172. Baby’s met handen laten eten voorkomt overgewicht.

172. Baby’s met handen laten eten voorkomt overgewicht.


 


Ik kwam deze artikelen tegen, en vond het wel interessant onderzoek om te delen. Je mag het hier wel of niet mee eens zijn, je mag hier een mening over hebben. Maar als je wil reageren hierop, doe het wel gewoon netjes.


Don't shoot the messenger.


 


 


Baby’s met handen laten eten voorkomt overgewicht


NOTTINGHAM - Baby's en peuters die zelfstandig met hun handen eten, hebben op latere leeftijd minder kans op overgewicht dan kinderen die gepureerde voeding of pap met een lepel krijgen.


Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Nottingham, gepubliceerd in British Medical Journal. Voor het onderzoek werden de eetgewoonten van 155 kinderen tussen de 20 maanden en 6,5 jaar.


De onderzoekers concludeerden dat baby's die met de handen aten een voorkeur kregen voor brood en pasta. De kinderen die altijd gepureerde voeding kregen, ontwikkelden een voorkeur voor suiker en gezoete producten. Ook al kregen zij ook heel vaak koolhydraten, eiwitten, groenten en fruit.


Van de groep die met een lepel at bleken acht kinderen zwaarlijvig. Onder de kinderen die met de vingers aten was slechts eentje zwaarlijvig.


'Onze studie suggereert dat zelfstandig eten een positieve impact heeft op de voorkeur van kinderen voor gezonde voeding. Dat heeft gevolgen voor de strijd tegen de toename van zwaarlijvigheid in onze hedendaagse samenleving', aldus de wetenschappers.


 


Lees hier het hele artikel:  http://www.gezondheidsnet.nl/zwangerschap-bevalling-en-baby/babys-met-handen-laten-eten-voorkomt-overgewicht


 


http://bmjopen.bmj.com/content/2/1/e000298.short?g=w_open_current_tab


 


 


Waarom baby's met lepel voeden slecht is.


Baby's die met de lepel door hun ouders gevoed worden, hebben meer kans op obesitas. Ook groeien ze vaker op tot moeilijk eters, dat heeft een Brits onderzoek bewezen.


De onderzoekers aan het departement van Menselijke en Gezondheidswetenschappen aan de universiteit van Swansea vergeleken het gewicht en de eetgewoonten van de kinderen die gevoed werden met leeftijdsgenoten die snel zelfstandig leerden eten. In plaats van dat ze babyvoeding met een lepel toegediend kregen, namen deze kinderen zelf producten vast en aten ze hiervan tot ze voldaan waren.


Daaruit bleek dat de kinderen die gevoed werden meer aten en later vaker overgewicht ontwikkelden. De Britse professor Amy Brown zegt dat ouders die hun kinderen gepureerd eten voeren voor schadelijke eetgewoonten zorgen die later tot obesitas kunnen leiden. 'Onze studie toont aan dat kinderen die op jonge leeftijd zelf leren eten gezondere gewoonten kweken. Dit komt doordat ze dan zelf kunnen controleren hoeveel voeding ze opnemen en sneller zelf voelen wanneer ze voldaan zijn. Dit heeft op lange termijn een impact op gewichtstoename en eetgewoonten. Steeds meer onderzoeken erkennen de rol van de voedingsstijl tijdens de jeugd op de ontwikkeling van de appetijt en eetgewoonten.'


Kinderen die zelf leren eten kunnen beter omgaan met voeding, kunnen beter zelf hun opname controleren, leren op hun eigen tempo te eten en kennen een bredere waaier aan smaken. Wat resulteert in gezonde eetgewoonten op latere leeftijd.


 


Bron: http://www.hln.be/hln/nl/38/Familie/article/detail/1770280/2014/01/08/Waarom-baby-s-met-lepel-voeden-slecht-is.dhtml


 


 


 


Voeren van baby's leidt tot overgewicht.


Baby's die door hun ouders de vaste voeding met een lepeltje gevoerd krijgen, hebben een hogere kans op overgewicht. Het zou kinderen moeten worden toegestaan om zichzelf te voeden. Om te voorkomen dat zij teveel eten en overgewicht ontwikkelen op peuterleeftijd.

Onderzoekers van Swansea University hebben ook geconcludeerd dat kinderen die borstvoeding krijgen hebben minder kans hebben om kieskeurig te zijn met eten omdat ze al vele smaken hebben leren kennen. De studie laat het voordeel zien van het zogenaamde 'zelf-doen' en 'stukjes-eten' (Rapley methode), waarbij zuigelingen zelfstandig leren vast voedsel te eten op hun eigen tempo. In plaats van dat het eten hen in puree-vorm gevoerd wordt door een verzorger.


 


Lees verder: http://www.borstvoeding.com/nieuws/overgewicht.html

 





Alles over Rapley, Blog 40.

613 x gelezen, 0

reacties (0)


  • Grumble2.1

    Net begonnen met rapley sinds een kleine week .. vinden het beide spannend haha maar kokhalsreflex is men beste vriend en af en toe pureer ik wel eens een x als ik zelf moe ben maar ze krijgt ook daarvan maar tot hoever haar sspanningsboog loopt aangezien ze nog niet goed zelf kan zitten en het dus niet zoclang vol houdt .. maar leuk is het ook haha

  • tessa75

    Interessante studies maar toch neem ik ze met een korreltje zout ;-) Zoals anderen ook al schrijven zijn er meer (belangrijkere) factoren die wel of geen overgewicht bepalen. Het aller-belangrijkste is blijven kijken naar je kind en niet aandringen het bordje (al dan niet geprakt/pureerd of stukjes met de hand) toch helemaal leeg te eten. Vol = vol. En dat is ook een generatie verschil met vroeger, als kind leerde ik immers mijn bord helemaal leeg te eten want dat hoorde zo. En anders kreeg je ook geen toetje. Mijn ouders deden dat met de beste bedoelingen het was toen heel normaal. En misschien doen ze het over 30 jaar wel weer heel anders dan nu en is wat we nu doen helemaal verkeerd. Ik heb geen echt overgewicht overgehouden aan die methode, sterker nog de schoolarts vond me altijd dun. Nu geen last meer van trouwens.
    Ik ben pro BV en geef dit inmiddels bijna 7 maanden aan ons meisje, maar voor mij betekent het niet dat ik ook rapley doe met haar. Zij is begonnen met gepureerd eten en nu steeds wat grover. Wij voeren haar met een lepeltje maar zij helpt zelf het lepeltje vast te houden. Het schijnt ook beter te zijn om binnenkort haar het alleen te laten doen, beter voor haar motoriek. Vl. zag rapley niet zo zitten en ik was huiverig. Ik denk dat een kindje dat met de lepel eet of gevoerd wordt ook duidelijk kan maken als het niet meer wil. Ons meisje in elk geval wel. Die weigert ook flessen. En als ze niet meer wil eten draait ze haar hoeft weg, gaat knorren en is niet meer geinteresseerd. Dan is het zaak niet aan te dringen ook al is het bordje bijna leeg. Maar dat lijkt me met rapley ook, je kan ook 2 stukjes wortel overhouden en je kindje aansporen die alsnog te eten. Zelfde idee dan dus.
    Gepureerd of geprakt is hij meestal zelf gekookt. Dus pure groente zonder zout, zoetstoffen of wat ook. En ze eet alles prima tot nu toe. Nu hopen dat het zo blijft. Potjes vind ik overigens echt niet zoet smaken. Als ik een potje geef kijk ik wel altijd op dat er geen suiker en zout zijn toegevoegd. De natuurlijke zoetstoffen (van fruit bijvoorbeeld) vind ik voldoende.

  • mamasan88

    Dik worden ligt aan veel meer factoren dan alleen eten met je handen of eten met een vork. Het ligt aan erfelijkheid, aanleg, eetgewoontes, beweging etc etc. Je kind gepureerd voedsel geven betekent ook niet dat je elke dag een potje Olvarit open trekt. Mijn kinderen eten niet met hun hadden.. Hier wordt netjes gegeten met bestek, zoals het hoort. Mijn oudste eet alles zelf met zijn bestek (ruim 3 jaar) en mijn jongste wordt gevoerd. Haar avondeten (elke dag gewoon vers gekookt voedsel dus geen potjes) prak ik grof door elkaar heen en haar fruit (ook vers) maak ik in stukjes en geef die vanaf een vorkje. Ik zie niet in wat voor meerwaarde het heeft om haar precies hetzelfde voedsel in stukken voor haar neer te leggen, buiten het feit om dat dan 90% in haar haren gesmeerd zit en ze het dus niet opeet en dus ook amper wat heeft binnengekregen om dik van te worden. Overvoeren gebeurd hier niet. Zitten ze vol dan geven ze dit aan en dan hoeven ze niet meer.

  • Poekie6

    Het gaat over kinderen vanaf 20 maanden. Logisch dat ze dan zelf eten lijkt mij? Staat los van babys..

  • Miss.-Sunshine

    Zo heb ik het bij me dochter ook aangepakt.. vanaf 6 maanden rapley en ik geef borstvoeding. Ze lust echt alles en zelfstandig eten gaat dan ook heel goed nu met 15 maanden. Als ze genoeg heeft stopt ze ermee.

  • M~T~L

    Tja, een voorkeur voor brood en pasta.. Dat zijn ook calorieknallers. Heb 2 kids en pak het nu bij de tweede weer anders aan dus zullen zien over een paar jaar of ik mij hierin kan vinden.

  • BVMAMADAANTJE

    @patriciamm

    hoeveelheid is alles!

    Want die Verkade (digestive) is op zich geen verkeerde keuze: 100 gr / 16,5 suiker

    Vergeleken met liga: 100 gram / 23 gram suiker

    Maarja, als je een halve rol gaat geven.....

  • patriciamm

    Helaas, mijn zoontje eet alleen brood met zijn handen, verder zijn avondeten moet hij alleen geprakt en met de lepel, met zijn handjes eet hij dat echt niet. wel doen we genoeg is genoeg, wilt hij niet meer dan is dat goed maar geven wij ook geen broodje. Ook toetjes krijgt hij niet.

    Ik ben van mening dat dit niet de grootste oorzaak is van obesitas. Je kind dwingen om zijn eten altijd op te eten kan ervoor zorgen dat het kind met alles wat hij eet hij denkt dat alles op moet, zak ships niet in een bakje nee want mama heeft geleerd alles moet op dus hup zak ships erin..

    ik zie in mijn omgeving ouders die een hele rol koek in de tas heeft van verkade bijv. Begin van de dag is hij dicht einde van de dag half leeg. Ik geef mijn kind bewust nog die kinder liga, daar zitten er 2 in een zakje en meer dat dat op een dag krijgt hij niet. liever een stuk fruit extra.

    De foto hierboven vind ik erg schokerend

  • rikka

    dochterlief is 3 jaar en 4 maanden, krijgt nog bv en begon op 3.5 maanden met vaste voeding (ze had er 'zin' in... is in alles nogal snel), verse pureetjes ( groenten, aardappel, beetje bv melk erbij, fruit, broodkorstjes... ze eet ongeveer alles van 'normale gezonde ' dingen..voorkeur voor vis, alle groenten behalve koolsoorten, daar is ze niet zo tuk op... koeken en dergelijke dat laat ze feestelijk aan zich voorbij gaan.... denk dat het ook heel veel te maken heeft met hoe je er als ouder mee omgaat (bordje MOET op, of als kind aangeeft dat het genoeg heeft, dat ook gewoon respecteren ! )

  • BVMAMADAANTJE

    Ik ben bang van wel...

    http://sharnyandjulius.com/wp-content/uploads/2010/08/fat-baby.jpg

    http://anecdoteworld.blogspot.nl/2011/05/4-year-old-super-fat-baby-weighing-over.html

    Net 4 jaar, en 52 kilo schoon aan de haak.....

  • summerbaby2010

    hahahah mijn vriend riep meteen die foto kan niet echt zijn

  • miiepj-aapie

    Hier was laatst wat over op bv.com/fb

    Wij kwamen tot de conclusie dat voeden met de lepel wel kan maar je heel duidelijk moet kijken naar het kind. Ipv de inhoud van het bordje.. :)

  • Pixeltje14-11

    Hahahahaha ik moest ook erg lachen die foto

  • blenntmama

    Ik ben wel begonnen met pureren omdat ik rapley een beetje eng vond maar vanaf 9 mnd ongever laten we meneer lekker zijn gang gaan.....

  • Liefjes~

    Bevestigd mijn vermoeden, hoewel 1 onderzoek nog geen waarheid maakt. Maar desalniettemin leuk om te lezen. Helaas is mijn borstgevoede en via rapley gespeende zoon een heel moeilijke eter. Jammer maar helaas, misschien komt het nog. Als ie volwassen is ofzo hahaha

  • Lilium

    Ohh jeetje die foto Interessante onderzoeken die denk ik het gevoel van vele moeders ondersteunen. Ook belangrijk is denk ik om als ouder je kinderen te leren dat ze niet altijd hun bordje leeg hoeven te eten maar dat ze moeten stoppen als ze vol zitten. Dit is best moeilijk omdat de maatschappelijke norm is om juist wel je bord leeg te eten maar juist luisteren naar het volzit-signaal is zo belangrijk!

  • Trotse...mama

    Ik heb een beetje een eigen methode aangehouden. Niet echt rapley maar ook niet echt gepureerd en alles voeren. Ben al vrij snel over gegaan op alleen nog maar stukjes geven. Bij de oudste wat later dan bij de jongste. Ik wilde dat hij inderdaad alles op at en dat deed hij met stukjes niet en hij is ook een heel moeilijke eter nu. De jongste heb ik het veel meer zelf laten bepalen en dat is juist een hele goede eter (tot nu toe dan). Dus kan me heel goed vinden in dit artikel.

  • juudje79

    Interessante artikels. Kom op mij ook wel vrij logisch over, omdat kinderen op deze manier zelf hun grens kunnen aangeven. Wel apart vind ik die hang naar zoetigheid bij kinderen die alleen met de lepel eten krijgen.
    Ik vraag me af of ze met puree alleen de potjes uit de winkel bedoelen. Ik bedoel, ouders kunnen ook zelf verse groenten tot moes pureren en dan met de lepel voeren. Dat heeft dan niks met de kwaliteit van de potjes te maken en de hoeveelheid suiker die daar wel of niet in zit. Zou het te maken hebben met de snelle verzadiging? Ik bedoel, het lichaam hoeft minder moeite te doen om gepureerd eten te verwerken en de suikers uit een snoepje worden sneller opgenomen door het lichaam dan de koolhydraten uit bijv. volkoren pasta. Ik sla een beetje door geloof ik! Je hebt me in ieder geval aan het denken gezet!

  • littleangel83

    Er zijn ook zoveel andere factoren die hier een invloed op kunnen hebben....maar met handen eten en Rapley is zeker een goede methode om kinderen zelf eten te laten ontdekken en hun grenzen te leren kennen.

  • Tweeling27

    Onze dame eet altijd met haar handjes. Ze wil alles zelf doen. Geen enkel probleem! Maar wanneer zou ze dan.toch moeten leren om straks bestek te gebruiken? Of stel ik nu een rare vraag?

  • dina94

    Ik heb eens een documentaire gezien over overgewicht bij kinderen en daar werd ook vermeld, dat kinderen jonger dan 2 jaar een automatische rem hebben met eten. Dat verdwijnt daarna. Doordat ouders willen dat kinderen hun bordje leeg eten krijg je dat ze veel te veel eten. Dus wel logisch dat voeren overgewicht in de hand werkt.
    Maar algemeen genomen komt overgewicht meer voor bij lager opgeleiden. Bij die groep wordt ook minder (lang) borstvoeding gegeven. Is er dan nog wel een relatie tussen bv en minder overgewicht of heeft het met opleidingsniveau te maken?

  • ynskjeh

    Mijn zoontje wil niet met een lepel eten alleen maar met zijn handen en vind alles heerlijk en hij geeft zelf aan of hij vol zit of niet zo dus ja er kan mss een stukje van waarheid in zitten

  • lispeltuut

    Ik moet even lachen om die foto. Hij of zij ziet er zo natuurlijk niet echt gezond uit, maar wel superschattig.
    Ik denk wel dat je met een lepeltje snel overvoert en dat in combinatie met ouders die altijd denken dat hun kind te weinig eten krijgt.... ik denk wel dat er meer factoren meespelen. Rapley-ouders hebben in veel gevallen ook borstvoeding gegeven, die 2 lijken hand in hand te gaan. BV voorkomt ook overgewicht. Is dat meegenomen in deze studie, bijv. enkel kindjes gevolgd die BV kregen of enkel kindjes die KV geven? Wat dat geeft natuurlijk ook een ander beeld, vooral omdat BV-kindjes een heel andere curve volgen van KV-kindjes.
    Ik dat dat je van gepureerd eten ook minder snel vol zit dan van stukken, iets psychisch.

  • MBee

    Mijn zoon lust vrijwel alles en heeft een jaar bv gehad. Ook rapley methode gedaan en eet nog steeds veel met handen. Nu heeft hij liever zn eten geprakt,maar dat lukt ook prima zonder lepel of vork :-)

  • maria87

    ooh die foto hahaha

  • BVMAMADAANTJE

    @Bios

    Ja, idd alleen: De kinderen die altijd gepureerde voeding kregen, ontwikkelden een voorkeur voor suiker en gezoete producten. Ook al kregen zij ook heel vaak koolhydraten, eiwitten, groenten en fruit.

    Dat verbaasde me enigzins, want ik dacht dat tegenwaardig die potjes toch niet meer alleen maar een zoetige smaak hadden. (das wat anders dan dat ze gezoet zijn) maar vroeger smaakte alle potjes wat zoetig, blijkbaar is dat nog steeds zo....

  • len82

    Ik kan er wel inkomen... Ik heb gerapleyd, maar helaas is mijn zoon een hele slechte groente-eter geworden ondanks Rapley. Terwijl ik alles volgens mij 'goed' heb gedaan. Eerst groente daarna pas fruit, Rapley etc... Maar in grote lijnen kan ik er zeker inkomen...

  • bois

    dat plaatje ook
    Maar vrij logische conclusie naar mijn mening.