102. Tandenpoetsen (en borstvoeding)


Tandenpoetsen (en borstvoeding)

 


Geadviseerd wordt om zodra het eerste tandje doorbreekt  ’s avonds te gaan poetsen met een zachte (vinger)tandenborstel en peutertandpasta ter grootte van een erwt, en vanaf 2 jaar ook nog eens in de ochtend. Peutertandpasta bevalt  minder fluoride en mogen kinderen dan ook doorslikken.  Je kunt ook, als je kindje dat wil, een elektrische  tandenborstel gebruiken.

Peutertandpasta bevat een fluorideconcentratie van 500 ppm, een volwassenen tandpasta 1500 ppm. Fluoride is een gek goedje, en je kunt er veel voor- en nadelen over vinden. Feit blijft dat teveel fluor echt slecht is voor het lichaam en grijze tanden kan veroorzaken.

Je kunt er van uitgaan dat in vrijwel alles wat je eet of drinkt suikers zitten. Het maakt voor de bacteriën niet uit of dit natuurlijke of toegevoegde (fruit)suikers zijn. Net zomin dat de hoeveelheid suikers de bacteriën iets uitmaakt. Iedere keer als je iets eet, eet je suikers en die suikers initiëren een zuuraanval. Het is daarom niet alleen belangrijk wat en hoeveel je eet, maar het is het aantal eetmomenten op een dag wat echt telt bij het voorkómen van tandbederf. Het advies is daarom niet de hele dag door te eten, maar je te beperken tot drie hoofdmaaltijden en maximaal vier tussendoortjes. Dit is inclusief drinken. Alleen water en moedermelk kunnen onbeperkt gedronken worden.

De motoriek om zelfstandig de tanden goed te kunnen poetsen is pas rond het tiende jaar voldoende ontwikkeld. Het is daarom belangrijk dat tot minstens het tiende jaar de ouders de tanden van het kind poetsen, of deze in ieder geval goed na te poetsen.

Gelukkig zijn de tijden van “een kind met de zuigfles met zoet op bed leggen” voorbij, ouders weten heel goed van het bestaan van zuigflescariës. (Cariës  = tandbederf) en poetsen na de laatste voeding in de avond nog de tandjes. Toch hoor je verschillende dingen over tandenpoetsen en borstvoeding.

Aangezien de heren wetenschappers nog steeds niet precies weten wat de rol van moedermelk en borstvoeding geven is, en er steeds weer nieuwe onderzoeken komen kan ik niet precies een zeer duidelijke uitleg geven.

Maar het komt in grote lijnen hierop neer:



- Tandbederf komt ook voor bij borstvoeding maar niet als gevolg van de borstvoeding.

- Moedermelk bevat  levende cellen die een actief afweermechanisme vormen op de bacteriën die cariës veroorzaken.

- Er bestaan grote verschillen tussen het drinken aan de borst of uit een zuigfles. Een tepel komt veel verder in de mond en een zuigbeweging wordt automatisch gevolgd door een slikbeweging, waardoor het onwaarschijnlijk is dat de tanden voortdurend in aanraking komen met moedermelk. De drank uit een zuigfles komt veel meer voor in de mond en dus de tandjes omdat deze vloeistof door de tong wordt tegengehouden.

- Gemiddeld genomen hebben borst gevoede kinderen minder last van tandbederf. Uit onderzoek is ook gebleken dat hoe langer er borstvoeding gegeven werd, hoe kleiner het risico op een slecht sluitend gebit (malocclusie). Bij kinderen die korter dan drie maanden borstvoeding hadden was de kans op het krijgen van een slecht sluitend gebit bijna 50% hoger dan bij kinderen die twaalf maanden of langer borstvoeding kregen.



Brain Palmer, tandarts en onderzoeker zegt er het volgende over: ‘In mijn gesprekken met andere onderzoekers komt steeds naar voren dat ze niet begrijpen waarom iemand borstvoeding aanwijst als oorzaak van tandbederf.


Het is wetenschappelijk gezien volkomen onlogisch dat een natuurlijk proces zoals borstvoeding de tanden van de zuigeling zou aantasten. Als kinderen in prehistorische tijden hun tandjes zouden verliezen, zouden ze van honger omkomen, omdat ze niet meer konden kauwen. Van prehistorische kinderschedeltjes is echter bekend dat de tandjes geen tekenen van tandbederf vertonen.’

Samengevat:

Je kunt een borstkindje dus gerust nachtvoedingen geven zonder dat het schadelijk is voor het gebit. (je moet natuurlijk wel gewoon poetsen ’s avonds voor het slapen gaan)




Ikzelf geef geen speen, maar ik kwam dit tegen en wist dit eigenlijk niet:


Een belangrijke voorwaarde voor het optreden van cariës is het aanwezig zijn van tandplaque. Tandplaque bestaat uit een dun laagje bacteriën en voedingsstoffen. Bacteriën eten koolhydraten die door de mond gaan en gebruiken deze suikers als voeding. Sommige bacteriesoorten produceren zuur die het glazuur van de tand aantast. Er zijn aanwijzingen dat deze bacteriën besmettelijk zijn en dus kunnen worden doorgegeven van een ouder op kind wanneer de eerste tandjes in de mond verschijnen. De overdracht gaat via het speeksel. Een ouder kan hiermee rekening houden door ervoor te zorgen dat zijn speeksel niet in de mond komt van het kind, bijvoorbeeld door het aflikken van een lepel, schoonmaken van een fopspeen in eigen mond.



Lees meer:


http://www.kinderinfo.nl/artikelen/artikel-verzorging-lichaamsverzorging-tandpasta-en-fluoride-algemeen.html


http://www.borstvoeding.com/aanverwant/tandbederf/tb1.html


http://www.borstvoeding.com/archief/caries.html




O.a. bronvermelding:
www.borstvoeding.com
Torney, H.: Prolonged, on-demand breastfeeding and dental cariës, 1992, M. Dent. Sc. thesis.
Ekstrand KR, Christiansen MEC: Outcomes of a Non-Operative Caries Treatment Programme for Children and Adolescents. Caries Res 2005; 39: 455-467 (DOI: 10.1159/000088180)


1424 x gelezen, 0

reacties (0)


  • mamahen3et

    Hai, interessant stuk!
    Mijn zoontje heeft helaas wel tandbederf en dit terwijl hij puur borstvoeding krijgt!!
    Hij krijgt geen nachtvoedingen en ik poets elke avond zijn tandjes.
    Toch heeft hij op de bovenste 4 tanden een soort aanslag....en oh wat baal ik hiervan!
    Hij drinkt niet uit een zuigfles en krijgt ook geen zoetigheid.
    Ik neem hem binnenkort dan maar mee naar de tandarts.
    Als die dan begint over dat het door de bv komt zal ik hem wel zeggen dat dat dus niet kan!!
    Hij zal dan waarschijnlijk een zwak gebit hebben, aangezien mijn andere kids dit niet hebben gehad....

  • mirvinarris

    zowiezo... hoezo niet snacht voeden als je kindje honger heeft moet je die maar hnger laten lijden

  • BVMAMADAANTJE

    Grrrr, vraag ze naar eens naar wetenschappelijk bewijs wat je aan je L:K wil geven dan.....Wedden dat er dan niets komt !!! Stom CB !

  • Dit wordt de laatste

    Toch bijzonder (of eigenlijk helemaal niet, want zo zijn "ze" nu eenmaal) dat ik laatst op het CB toch het dringende advies kreeg om niet meer 's nachts te voeden, vanwege die zuren. Met dit artikel in m'n achterhoofd dacht ik: Ja, hoor, wat jij wil..... NOT!

  • Dit wordt de laatste

    Zeker interessant, maar of alle ouders weten (cq handelen) dat met de fles naar bed slecht is, vraag ik me af. Had het daar toevallig vanmorgen met de buuf over. Die was bij de tandarts en die vertelde dat hij nog heel veel kindjes zag met rotte tanden, onder andere omdat ouders "niet weten" dat een flesje mee naar bed geven zeer slecht is. Ik blijf het bijzonder vinden....

  • BVMAMADAANTJE

    Ik ook hoor, ik denk dat als je je er bewust van bent, dat dat al belangrijk is. Ik zal lekker doorgaan met een lepel delen voor het slapen gaan, als ik toch de tandjes ga poetsen, maar kan me vorstellen dat je bijv, het schoonmaken van de speen over een hele dag genomen ietswat beperkt.

  • desertrose

    @Angel & Tygo ; Ik koop voor mezelf ook fluoride vrije tandpasta, in de biowinkel. Dus ik raad je aan om eens in een bio/natuurwinkel te kijken. Weleda heeft een fluoride vrije (kinder) tandpasta in het assortiment.

  • A.ngel

    Super! @desertrose: waar kun je die tandpasta kopen??

  • BVMAMADAANTJE

    Speen geef ik niet, maar vaak krijgt hij een hapje van mijn lepel idd....

  • patrizje

    Informatief! Dat de bacterieen doorgegeven worden door speeksel is op zich best logisch als ik er nu over nadenk, maar ook ik lepel samen weleens wat vla weg samen met Sade. Ze vindt het ook erg leuk om haar speen in mijn mond te doen. Niet verder over na gedacht. Niet meer doen dus...

  • BVMAMADAANTJE

    Nou hierboven staat dus de uitleg waarom niet he ! Maar nogmaals, ze halen bv en kv door elkaar met alles...*zucht*

  • bloempje87

    Cb zei ook tegen mij dat ik moet stoppen met de nachtvoedingen zodra Yessie een tandje krijgt. Reden: de suikers zorgen voor tandbederf .

  • BVMAMADAANTJE

    Het CB weet echt niets. Vraag ze maar eens waarom ! Ben heel benieuw wat ze zeggen. CB gooit weer eens bv en kv door elkaar.

  • angelika

    Herkenbaar stuk, heb het ook uitgezocht toen ik mijn oudste nog voedde...

    Hier wel een speen, maar die gaat keurig in de vaatwasser hoor

  • A.n.a

    Interessant om te lezen. Ik vroeg het me net als LindaKP laatst nog af, hoe het met de nachtvoedingen zat.

  • LindaKP

    Grappig, vroeg me het laatst toevallig af of die nachtvoedingen kwaad konden voor zn inmiddels 7 tanden, maar nee dus! Weer een zorg minder, thanks!!

  • Elesie

    Zeer interessant!

  • happy

    Heel interessant!
    Ik poets de (2) tandjes van mijn zoontje 's avonds voor het slapen gaan, maar daarna krijgt hij nog de borst. Dit is dan geen volledige voeding meer, maar dit is zijn slaapmutsje. Goed om te weten dat dit dus niet zo'n ramp is...

  • desertrose

    Weer een duidelijk en goed stuk!
    Ik gebruik nog geen tandpasta voor mijn zoontje... wanneer hij instaat is om water uit te spugen zal ik dit wel gaan gebruiken. Dan kies ik bovendien voor een tandpasta ZONDER fluoride en op plantaardige basis.