24. Borstvoeding; Waar en Nietwaar 4 (einde)



Mijn melk was niet voedzaam genoeg.

Niet waar

Ook dat is een fabeltje dat je veel hoort. Maar moedermelk is altijd goed van kwaliteit. Moedermelk die 'te mager' is bestaat niet. Wat wel kan gebeuren is dat de baby minder van de achtermelk krijgt dan hij eigenlijk zou willen. De eerste melk die uit de borsten komt bevat vrij veel water. De melk die later uit de borst komt bevat meer vet. Als de baby de borst goed in de mond heeft en zolang mag drinken als hij zelf wil, zal hij aan de achtermelk toekomen. Als er een schema wordt gehanteerd van 'tien minuten per kant' dan kan het gebeuren dat de baby niet genoeg achtermelk krijgt, en niet genoeg aankomt.

Een baby die borstvoeding krijgt, moet extra vocht krijgen bij warm weer.

Niet waar

Moedermelk bevat al het vocht dat een baby (hoe oud dan ook) nodig heeft. Vocht / kunstvoeding op jonge leeftijd bijgeven kan ervoor zorgen dat de productie slecht op gang komt.

Als je borstvoeding geeft gaan je borsten hangen.

Dit is niet waar. Gelukkig niet!

Het slapper worden van de borsten is te wijten aan de zwangerschap. De stuwing na de bevalling kan -als die flink oploopt- daar nog een schepje bovenop doen. Stuwing krijgt iedere vrouw, ook als je geen borstvoeding gaat geven. Als je wel borstvoeding geeft, kan de stuwing deels voorkomen worden door vanaf de eerste dag vaak aan te leggen.

Je wordt er zo moe van.

Niet waar

Dit wordt vaak gezegd. Toch blijkt dat dat niet waar is. Borstvoedende moeders zijn niet moeier dan moeders die geen borstvoeding geven. Het vermoeide gevoel dat je soms kan hebben tijdens het geven van borstvoeding wordt veroorzaakt door het hormoon oxytocine. Dit hormoon komt vrij als de baby aan de borst ligt. Het zorgt ervoor dat de melk toeschiet. Daarnaast geeft dit de moeder een loom gevoel, waardoor ze de rust heeft om te voeden en even bij te komen. Na het voeden is dit lome gevoel weer weggetrokken.Veel vrouwen denken dat dit lome gevoel betekent dat ze erg moe zijn. De vermoeidheid is iets wat iedere moeder heeft, echter tijdens het voeden voel je het even heel duidelijk.

Tocht kan borstontsteking veroorzaken.

Niet waar.

Een borstontsteking (mastitis) is een ontsteking in de borst, die vooral bij vrouwen die borstvoeding geven, voorkomt. In de meeste gevallen wordt deze veroorzaakt door bacteriën en niet zozeer door andere ziektekiemen. Niettemin kan mastitis ook voorkomen bij vrouwen die geen borstvoeding geven. Het kan zelfs bij kleine baby's voorkomen, zowel bij jongens als bij meisjes. Niemand weet hoe het precies komt dat sommige vrouwen borstontsteking krijgen en anderen niet. De bacteriën komen mogelijk via een tepelkloof of andere verwonding aan de tepel in de borst. Maar ook vrouwen die geen pijnlijke tepels hebben, krijgen soms een borstontsteking en de meeste vrouwen met tepelkloven krijgen het niet altijd een borstontsteking.

Baby's moeten uit een fles leren drinken, daarom moet een fles altijd aangeboden worden voordat hij die kan gaan weigeren.

Niet waar!

Vrouwen wier borsten tijdens de zwangerschap niet of nauwelijks groter worden, zullen niet voldoende melk aanmaken.

Niet waar!

Als je baby tanden krijgt moet je stoppen met de borstvoeding.

Niet waar

Als je baby goed drinkt, kan het niet eens bijten, de tepel ligt te diep in de mond.

Borstvoeding krijgt overal de schuld van.





Waar!

Familie, zorgverleners, buren, vrienden en taxichauffeurs zullen borstvoeding de schuld geven als de moeder moe, nerveus, huilerig of ziek is; als ze pijn heeft in haar knieën, als ze slaapproblemen heeft of altijd slaap heeft, als ze zich duizelig voelt, als ze bloedarmoede heeft, als haar artritis (migraine of een ander chronische klacht) verergert; als ze klaagt over haarverlies, verminderd zicht, oorsuizingen of een jeukende huid.

Borstvoeding is de schuldige als er huwelijksproblemen zijn of als de andere kinderen opstandig zijn. Borstvoeding krijgt de schuld als de hypotheekrente omhooggaat of de economie wankelt. En wanneer er ook maar iets is dat niet past in het hedendaagse sprookje, dan zal iedereen de moeder adviseren dat het beter zal gaan als ze stopt met borstvoeding geven.



Bron:
http://www.borstvoeding.com/fabeltjes/bakerpraatjes-over-borstvoeding.html
http://www.borstvoeding.com/fabeltjes/fabeltjes-2.html

3126 x gelezen, 4

reacties (0)


  • lispeltuut

    Mijn kraamhulp zei inderdaad wel iets over mijn borsten toen ik met het luikje open wilde gaan douchen... maar volgens mij dat ik er kloven van zou krijgen.

  • BVMAMADAANTJE

    AANVULLING:

    Baby's moeten uit een fles leren drinken, daarom moet een fles altijd aangeboden worden voordat hij die kan gaan weigeren.

    Niet waar!

    Veel vrouwen besluiten om allerlei redenen vroeg of laat een fles te geven. Toch is er geen reden waarom een baby dit zou moeten leren. Er zijn geen voordelen verbonden aan het feit dat een baby uit een fles drinkt. De baby kan rond de zes maanden beginnen met vast voedsel. Aangezien Canadese vrouwen recht hebben op 52 weken ouderschapsverlof, is dit lang voordat de moeder weer buitenshuis gaat werken.

    De baby's kunnen meestal zelfs al vloeistof of vloeibaar vast voedsel van een lepeltje eten. Rond de leeftijd van zes maanden kan de baby uit een bekertje leren drinken, hoewel het een paar weken kan duren voordat hij dit helemaal onder de knie heeft. ***Als de moeder toch een fles wil geven, kan ze beter wachten totdat de baby ongeveer vier à zes weken goed drinkt aan de borst en tot die tijd volledig borstvoeding heeft gekregen. En de fles vervolgens maar af en toe geven.*** Het komt soms wel voor dat baby's rond de leeftijd van zes weken goed uit een fles drinken, maar als ze drie à vier maanden oud zijn de fles gaan weigeren, ook al kregen ze die regelmatig aangeboden (slimme baby's). Maak je geen zorgen, ga gewoon door zoals hierboven is beschreven, met een lepeltje en vast voedsel. Als de borstvoeding niet zo goed loopt, is het geen goed idee om een fles bij te geven. Meestal maakt dit de borstvoeding nog moeilijker. In het belang van jezelf en van de baby is het beter om de baby niet te laten 'uithongeren totdat hij gehoorzaamt'. Zoek hulp.
    [In Nederland en België is de situatie rond ouderschapsverlof anders.]

  • BVMAMADAANTJE

    Wat is dat toch met tocht en een BO? Dat zei mijn kraamhulp ook al! Liep ik rond met handdoeken op mijn borsten omdat Max in de winter geboren was !!

  • Mother-LLove

    Het meeste wist ik gelukkig. Toch merk ik nu, door dit te lezen, dat mij wel een paar dingen anders (verkeerd?) is verteld. Mij is onder andere door een lactatiedeskundige verteld dat baby's voor ze drie maanden (geloof dat ze dat zei) zijn uit een fles moeten drinken zodat deze later niet wordt geweigerd. En de kraamhulp had het over dat ik op moest passen met tocht bij mijn borsten in verband met een borstontsteking.

    Verder krijgt de borstvoeding hier gelukkig erg weinig de schuld en wel veel waardering. Gelukkig maar! :D

  • carmpien

    Hmmm...ok...maar het is wel apart dat ze het zes weken lang iedere dag wel goed deed en daarna pertinent niet meer. Ook een bekertje wilde ze niet. Het was mama... of niets! (en geef haar eens ongelijk haha), maar ik heb wel het gevoel dat als we toch ermee door waren gegaan, ze het toch wasblijven drinken... maar dat is mijn gevoel...

  • BVMAMADAANTJE

    Daar zeg je iets, onze kleine!

    Het is idd onverstandig om een crashdieet te volgen, omdat er dan afvalstoffen in de moedermelk komen. Door bostvoeding te geven verlies je per dag al 400 tot 600 calorieen aan het geven van borstvoeding en is dus lijnen niet meer nodig. Je mag gerust tot ong 500 gram per week afvallen. Dat is ook de hoeveelheid die het voedingscentrum aanraad bij niet zwangere vrouwen. Met lekker sporten, gezond eten en borstvoeding val je het snelste af.

  • onze kleine

    leuke blog! Maar is het waar dat je niet mag afvallen als je borstvoeding geeft? want dat kan voor sommigen misschien ook een stap zijn om geen borstvoeding te geven.

  • FenI-the(.)(.)addicts

    hahaha, die taxichauffeurs!! Maar het is waar! en ook al zeg ik 100x keer dat mama zijn nu eenmaal vermoeiend is en dat BV mama's gemiddeld40minuten meer slapen per etmaal EN dat die slaap kwalitatief beter is: het baar allemaal niet.... Gelukkig weten wij beter
    liefs -x-

  • bloemo

    Ik geef nu ook al een jaar bv. Lees ook nog voor mij zinvolle tips!

  • Saar82

    Mooie blogs weer!!

  • carmpien

    Even over 'ze moeten uit de fles leren drinken'.... het is wel raadzaam in ieder geval 1 flesje (gekolfde!) melk uit een flesje te geven per week, al is het 30ml o.i.d.. Vaak 'verleren' ze het als het niet meer wordt gedaan. Wij hebben na 6 weken geen flesje meer aangeboden, omdat we dachten dat het wel 'goed' ging. Toen ze met 10 weken bij de oppas kwam, weigerde ze de fles... sindsdien heeft ze NOOIT meer een flesje gewild. Ik weet zeker dat als we 1 keer per week een flesje hadden gegeven, ze het dan ook beter had gepakt van een ander. We zijn toen teruggekomen van een bruiloft omdat de oppas er geen flesje inkreeg. Wij dachten dat het kwam door het missen van ons of de omgeving, maar bij ons accepteerde ze het opeens ook neit meer! Het was iedere keer een 'hel'' om haar bij het kdv of elders even achter te laten. We hebben ook het kdv opgezegd omdat ze bleef weigeren. Ook lepeltjes, rietjes, tuitbekers, softcups noem het maar op. Anyway... wilde het toch even melden. Ik had graag gewild dat ze ons hadden verteld dat dit kon gebeuren als je het lang niet meer aangeboden hebt.....