13. Relactatie, het opnieuw op gang brengen van de borstvoeding


Lactatie      = (Latijn, vrouwelijk) Afscheiding van melk uit de borstklieren;
                      het voeden met melk, het zogen, borstvoeden,
                      de productie en afgifte van melk van moeder aan kind.


Relactatie    = De melkproductie weer gaan opvoeren nadat deze geheel of gedeeltelijk gestopt is.

Vaak hoor ik moeders zeggen dat ze het zo jammer vinden dat ze gestopt zijn met de borstvoeding.  De redenen zijn talloos. Vaak stoppen moeders mede door slechte voorlichting.

Maar 2 % van de wereldbevolking kan geen borstvoeding geven (veelal na bestraling of borstoperatie)

Maar helaas weten veel moeders niet dat als ze willen, ze kunnen relacteren.
Kortgezegt, de borstvoeding weer op gang brengen.  Met relactatie is het zelfs mogelijk om borstvoeding aan te maken voor een adoptiekind. Maw ook als je niet zwanger bent geweest is het mogelijk om je borsten zo te stimuleren dat ze melk aan gaan maken.

Eerlijk is eerlijk, het gaat niet vanzelf. Je moet het echt willen en doorzettingsverogen hebben en gemotiveerd zijn. Het is belangrijk dat je beschikt over goede informatie en dat je omgeving achter je staat. Sommige baby's zullen meteen de borst aanvaarden als je die aanbiedt, maar niet alle baby's zullen dat doen. Baby's die jonger zijn dan drie maanden zullen eerder meteen de borst aanvaarden dan baby's die ouder zijn dan drie maanden. Ook de tijd die verstreken is nadat de borstvoeding is gestopt is van belang.

Maar ook met baby's die ouder zijn dan drie maanden, baby's die de borst niet nemen, of met baby's die al een tijdje van de borst af zijn, kan relactatie lukken.

Eerst moet de melkaanmaak (productie) weer gestimuleerd worden: door tepelstimulatie, het zuigen van de baby, het leegmaken van de borst met behulp van een kolf of door het kolven met de handen en veelvuldig lichaamscontact. De baby kan iedere 1 - 2 uur aangelegd worden, minimaal vijftien minuten per borst. Het is erg belangrijk dat de baby goed wordt aangelegd.  Als de baby goed is aangelegd kan hij de borst effectief leegdrinken en krijgt de moeder geen zere tepels.

Voordat de melk volledig terug is gekomen, moet de baby bijgevoed worden. Bijvoeden gaat bij voorkeur niet met een fles. Als de baby de borst accepteert dan kan hij bijgevoed worden met een borstvoedingshulpset.


Bron: oa Borstvoeding.com


Lees meer over Relactatie:
http://www.borstvoeding.com/aanverwant/relactatie/relactatie.html

Lees meer over een borstvoedingshulpset:
http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/kraamtijd/bvhulpset.html

Als de baby niet zelf de borst neemt is hulp van een ervaren borstvoedingsdeskundige en/of lactatiekundige van belang. Lijst van Lacatiekundigen (deze worden veelal via je ziekenfonds vergoed!):
http://www.borstvoeding.com/lk/nl/

Borstvoeding geven na adoptie:
http://www.lalecheleague.nl/Hulpmiddelen/Medela-Borstvoeding-Hulp-Set-zuigproblemen-relactatie-adoptie/Detailed-product-flyer.html

Ervaringsverhaal: Relacteren, het kan!

Ik was lichamelijk (en psychisch) gesloopt. Dit alles maakte dat ik na zeven weken gestopt ben met borstvoeding
geven. Helaas. Ik vond het verschrikkelijk jammer, maar ik had me erbij neergelegd. Dacht ik.
Drieënhalve maand later maakte mijn zusje een opmerking. Ik weet niet eens meer wat ze zei, maar het ging in ieder geval over borstvoeding.
Plotseling realiseerde ik me, dat áls ik het nog een kans wilde geven, ik er nú voor moest gaan!

Lees de rest van Annemarie's verhaal:
http://www.borstvoeding.com/aanverwant/relactatie/ervaringsverhaal1.html


Overige info:
http://www.lalecheleague.nl/Borstvoeding-ABC/Relactatie.html
http://www.lalecheleague.nl/Hulpmiddelen/Medela-Borstvoeding-Hulp-Set-zuigproblemen-relactatie-adoptie/Detailed-product-flyer.html

2284 x gelezen, 0

reacties (0)


  • BVMAMADAANTJE

    ja, van kv terug naar bv zal niet zorgen voor krampen, integendeel...

  • Esther1991

    Vraagje, stel je bent helemaal over op kv en je hebt nog een klein beetje productie bv (doordat je kort geleden afgebouwd hebt) Kun je dan weer terug naar bv, zonder dat dat slecht is voor bijv de darmpjes van de baby? DO Door steeds wisselen met voeding?

  • BVMAMADAANTJE

    Jaa, erg leuk !! Ben heel benieuwd hoe het met haar gaat !!