22. Borstvoeding; Waar en Nietwaar 2

Een moeder die borstvoeding geeft moet zeer voorzichtig zijn met wat ze eet.

Niet waar

Een borstvoedende moeder zou moeten proberen evenwichtig te eten, maar ze hoeft geen speciaal voedsel te eten, noch bepaald voedsel te vermijden.  Een borstvoedende moeder hoeft geen melk te drinken om melk te kunnen maken. Ze hoeft zich geen gekruide voedingswaren, knoflook, kool of alcohol te ontzeggen. Een borstvoedende moeder zou een gewoon gezond evenwichtig eetpatroon moeten volgen. Bepaalde voedingswaren die de moeder eet kunnen de baby last bezorgen, maar dat komt niet vaak voor. Gewoonlijk kunnen 'krampjes', 'winderigheid' en huilen verholpen worden door de techniek van het voeden te veranderen in plaats van de voedingsgewoonten van de moeder.

Een moeder die rookt mag geen borstvoeding geven.

Niet waar

Ook een moeder die niet kan stoppen met roken kan beter borstvoeding geven. Er is aangetoond dat borstvoeding de negatieve effecten van sigarettenrook, voor bijvoorbeeld de longen van de baby, vermindert. Borstvoeding heeft gezondheidsvoordelen voor zowel baby als moeder. Het zou beter zijn als de moeder niet rookt, maar als zij niet kan stoppen of minderen, is het beter dat ze rookt en borstvoeding geeft dan dat ze rookt en kunstvoeding geeft.

Als je borstvoeding geeft mag je geen alcohol drinken.

Niet waar

Matig alcoholgebruik hoeft helemaal niet afgeraden te worden. Zoals met de meeste verdovende middelen het geval is, komt er maar weinig alcohol in de moedermelk terecht. De moeder kan gerust wat alcohol drinken en gewoon borstvoeding geven zoals ze normaal doet. Ook door het verbieden van alcohol maken we het leven van een voedende moeder onnodig beperkt.

(p.s. alcohol gaat over in de moedermelk. Het is aan te raden om minimaal 3 uur niet te voeden, of in die tijd te kolven en weg te gooien)

Een vrouw die een borstvergroting heeft ondergaan, kan geen borstvoeding geven.

Niet waar

Bij het merendeel loopt de borstvoeding prima. Er bestaat geen aantoonbaar bewijs dat borstvoeding geven met siliconenimplantaten schadelijk zou zijn voor de baby. Af en toe wordt deze operatie verricht via de tepelhof. Deze vrouwen hebben vaak problemen met de melkproductie, net als iedere vrouw die een incisie in of rond de tepelhof heeft gehad.

(Natuurlijk kunnen vrouwen met een borstverkleining ook voeden. Borstverkleiningen zorgen voor een verminderde melkproductie. Maar aangezien de meeste vrouwen meer dan genoeg melk produceren, kunnen vrouwen die een borstverkleining hebben ondergaan soms toch volledig borstvoeding geven)

Vrouwen met kleine borsten hebben minder melk dan vrouwen met grote borsten.

Niet waar

Vrouwen met vlakke of ingetrokken tepels kunnen geen borstvoeding geven.

Niet waar

Baby's drinken moedermelk niet uit de tepel, maar uit de borst. Hoewel het voor de baby misschien makkelijker is om een borst te pakken die een duidelijk geprononceerde tepel heeft, is het niet nodig dat de tepels uitsteken. Een goede start zal problemen meestal voorkomen en vrouwen kunnen ongeacht de vorm van hun tepels prima borstvoeding geven. Vroeger werd een tepelhoedje vaak aangeraden om de baby makkelijker te laten toehappen. Gebruik dit echter niet, zeker niet tijdens de eerste dagen! Hoewel dit een oplossing kan lijken, leidt het gebruik hiervan vaak tot slecht drinkgedrag, gewichtsverlies en het maakt het nog moeilijker om de baby goed aan de borst te krijgen. Als de baby aanvankelijk niet aan de borst drinkt, komt dat met de juiste hulp later vaak nog wel goed. Borsten veranderen ook in de eerste paar weken en zo lang de moeder een goede melkproductie in stand houdt, zal de baby in het algemeen rond de leeftijd van acht weken sowieso aan de borst zijn, maar als je hulp zoekt kan het zijn dat de baby eerder aan de borst komt.

Als de moeder een operatie ondergaat, moet ze een dag wachten voordat ze weer zelf kan gaan voeden.

Niet waar

Zodra de moeder bij is en zich ertoe in staat voelt, kan zij onmiddellijk na de operatie borstvoeding geven. Noch de medicijnen die tijdens de narcose zijn gegeven, noch de pijnbestrijding en de antibiotica die daarna zijn gegeven, maken het noodzakelijk voor de moeder om te stoppen met borstvoeding geven, behalve in uitzonderlijke situaties. Verlichte ziekenhuizen zullen ervoor zorgen dat het mogelijk blijft de borstvoeding volledig voort te zetten als de moeder of de baby opgenomen moet worden. Veel regels die de borstvoeding inperken, zijn er meer voor het gemak van het personeel dan voor het welzijn van de moeders en hun baby's.

Als je borsten niet vol aanvoelen, heb je onvoldoende melk.

Niet waar

De borsten hoeven niet vol aan te voelen om ruim voldoende melk aan te maken. Het is normaal dat je borsten niet meer vol aanvoelen als je al een tijdje borstvoeding geeft, omdat je lichaam raakt afgestemd op de hoeveelheid melk die de baby drinkt. Deze aanpassing kan plotseling en al vrij vroeg voorkomen (twee weken na de geboorte of zelfs vroeger). Een borst is echter nooit helemaal leeg. Ook als de baby drinkt, wordt er melk aangemaakt. Krijgt de baby de melk uit de borst? Dat is wat belangrijk is, niet hoe vol de borst voelt.

Als de baby enkele dagen (weken) niet meer aan de borst heeft gedronken, kun je niet opnieuw met borstvoeding beginnen omdat de melk zuur is geworden.

Niet waar

De melk is even goed als voorheen. Moedermelk is niet te vergelijken met koemelk of kunstvoeding in een fles.

Als je borstvoeding geeft, mag je niet je haar verven of een permanent nemen.

Niet waar

Geen idee waar deze fabel vandaan komt.

Bronnen: http://www.borstvoeding.com/fabeltjes/fabeltjes-2.html

http://www.borstvoeding.com/fabeltjes/fabeltjes-3.html

3630 x gelezen, 0

reacties (0)


  • mama-van-A-M-Z-R-R

    Ik kreeg van iedereen hele boze reacties toen ik mn haar wilde verven. Van zowel familie als kappers en dokters. Ze zeiden me allemaal minimaal 6 maanden te wachten.
    Volgende week is mn zoontje 6 maanden en heb ik meteen een afspraak gemaakt bij de kapper haha. Maar nu ik dit lees vraag ik me wel af waarom iedereen er zo van overtuigd was maar hier staat dat het een fabel is.
    Weet je het echt zeker??

  • Mama van een super ventje

    Zoveel fabels! Wat ik regelmatig hoor op mijn werk vooral.... Waarschijnlijk zitten er te weinig voedingsstoffen in je melk als hij nu nog steeds 2-3x 's nachts wakker wordt! Ahhh, je zou ze wat!

  • lily83

    Nog zo'n leuke blog! Hopelijk lezen veel mensen deze.. Ik word soms wel een beetje moe van alle fabels in de wereld.
    Liefs, Lily

  • desertrose

    Daantje.. jij bent goed bezig vandaag!!;)