, waardoor de longen van de baby zich beter kunnen ontplooien. En laat de anesthesioloog vlak voordat het zover is, het operatiedoek iets zakken zodat moeder en partner hun kind geboren kunnen zien worden. Daarna komt het kind direct bij moeder op de borst, zodat zij kan genieten van dat eerste unieke moment en huid op huid contact met haar baby.
 


MÁXIMA MEDISCH CENTRUM IN EINDHOVEN BIEDT VANAF 2013 KEIZERGEBOORTE .


 


Voor ze de kans krijgt haar baby vast te houden, wordt hij meegenomen naar een andere ruimte. Drie kwartier ligt de moeder alleen, pas daarna kan ze haar kindje in de armen sluiten. Dat moet anders, vindt het Amsterdamse Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. Vrijdag 22 maart 2013 begint het met de natuurlijke keizersneden.

1841 x gelezen, 0

reacties (0)


  • yvetteismoeder

    ik hoor net dat omroep max een natuurlijke keizersnede gaat uitzenden op woensdag 30 oktober 2013 21:25 uur, Nederland 1.
    Wel jammer dat het niet bij mij in de buurt kan.

  • MoMoMi

    Ik wilde dat dit mijn jongste en evt. de volgende ook had gekund. Dat intieme moment dat je kindje, wat zo warm aanvoelt, bij je op je buik gelegd wordt en je borst opzoekt...dat heb ik bij de jongste moeten missen en ik vrees bij de volgende ook...moet er stiekem wel om huilen, het gemis van een voor mij zo'n belangrijk moment.

  • mama jo

    ja super is dit heb nu 2 x een ks gehad 2010 en 2012 maar het wkz in utrecht deed er niet aan denk ik (is mij niet gevraagt of ik het zo wilde) nu weet ik dat bij een eventuele volgende zwangerschap het een ks word en heb al aangeven dat ik dan voor de natuurlijke ks kies.
    het is inderdaad een hele lange tijd van het geboren worden en het moment dat je hem vast mag houden,dat was bij ons op de uitslaapkamer maar sommige mogen het pas op het moment dat ze op de kamer terug zijn. dus ik vind het een super idee en hoop dat alle ziekenhuizen het gaan doen en de situatie het toe laat natuurlijk.

  • moekeS

    waauw!

  • mamavan2kleintjes

    http://degeboortenis.wordpress.com/2010/10/27/natuurlijke-keizersnede/. Hier ook nog info en een mooi filmpje over de natuurlijke keizersnede

  • BVchick

    Een heel goede ontwikkeling, ook al wordt de geboorte door een keizersnede gemedicaliseerd, het blijft nog steeds een natuurlijk proces, waarbij die eerst momenten samen na de geboorte zó belangrijk zijn voor moeder én kind!
    Opvallend: bij een natuurlijk bevalling zie je je baby toch ook niet geboren worden dat is dan weer onnatuurlijk eraan

  • kloetjuh

    mocht ik ooit een keizersnee nodig hebben dan zou ik t op deze manier doen!

  • tessa75

    Oh ik moet er nog bij zeggen dat de tijd van onderzoeken van de kinderarts heel kort was en ik ons meisje dus zo'n 5 minuten na de geboorte al op mijn borst had denk ik. daarna mocht ik haar steeds bij me houden, ook op de verkoeverkamer en onderweg naar onze eigen kamer. het lijkt me echt niet leuk als je je kindje pas op de verkoeverkamer in handen krijgt. Het belangrijkste voor mij blijft echter wel haar gezondheid, die ging uiteraard voor het zelf op borst hebben van de baby.

  • tessa75

    Ben een maand geleden bevallen dmv een keizersnee in apeldoorn. het was ongepland (meisje lag plotseling in stuit, laatste week gedraaid). Als ik het zo lees ging het op de klinische manier gecombineerd met het natuurlijke. We werden er zoveel mogelijk bij betrokken. Partner mocht kijken hoe de beeb er uit werd gehaald. Ze lieten haar daarna heel snel aan me zien en moest daarna wel meteen onderzocht worden door de kinderarts in de ruimte naast de O.K. Partner mocht echter mee en bij dit onderzoek zijn en symbolisch de navelstreng een stukje afknippen (ze hadden een stukje laten zitten) voor de foto. Daarna mutsje op en in doek gewikkeld mocht hij haar mee terug nemen de O.K. in. Daar kreeg ik haar direct op mijn borst (bijna tegen mijn kin ivm het scherm) en ze keek me direct al aan met heldere, wakkere oogjes. Zo mocht ze bij me blijven liggen en partner zat er ook bij. Ondertussen werd alles weer teruggepuzzeld in mijn buik en dit dichtgenaaid. De geboorte zelf heb ik dus niet kunnen zien maar mijn vriend wel. Bovendien heeft de verpleegster met ons fototoestel een hele rapportage gemaakt, ook van de dingen die mijn vriend niet heeft gezien.
    De keizersnee viel mij tegen qua pijn daarna maar op de O.K. zelf vond ik het heel prettig eraan toe gaan. Ik had natuurlijk liever een vaginale bevalling gehad (vooral omdat ik al zelf volledige ontsluiting had) maar vind dat ze de geboorte van onze dochter heel mooi hebben gedaan. Ik heb de foto's overigens niet meteen teruggekeken en weet ook niet of ik het zo fijn zou vinden om live te zien dat mijn buik openligt en het kindje eruit gehaald wordt. Ik vond het wel goed zoals het nu gegaan is.

  • --beebie--

    Hele mooie methode, ik was me er zelf in aan het verdiepen omdat ik een geplande ks ga krijgen en zeker gebruik zou willen maken van deze methode.

  • Droemama

    Fijn zeg dat hier meer aandacht aan besteed word.

  • Mama-van-meisje-en-ventje

    Ik kende dit idd ook al en vindt het zo mooi! Hoop van harte dat als ik weer een ks zou moeten bij een eventueel tweede kindje, dat het op deze manier kan!! Hopelijk in het ziekenhuis hier in de buurt, en anders rijden we wel naar Groningen. Is ook niet zo ver voor ons

  • Grazie

    mooi zeg dat het zo kan! ik heb andere verhalen gehoord inderdaad. Nachtmerrie! OMG!

  • miiepj-aapie

    Ik vind het een prachtig 'alternatief' voor de klinische keizersnede ik hoop alleen dat detrend van Amerika niet over komt op nl dat je vrijwillig een keizersnede mag gaan kiezen!! Ik blijf erbij dat dit enkel bij medische noodzaak uitgevoerd moet worden. En als medisch echt niet mogelijk is dan pas de klinische wijze

  • summerbaby2010

    Wauw Top !!

  • ikbenmoedergeworden

    Kan wel janken, dit had ik zo graag willen meemaken ipv dat klinische

  • mamavan2kleintjes

    prachtig hè. tilburg doet het ook mocht er ooit night n kindje komen dan zou ik naar n zh gaan die dit aanbied ....

  • brusjed

    Stond 8dd een stuk over in de wij.
    Hoop dat elk.ziekenhuis dit gaat doen

  • bloemo

    Had ik ook wel zo gewild.
    Heb wel mee kunnen kijken. Ze werd er inderdaad heel langzaam uitgehaald.

  • dwamar

    Had er ook al een documentaire over gezien op tv. Hoop dat alle ziekenhuizen dit overnemen!

  • Blessed4

    Wouw wat een mooie ontwikkeling!! Gelukkig nooit een keizersnede gehad maar wel gewerkt met dames die er een hadden gehad en die soms bijzonder getraumatiseerd waren en moeilijk met hun emoties overweg konden door het 'missen' van de geboorte.

  • Momof3Angels

    Wauw wat goed. Ik heb 2 keizersnedes gehad in het Martiniziekenhuis en baal eigenlijk wel dat het bij ons niet zo kon gaan. Had een hoop schuldgevoel weggehaald bij mijn 2e keizersnede. Mijn vriend heeft wel 2 keer de navelstreng mogen doorknippen gelukkig... Maar ik had graag meteen contact met mijn dochters willen hebben en niet een half uur later op de uitslaapkamer... Mijn vriend had al voordat ik mijn jongste mocht vasthouden een flesje gegeven. Ik gunde hem dat ook wel, maar ik had liever eerst even mijn moppie willen voelen...

    Misschien dat ik het ooit nog ga meemaken... We shall see

  • C.A.T.S

    ben voorstander!!!!! super!!!!

  • carpe diem

    even een correctie het maxima in eindhoven doet geen bevallingen, dat is het catharina ziekenhuis. het maxima in veldhoven (dezelfde directie andere locatie) doet wel bevallingen

  • Appel

    wow wat goed