180. Zonnebrancreme remt vitamine D ?


Remt/stopt insmeren met zonnebrandcreme facor 50 de opname van vitamine D?


Een duidelijk verhaal:



De waarheid over vitamine D - door dr. Jetske Ultee

. Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts en hoofd van de afdeling huidtherapie aan de gerenommeerde Velthuis Kliniek, een echte expert op het gebied van huid en huidverzorging.


Ik denk dat de meeste van jullie wel weten dat je met een goed product met een SPF (sun protection factor) de huid kunt beschermen tegen UVA en UVB stralen. Maar is het gebruik van een dergelijk product nu echt iedere dag nodig? Zelfs op een bewolkte dag of in de winter? De zon doet toch ook goede dingen voor ons lichaam? Jetske heeft daar een bijzonder artikel over geschreven dat ik graag aan jullie wil laten lezen.

 


De waarheid over vitamine D
Volgens de laatste cijfers heeft ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking een tekort aan vitamine D. Dus gaan er steeds meer geluiden op dat we vooral de zon in moeten. “Niet doen!” zegt dr. Jetske Ultee. Vitamine D is een belangrijke vitamine. Hij zorgt voor sterke botten en tanden, maar zou ook de kans op darmkanker, borstkanker en prostaatkanker verkleinen. Ongeveer 90% van de benodigde hoeveelheid vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. De rest krijgen we binnen via voeding. Met name vette vis, vlees, melk en boter zijn rijk aan vitamine D.





De rol van zonnebrandcrème
Nu blijkt dat veel mensen een tekort aan vitamine D hebben, worden in de media de zonnebrandcrèmes als boosdoener aangewezen. “Volkomen onterecht,” zegt dr. Jetske Ultee. “Inderdaad vermindert het goed gebruiken van zonnebrandcrème de aanmaak van vitamine D behoorlijk. Maar vrijwel niemand gebruikt een zonnebrandcrème goed. Dat wil zeggen: elk onbedekt stukje huid dik insmeren bij elke blootstelling aan de zon, en dat ook elke twee uur herhalen. Uit diverse onderzoeken blijkt dus dat zonnebrandcrème niet de oorzaak is voor het tekort aan vitamine D.”
 



Is zonnen gezond?
Een ander misverstand dat nu weer de ronde doet, is dat zonnen gezond is zolang je maar niet verbrandt. “Dat is absoluut niet waar,” zegt Ultee. “Elke blootstelling aan de zon levert schade op, ook als je niet verbrandt. Ik vrees dat door deze berichten mensen weer vol de zon in gaan. Bruin worden is altijd een teken van schade, maar ook zonder bruinen gebeurt er al van alles in de huid. Het risico op huidkanker is zo verschrikkelijk groot dat je onbeschermde blootstelling beslist moet vermijden.”




 



15 minuten zon
Daar komt nog bij dat zonnen niet voor iedereen even zinvol is als het gaat om de aanmaak van vitamine D. “Uit onderzoek blijkt dat de manier waarop je vitamine D kunt aanmaken heel afhankelijk is van je genen. De een kan dat beter dan ander. De regel dat 15 minuten in de zon voldoende is voor je vitamine D-aanmaak, gaat dus lang niet altijd op. Dat is ook gebleken uit onderzoek bij mensen die veel blootgesteld werden aan zonlicht; de helft van deze mensen had toch een tekort aan vitamine D. Wanneer je een tekort hebt kan een paar minuten zon al veel verschil maken. Maar is je vitamine D op peil, dan heb je zoveel UV-licht nodig om het niveau te laten stijgen, dat het risico op huidkanker heel reëel is.”

 


Meer vitamine D
Als zonnen niet de oplossing is, hoe komen we dan aan voldoende vitamine D? Jetske Ultee: “Zorg voor een gezond voedingspatroon waarbij je voldoende vitamine D binnenkrijgt. En slik er desnoods een supplement bij. Risicogroepen (zwangere vrouwen, ouderen, mensen met een donkere huid, mensen die weinig buiten komen) moeten sowieso vitamine D slikken. Maar ook als je altijd kiest voor ‘mager’ eten kun je een tekort oplopen. Vitamine D is vetoplosbaar en zit bijvoorbeeld in boter, melk, yoghurt en kaas. Hoe vetter het product, hoe hoger het gehalte aan vitamine D.” Twijfel je of je een vitamine D-tekort hebt? Via de huisarts kun je een bloedonderzoek aanvragen.





Tot slot: 3 fabels



  • Zonnebanken is gezond, want het zorgt voor de aanmaak van vitamine D: nee, want de straling van zonnebanken bestaat voornamelijk uit zeer krachtige UVA straling. Deze straling gaat dieper de huid in dan UVB. En hoewel je door deze straling niet verbrandt, is UVA mogelijk gevaarlijker dan UVB.

  • In de winter hebben we allemaal een tekort aan vitamine D: nee, want normaal gesproken maak je in de zomer zoveel vitamine D aan dat je voldoende reserve hebt om winter door te komen.

  • Elke dag een SPF gebruiken gaat de aanmaak van vitamine D tegen: nee, de American Academy of Dermatology roept al jaren dat mensen zich dagelijks moeten beschermen tegen de zon met een SPF van tenminste 15. Er is nooit bewezen dat crèmes met SPF15 de aanmaak van vitamine D tegenhouden. Immers: zo’n crème filtert nooit alle UV-straling weg. Het risico op het krijgen van huidkanker is groter dan het krijgen van een vitamine D-deficiëntie. Bovendien valt dat laatste relatief eenvoudig op te lossen door een vitamine D-rijke voeding of door het gebruik van voedingssupplementen.




Een heel duidelijk verhaal dus! Om de huid goed te beschermen, tegen huidveroudering maar daarnaast ook tegen ernstigere huidaandoeningen, is het echt zaak om iedere dag een product met een beschermingsfactor te gebruiken. Zeker op het gezicht, omdat dat natuurlijk vrijwel onbedekt is, de rest van de huid is het grootste deel van het jaar gehuld in beschermende kleding. Maar vergeet ook de handen niet, iedereen kent wel de handen van hun opa, oma, moeder, vader of een ander ouder persoon die onder de pigmentvlekjes zitten.....ook dat kun je voorkomen door dagelijks jouw handen in te smeren met een handcreme met SPF, ook die zijn er.

Met dank aan Jetske Ultee, voor het verhelderende en interessante verhaal over zonnecremes en vitamine D, bezoek zeker haar eigen website voor nog meer interessante artikelen over huidproblemen en huidverzorging, zeker een aanrader! http://jetskeultee.nl



Bron: dr. Jetske Ultee



1236 x gelezen, 0

reacties (0)


  • mamavank.ayso.n

    Dit is de mening van 1 arts...vandaag toevallig een artikel gelezen van een arts die iets anders beweert...

  • stern

    Het blijft een moeilijk onderwerp. Er zijn ook dermatologen die iets anders beweren. Sowieso smeer ik liever een product wat op natuurlijk basis is gemaakt (voor zover dat mogelijk is met zonnebrandcreme). Zonnebrandcreme is een heftig goedje (de niet natuurlijke variant) en het schijnt dat het huidkanker juist in de hand werkt. Volgens mij heeft dr Jetske daar ook iets over geschreven. Als je zonnebrand dus goed gebruikt dan remt het dus wel degelijk de aanmaak van vit d. Nee ik smeer mijn kinderen niet iedere dag 3 keer met factor 50 in, ik geloof dat ik daarom voor veel mensen een waardeloze moeder ben . Mijn kinderen zijn nog nooit verbrand en bruin zijn ze ook zeker niet. Petje op, niet op het heetst van de dag naar buiten, achtertuin op het noorden, dus ze spelen in de schaduw. Mijn oudste gaat nu naar school, ik zorg (op zomerse dagen) ervoor dat ze ingesmeerd met factor 50 naar school gaat, want het plein ligt in de volle zon, dagje strand, fietsen enz dan smeer ik zeker, maar op dagen dat we thuis zijn en het is niet heel heet of super zonnig dan smeer ik niet.

  • mamavan4zonenen1dochter

    Mijn moeder had 2 jaar geleden huidkanker, mijn vader vorig jaar. Dus hier niet zonder factor 50 de deur uit met dit weer. Vitamine D halen we wel uit een potje.

  • miiepj-aapie

    In radar was 2 dagen terug het ver s.v.hil getest tussen. 30/50 factor. Vroeger had ik laks en met factor 6 werd ik sneller bruin maar wees eerlijk elke 6 weken heb je nieuwe huid laag en ga niet elke dag op strand liggen bakken voor kanker.. Uit de zon factor 50/30 en genieten van gezond leven.. Zonlicht word ook onder de parasol onder verstaan voor vitamine d aanmaak :) (ook in de schaduw word je bruin

  • BVMAMADAANTJE

    @Suus1989 Totdat het anders wordt aangetoont smeer ik alleen met facor 50...

  • y1607

    Goed artikel. Dank je!!

  • FenI-The(.)(.)addicts

    http://www.huffingtonpost.com/2013/08/04/sunscreen-facts_n_3676498.html In het Engels, maar ook een nuttige link om te lezen. Qua factor: 15 of 30 lijkt voldoende (afhankelijk van huistype) omdat de echte blocks toch ook na 2 uur eraf zijn. Zelf smeren wij 1x per dag P20, maar niet iedereen is daar fan van. Als we Lavea (minerale zonnebrand) smeren, dan voor mijn roomblanke kindjes factor 30. Ik kijk niet naar bewolking iod, wel naar naar de UV index om te smeren

  • GelukkigeMama123

    Interessant artikel. Ik ga zeker door met smeren!