Okee, je zult denken, ach een beetje suiker, das echt niet zo erg hoor! En daar heb je HELEMAAL gelijk in…….. Als je maar weet HOEVEEL suiker ergens inzit, zodat je een overwogen keuze kunt maken.
Neem ………een Sultana (koek). Mijn kinderen zijn er dol op.
Het ‘lezen’ van een ingrediëntenlijst is redelijk makkelijk. Hetgene waar er het meeste van inzit staat bovenaan.
Deze koek bestaat dus uit het grootste deel uit tarwemeel, en het minste uit zout.
Vruchtenvulling staat op de 2e plek: vruchtenvulling [rozijnen , krenten glucose-fructosestroop, suiker, bosvruchtenpuree (eq. bosvruchten : rode bessen, frambozen, bramen)
Maar op de 2e plaats staat dus ook suiker. Het grote verschil tussen gewone suiker (geraffineerde suiker/ saccharose) en fruitsuiker (fructose) is dat er bij fruitsuiker wat bouwstoffen, mineralen en vitaminen bijzitten en bij gewone suiker niet. Onder de streep maakt het dus weinig uit, je wordt er even dik van. Er zit dus een berg suiker in.
Gelukkig zetten de meeste fabrikanten er wel op hoeveel. Dat vind je in het andere schema op de verpakking:
Het enige dat je moet onthouden is dat 1 suikerklontje 4,4 gram weegt.
In 1 Sultana koekje zit dus iets meer dan 1 suikerklontje. Als je dus een pakje van 3 geeft (4,9 gram suiker x 3 stuks) geeft je dus 14,7 gram suiker, dus per pakje geef je (14,7: 4,4) 3,3 suikerklontjes.
Met een glas Diksap (met water aangelengt, peuterglas van 100 cc) geef je 4 suikerklontjes.
Een pakje Sultana EN een bekertje aangelengde Diksap zijn dus al goed voor bijna 8 suikerklontjes!!
Je kunt dus beter kiezen voor een pakje Sultana en water, of 1 Sultana en diksap, of………Als je maar weet hoeveel suiker ergens inzit, zodat jij een goede keuze kunt maken. En als je kindje een mega bewegelijke speeltuindag heeft, dan geef je ze natuurlijk lekker allebei, maar als je kindje op de bank hangt, en ook al op zijn brood hagelslag had etc….tja..ikzelf vind dat dan teveel….
Nog wat voorbeelden. Al deze producten hebben geen extra suiker toegevoegd en bevatten alleen fruitsuikers. Maar desondanks geef je je kind nog:
(*Nestle Fruitflesje aardbei-peer, wordt door de Footwatch betiteld als “misleidend” omdat er naast een flinke hoeveelheid (vruchten)suier, ook maar 1 aardbei en een theelepeltje perensap in zit)
Omdat we tegenwoordig goed op de hoeveelheid suiker letten, zijn fabrikanten helaas steeds inventiever geworden met andere benamingen voor suiker:
Demerara, maltodextrine, malt, cassonade, kandij, en lactose zijn ook gewoon suikers.
Tegenwoordig worden er ook veel kunstmatige zoetstoffen gebruikt in producten om suiker te vervangen. Hierin heb je twee verschillende groepen. Er zijn de intensieve zoetstoffen, die qua smaak veel sterker zijn dan suiker maar weinig tot geen energie leveren omdat er veel minder van gebruikt wordt dan suiker, en de extensieve zoetstoffen, die qua smaak minder of net zo zoet zijn als suiker maar wel energie leveren ook al is het een stuk minder dan suiker. Hieronder volgen een aantal veel voorkomende zoetstoffen die je tegenkomt in ingrediëntenlijsten van producten.
Met de Etikettenwijzer van het Voedingscentrum weet je altijd en overal wat je koopt. Je vindt in deze app alle e-nummers op een rij, informatie over wat een keurmerk nou precies betekent en meer over wat er op een etiket moet staan. Zo kun je slimmer beslissen wat je koopt:
Oh jee, drama al die suiker overal in. Ik ben zelf best een zoetekauw maar wil het met mijn meisje helemaal anders doen (dus moet er zelf dan ook aan geloven deels). Lastig hoor. Dus bedankt voor je info!
En vergeet niet dat suiker vitamine C afbreekt. Als je kindje vaak ziek/verkouden is of extra vit. c nodig heeft door een andere aandoening is suiker helemaal slecht. Ik gebruik nu palmsuiker, vol vitamines en mineralen
Ik ben bevriend met een tandarts uhhh chirurg whatever heel in gewikkeld maar super geleerd.
Zij zegt alleen vloeibare stevia de rest is troep. En zo heeft zij nog heel veel meer aan info waarom zij geen koemelk gebruikt, en bepaalde natuurlijke producten (cocosolie op brood bijv)
Of suikers halveren dus ipv heel glaasje dubbelfris een halve en helft water.
Ik word gek van kijken baar voeding want he zoetstoffen zijn qua suikers weer beter maar 951 is weer kanker verwekkend en ga zo door. Blablabla kortom alleen water is goed. De rest bevat altijd suiker enof e nummers.
Ik probeer het bij zo natuurlijk mogelijk te houden maar de mond wil soms ook wat;) en dan word er hier gewoon handen tegen de ogen en Zondigen maar!
Hier ook al lang bewust bezig met suikers. Toch moet ik zeggen dat ik liever wat diksap geef (heeel klein laaje dan wel), dan dat ik iets geeft met echt toegevoegde suikers, de echte witte suiker, rietsuiker etc. Omdat een natuurlijke suiker altijd nog gezonder is!
Van de echt chemische suikers blijven wij hier helemaal weg, je wordt er bang van als je leest wat dat allemaal kan veroorzaken!
Heel interessant!! Ik ben er ook bewust mee bezig. Kids krijgen geen diksap bijv, behalve buiten de deur. Maar ik word door mijn omgeving vaak zo raar aangekeken! En echt, ze krijgen zat lekkers hoor. Maar alleen al dat ze bij mij niet elke dag koek en sap krijgen vinden zoveel mensen barbaars. De meeste mensen zijn volgens mij niet toe aan deze informatie
ja erg he! Ik verbaas me er ook over hoeveel suiker er in dingen zitten. Neem alleen al de vitamine D druppels. Tijdje niet gebruikt: het randje om de dop he-le-maal gekristalliseerd! Heb het gelijk weggeflikkerd en ben nu op zoek naar vitamine D zónder troep!
Hele handige blog ik ga vanavond even de linken doorlezen, er staat bij de enummers e952 en daar heb ik van gelezen dat die ook niet goed zijn voor kleine kindjes want die kan hun lever niet goed afbreken een volwassene wel
Het is wel erg normaal om een voorliefd voor 'zoet' te hebben. I
In de natuur is het zo dat zoet veilig is, en bitter vaak gevaarlijk...
Vandaar ook dat kinderen van bitte producten altijd maar 1 enkel hapje eten, en het echt 10 x moeten proeven voordat ze vervan 'overtuigd' zijn, dat het veilig is. Ze moeten eht echt leren.
Zoete dingen, zoals diksap gaat direct naar binnen.
Vandaar dat moedermelk ook een zoetere afdronk heeft, hiermee zegt de natuur: dit is veilig, dit kun je gelijk in grote hoeveelheden drinken....
Vandaar ook dat producenten proberen om overal suiker doorheen te doen, je eet dat makkelijk weg...
Superblog! Meteen de app op mn foon gezet. Ik probeer er ook echt op te letten maar je het niet in de gaten dat er in dagelijkse dingen al zoveel suiker zit
Handige blog, ik wist niet dat bepaalde ingredienten ook suiker bevatten. Nu let ik er niet zo heel erg op omdat mijn dochter vrijwel geen tussendoortjes eet en alleen moedermelk, thee of water drinkt (uitzonderingen nagelaten). Dus die keer dat ze een sultana, knijpfruitje oid eet, doe ik niet zo moeilijk over. Wel vind ik het bij dit soort informatie eigenlijk een must om ook neer te zetten hoeveel suikerklontjes er in vers fruit zit, gewoon ter vergelijking (ja, ik weet dat vers fruit nog veel meer andere goede bouwstoffen bevat ). . Hoe zit het trouwens met stevia? En heb je meer natuurlijke zoetstoffen?
Interessant! Het is inderdaad ontzagwekkend hoeveel suiker we onbewust binnenkrijgen. Wij proberen suiker ook zoveel mogelijk te vermijden omdat we merken dat de kids er rustiger door worden. We eten zo weinig mogelijk kant-en-klare dingen (sauzen maken we zelf, we bakken zelf onze suikervrije tussendoortjes, ondertussen heb je ook weer een leuke activiteit, maken zelf gezonde tussendoortjes met vis/noten/etc, enz. daar leren ze ontzettend veel van!). We drinken water, thee, melk, vers geperst sap en smoothies. De omgeving vindt ook dat we er te veel mee bezig zijn, maar soit, dat is onze keuze. Als we ergens naar toe moeten laten we hem wel begaan (al kiest hij dan vaak ook voor de tomaatjes, groentjes, etc) omdat het dan voor 1x niet erg is.
Goed dat je er aandacht voor vraagt! Zelf ben ik er redelijk bewust mee bezig, maar het is moeilijk. Vooral omdat wij niet voor een product met zoetstoffen kiezen. Het is inderdaad een evenwicht zoeken. Maar gisteren stond het speelafspraakje van mijn oudste toch raar te kijken toen ik hem zei: wij drinken maar 1 glas sap per dag. Dat heb je net gehad. Als je nog dorst hebt, mag je water of thee. Maar dat hoefde hij niet
Handig dat weetje over hoeveel suikerklontjes in verhoudin qua grammen zo maakt het het 'tastbaarder' Vind het nog wel steeds heel lastig hoor... Het proberen van de suikerinname te beperken zonder alles maar te verbieden (omgeving vind alles maart prima zeg maar...)
Goed om onder de aandacht te brengen. Maar ik vind het verschrikkelijk moeilijk om in de praktijk te brengen want wanneer erweinig suiker in zit, zit het ook vaak weer bomvol zoetstoffen. ik probeer er rekening mee te houden maar ik ga het niet in suikerklontjes terug rekenen. Ik denk dat een afwisselende voeding nog het beste is. dan koop ik dikkie dik koekjes, soms krijgt hij een koek van ons, dan rozijntjes of gedroogd fruit. Ene keer zal hij heus teveel krijgen, andere keer minder.
Je mag onderhand je werk er van maken om te weten wat het beste is...tegenwoordig zitten er zoveel ingrediënten in en heb je een encyclopedie nodig om te weten wat het is.
reacties (0)