Ik kwam dit tegen tijdens het zoeken naar een antwoord voor een V/A vraag, en dacht dit is misschien wel interessant om te weten:
Om maar gelijk een misverstand uit de wereld te ruimen: INDROOGLIJNTJES BESTAAN NIET.
In vele fora wordt er melding gemaakt van testen welke “last” hebben van zogenaamde indrooglijntjes. Dit zijn lijntjes welke verschijnen ver na de maximale afleestijd van de test. Soms worden deze lijntjes ook bestempeld als “voorgedrukt”. Beide benamingen zijn fout. Iedere test dient te worden afgelezen binnen de door de fabrikant opgegeven tijd. De testen en anti lichamen welke gebruikt worden om te testen zijn specifiek bepaald voor de test. Ga je dan toch na een half uur bijvoorbeeld de test aflezen, dan kun je soms een licht lijntjewaarnemen. Dit lijntje heeft niets met een mogelijk positieve uitslag te maken. De op de test aanwezige anti-lichamen moeten binnen de gestelde aflees tijd reageren om te kunnen spreken van een positieve test. Dit geldt voor iedere test, huismerk of bekend merk en ook de digitale testen kennen dit fenomeen. Zou je een digitale test ver na de gestelde tijd uit elkaar halen, dan kun je dit lijntje ook waarnemen. De test zal niet positief aangeven aangezien de bepaling (digitaal) al eerder heeft plaatsgevonden. Dit fenomeen zegt niets over de kwaliteit van de testen. Iedere vrouw (en man!) heeft van nature een bepaalde hoeveelheid hCG. Laat je de test ver na de maximale aflees tijd doorlopen, dan werkt de test nog door. De reactie in de test op je hCG in je urine blijft gewoon doorgaan. De test kan dus zelfs een hCG gehalte aangeven die je altijd al in je urine hebt. Sommigen spreken dan van een “vals positief” resultaat. Uiteraard is dat niet het geval. Vals positieve uitslagen bij een moderne zwangerschapstest komen hooguit 5 op de 1000 keer voor. Zeer kleine kans dus.
Zwangerschapstesten met een gevoeligheid van 10 mlU/mL hCG (7 dagen voor de volgende menstruatie) worden door medici en huisartsen met een goede reden afgeraden.
Op de eerste plaats is de kans op afbreken van de zwangerschap nog erg groot, meer dan 60% in de eerste paar dagen na de bevruchting. Daarnaast is het zo dat een niet zwangere vrouw een hCG niveau heeft tussen 0 mlU/mL en 10 mlU/mL. Testen met een dergelijke gevoeligheid zijn dus per definitie onbetrouwbaar. Immers kunnen deze “ultra” of “extra vroege” zwangerschapstesten in zeer veel gevallen een vals positief resultaat (zwanger) geven.
Bron: http://www.opgelet.net/
(Je moet een test nooit uit elkaar halen omdat als je de uitslag door het venster niet ziet, maar er wel een of ander streepje ergens staat, dit niet betrouwbaar is. Sommige testen beginnen al vanaf 10 mlU/mL hCG
Een niet zwangere vrouw heeft een hCG niveau tussen 0 mlU/mL en 10 mlU/mL. En het kan zo zijn dat de test uitslaat op 10 mlU/mL hCG terwijl dit dus vals positief is (en vandaar ook niet getoond wordt in het venster) )
reacties (0)