103. Speelzaal MET ouders.



103. Speelzaal MET ouders.


Ikzelf vind nogal wat nadelen zitten aan een Kinderdagverblijf (KDV) en ben van mening dat dit ook niet geheel ten goede komt van de jonge ontwikkeling van je kind.

Helaas hebben wij een cultuur en regering die hier erg weinig waarde aan hecht. Ik pleit dan ook om het geld wat men heeft voor een KDV aan de ouders te geven zodat die zelf kunnen beslissen wat de beste (vaste begeleiding) opvang is voor hun kindje. Want veel ouders moeten wel  en hebben niets te kiezen.  

Kindjes kunnen pas vanaf ongeveer 4 jaar samen spelen. Desondanks vind ikzelf het wel belangrijk dat ze voor die tijd al in aanraking komen met andere kinderen, ander speelgoed, andere regels etcetcetc. Maar als je niet hoeft en/of geen KVD wilt, en weinig andere moeders met kinderen kent, zijn die mogelijkheden vrij beperkt.

Na lang zoeken kwam ik erachter dat er toch verschillende oplossingen zijn.
(meer dan je denkt !)

Een hiervan is de Speelzaal.

De Speelzaal is van 1 tot 4 jaar. Er wordt 1 of 2 ochtenden per week gespeeld MET ouder(‘s /oma’s/oppas etc) Gezellig samen spelen voor ouders & kind is het motto.
Dit soort Speelzalen zit ook in Amstelveen, Amsterdam, Weesp en Wijchen.

http://www.springplank-wijchen.nl/index.html

Ook hoor ik van kennissen dat er toch meer mogelijkheden zijn om SAMEN met je kindje een soort van KDV-achtige omgeving te bezoeken, dan dat er op het eerste gezicht zijn.  De veiligheid en vertrouwdheid van mama in combinatie met de diversiteit, routine, etc  van een KDV.  Win-win situatie !



Speelontwikkeling van een kind:


<2 jaar:

Kinderen zijn tot ongeveer hun tweede jaar nog grotendeels op zichzelf gericht. Alles draait in de beleving van het kind nog om het kind en in het spel heeft het kind nog weinig anderen nodig. Natuurlijk zoekt een dreumes wel interactie, bijvoorbeeld met de ouders of een broertje of zusje. Maar meestal worden deze mensen nog niet echt opgenomen in het spel. Een dreumes kan heel erg genieten van Kiekeboe, maar pakt daarna weer zijn auto om alleen door de kamer te rijden. Een dreumes vindt het nog heel moeilijk om op zijn beurt te wachten, wil speelgoed nog helemaal niet delen en beleeft er nog geen plezier aan een ander ook iets te gunnen.

2 jaar:

Dan zo rond het tweede jaar zien we een verandering plaats vinden. Het kind gaat zich wat meer naar buiten richten en raakt steeds meer geïnteresseerd in wat anderen doen. Deze interesse is nog wel erg op het kind zelf gericht. Een jonge peuter is benieuwd naar wat andere kinderen doen, maar vooral uit het eigen perspectief (kan ik dat ook spelen, wil ik dat speelgoed ook etcetera) Jonge peuters kunnen heel gezellig naast elkaar spelen en daarbij best wat aandacht aan elkaar schenken, maar het blijft bij 'naast elkaar spel' en niet 'met elkaar spelen'. Ieder kind heeft zijn eigen spel. Op deze leeftijd hebben kinderen ook nog te weinig besef van het feit dat anderen ook wensen en gevoelens hebben. Het kind is nog grotendeels op zichzelf gericht. Toch is dit naast elkaar spelen de eerste stap naar het ontwikkelen van het besef dat andere kinderen ook een menig, gevoelens en wensen hebben. Peuters die naast elkaar spelen observeren en imiteren elkaar en leren hier veel van.

3 jaar:

Rond het derde jaar zien we de eerste voorzichtige stappen naar het betrekken van andere kinderen bij het spel. We zien bij driejarige vooral samenspel ontstaan wanneer twee kinderen toevallig met hetzelfde willen spelen. Het is meer de activiteit waardoor de kinderen elkaar vinden dan het vinden van elkaar en dan samen iets gaan doen. Op oudere leeftijd zien we dat kinderen eerst een vriendje kiezen en dan samen met het vriendje verzinnen wat ze gaan doen. Bij driejarige zien we dat twee kinderen bijvoorbeeld op het poppenhuis aflopen en dan maar samen met het poppenhuis gaan spelen. Voor kinderen van drie is dit samen spelen nog wel heel moeilijk en het gaat dan ook vaak gepaard met conflicten. Peuters van drie vinden het nog heel moeilijk om speelgoed te delen en helemaal moeilijk om het eigen spel aan te passen aan de wensen van het andere kind. Voor een peuter is het nog erg moeilijk om iets te doen omdat de ander dat graag wil.

4 jaar:

Vanaf ongeveer vier jaar gaan we dan zien dat kinderen elkaar echt gaan opzoeken om te spelen. Op deze leeftijd ontwikkelen kinderen ook steeds meer spel waarbij ze eigenlijk iemand anders nodig hebben. In je eentje politieman spelen is een stuk minder leuk dan wanneer je een vriendje hebt die de boef wil spelen. En een bordspel is over het algemeen niet in je eentje te spelen. Zo ontdekken kinderen dat er bij veel spel iemand anders nodig is om samen mee te spelen. Vierjarige beginnen ook steeds beter te beseffen dat het kind met wie ze spelen ook gevoelens en wensen heeft en dat hier bij het spelen rekening mee moet worden gehouden. Het ene kind gaat dat wat gemakkelijker af dan het andere kind, maar voor bijna alle iedere vierjarige is dit best zo af en toe nog moeilijk.


Bronvermelding:
http://www.opvoedadvies.nl/

(zie ook blog 58. Te vroege kinderopvang schaadt voor het leven)
http://www.babybytes.nl/vip-blog/BVMAMADAANTJE/1298111097

2074 x gelezen, 0

reacties (0)


  • mabiche

    hallo,

    ik ben op zoek naar een plek om samen met mijn kindje van 6 maanden heen te gaan. een baby speelzaal. de schrijfster van dit blog schreef: 'dat er toch meer mogelijkheden zijn om SAMEN met je kindje een soort van KDV-achtige omgeving te bezoeken, dan dat er op het eerste gezicht zijn.' maar ik kan het echt niet vinden in utrecht. ligt dat aan utrecht? zijn er elders wel mogelijkheden? of zoek ik niet goed? waarnaar moet ik zoeken? 'speelzaal utrecht' levert niets op. 'opvang met ouders' ook niet. ouderparticipatiecreches is niet wat ik bedoel. ik zoek echt een plek waar ik met mijn baby heen kan zodat hij in de box of op een kleed met andere babies en ander speelgoed in contact komt, terwijl ik kopje thee drink met andere mama's maar er gewoon zelf ben als mijn kindje me nodig heeft. bij het borstvoedingscafe ben ik geweest. zoiets bedoel ik dus maar die in utrecht is maar eens per week. ik zoek iets waar ik vaker heen zou kunnen en waar het echt ingericht is op babies en kleine kinderen. iemand een tip voor me? of zijn er utrechtse mama's die het leuk zouden vinden om zoiets op te zetten bij elkaar thuis? ik ben het alleen thuis zitten behoorlijk zat namelijk en het lijkt me erg leuk om weer beetje onder de mensen te komen.

    groetjes, mabiche

  • Katic.

    in tilburg heb je bvb een MAmaClub.. toen we nog daar woonden, heb ik wel een paar keer meegedaan aan de speelochtend..
    als je dichtbij Tilburg woont, kun je even op hun site kijken: http://mamaclub.forum2go.nl/

  • onze kleine

    Onze oudste dochter gaat 1 keer in de week een uurtje naar peutergym. Zo leert ze met andere kinderen om te gaan en de ouders blijven er gewoon bij.
    Ook heb je bij ons de keuze om vanaf 3 jaar je kindje 2 keer anderhalf uur naar de voorleesmorgen te laten gaan. ouders mogen dan ook mee maar het is de bedoeling dat het kind als het gewend is wel alleen bij de juf blijft. Een soort peuterspeelzaal dus alleen dan een uurtje korter.

  • birmaantje

    Weet iemand toevallig de naam van de peuterspeelzaal met ouders in Amstelveen. Heb al gekeken op google maar kan het niet vinden.

  • BVMAMADAANTJE

    Ik wil trouwens wel even zeggen dat ik niet per definitie tegen een KDV ben. Je hebt natuurlijk rot KDV's met om de dag een andere leidster en moeders die het kindje er 5 dagen in de week heenbrengen, en super KDV's met steeds dezelfde leidsters en dan gaat het kindje er 2 x naar toe. Ook ligt het aan het kindje hoe zo'n KDV beleeft wordt. En zeker gezien de huidige financiele situatie kunnen veel moeders niet anders....

    Toch ben ik van mening dat het in het belang van het kindje zou zijn, als het mogelijk was voor een ouder om een jaar thuis te blijven of kinderopvang zo te regelen dat het kleinschaliger en steeds dezelfde verzorger is. Ik blijf het jammer vinden dat daar door onze overheid zo weinig op gelet wordt.

    De blog heb ik geschreven juist voor moeders die niet naar een kdv gaan en toch interactie willen voor hun kindje in een vertrouwde situatie. Dat er dus volop andere mogelijkheden zijn, maar je moet het maar even weten. xxx

  • Dit wordt de laatste

    Blijft moelijk, vind ik, kinderopvang. Onze dochter gaat 1 dag per week naar een gastouder, omdat wij al heel vroeg moeten beginnen en de meeste KDV pas om 7:30 uur open gaan. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik wel blij ben dat er alleen een gastmoeder is en dat er geen man in huis woont (ze heeft een LAT relatie). En we wonen in een dorp waar de sociale controle nog goed is. Overigens is het toezicht op de gastouderopvang enorm verbeterd de laatste jaren. Ze moeten aan heel veel eisen voldoen en de GGD houdt steekproefgewijs controles. Helemaal zeker ben je nooit, maar KDV zijn ook niet 100% zeker, dat hebben we allemaal in het nieuws kunnen volgen.
    Ik ben blij dat we maar 1 dag per week nodig hebben en dat we de rest zelf kunnen regelen. Ik moet er niet aan denken om mijn dochter 3, 4, 5 dagen per wek "weg te brengen".

  • Liefjes~

    Ooh het liefst lees ik die blogs over kinderopvang niet haha, want ik krijg er altijd een beetje mineurstemming van :-( Ook hier zijn we na 6 maanden begonnen met 1 dagje KDV, na zorgvuldig alle opties te overwegen: thuisblijven of KDV. Gastouder vind ik te eng, te weinig controle en ik heb teveel in mn omgeving (en hier op BB gelezen) dat het fout gaat: familie van gastouders die niet met hun tengels van de kindjes af konden bijvoorbeeld. Op de KDV heb je veel meer controle en regels. Thuisblijven de komende 10 jaar ofzo vind ik ook geen optie, dat maakt mijzelf te afhankelijk (pensioen, geen baan op niveau meer kunnen vinden etc). Daar moet ik bij zeggen dat ik direct was gestopt met werken als Boaz het niet naar zijn zin had gehad op het kdv, maar vanaf dag 1 vond hij het geweldig. De tweede dag in de week is er nu ook bij en ook dat gaat heel goed.
    Voor het samenzijn met andere kinderen heb ik eens in de zoveel tijd een meeting met de dames van mn pufclubje. Maar zo'n speelzaal met ouders was anders een heel leuk alternatief geweest!
    Oh en by the way: loskomen van je ouders onder de 3 jaar is echt bullshit. Kan er altijd slecht tegen als mensen dat zeggen, dat klinkt dan als goedpraten van je acties. Ideaal gezien is je kindje gewoon altijd bij je (of bij paps, opa of oma) en is de hechting het aller belangrijkst, loskomen komt later pas (is wetenschappelijk aangetoond, dus geen mening).

  • ikbenmoedergeworden

    Ik was zelf ook een hele lange tijd tegen KdV, maar heb mijn dochtertje 1 dag in de week geplaatst omdat ze kinderen zoooooo leuk vind! En zodra ik de deur daar open doe dan krijg ik al een gilletje, ze vind het geweldig!

    Daarbij komt dat tegenwoordig er ook hele goeie kinderdagverblijven zijn, met zeer goede visie erachter (mijn persoonlijke favoriet is Reggio Emillia) waar je kind enorm veel leert (wordt ook wel preschool genoemd) en je je kind een heel groot plezier mee doet! Het hangt dus erg af van het KdV zelf.

    Het KdV waar ik werk werkt met Reggio Emillia, en echt all the way. Ze zien daar opvoeding op drie manieren gebeuren:
    1. via de ouders
    2. via de kinderen waar ze mee omgaan
    3. via de pedagogisch werkers

    Samen vormen we een gemeenschap, waar ouders komen, lekker koffie kunnen drinken of samen met de kinderen een boekje lezen. Heerlijk om te zien dat ouders even blijven hangen, en een groep kinderen vermaakt met een boekje of samen bouwen. Er wordt meegedaan met goede doelen, alles wordt met natuurlijke materialen gedaan en ecologisch verantwoord. We werken met veel projecten waarbij ouders helpen, er wordt warm gegeten in de middag en ik denk echt dat KdV tekort wordt gedaan door ze allemaal over een kam te scheren!

  • Blenntmama

    toch merk ik nu wel aan mijn zoontje dat hij het leuk vindt op het kdv, hij herkent de kindjes en de leidsters en nu hij zelf kan spelen gaat het hartstikke goed.
    ik ben dus wel van mening dat het het eerste half jaar niet fijn is (on ons geval natuurlijk ook vanwege het huilen van hem) maar nu vind ik het goed dat hij gaat. hij heeft daar ander speelgoed en andere prikkels die hem ook stimuleren in zijn ontwikkeling. maar ik moet eerlijk gezegd wel zeggen dat ik blij ben dat hij maar 1 dag in de week hoeft. breng hem zelf toch het liefst niet weg natuurlijk

  • saskia100

    Onze dochter is altijd een heel zelfstandig kind geweest. Ze zit goed in haar vel, voelt zich veilig en is heel vrolijk en zelfverzekerd. Ze weet dat ik haar altijd kom ophalen en vindt het niet erg als ik wegga. Ze gaat drie dagen in de week naar de kinderopvang en vindt het daar hartstikke leuk. Als ik haar kom ophalen, komt ze met een brede lach naar mij toerennen, ik krijg een dikke knuffel en ze gaat weer verder met spelen ;-) Als ze op donderdag binnen komt, is er een meisje met wie ze veel speelt alhoewel ze pas 2,5 jaar is. Ze hebben elkaar op donderdagochtend bijna een hele week niet gezien en ze vliegen elkaar dan in de armen. Ze leert er ook veel. Omgang met andere kinderen, maar ze doen er ook veel aan educatie. Ze zit in een groep van 2 - 4 jaar en ze leren daar spelenderwijs tellen, vormen, kleuren etc. Ik weet dat ze dat thuis ook kunnen leren, maar juist de stimulans van grotere kinderen die wat dat betreft al voor lopen werkt goed. Het zal vast voor sommige kinderen ook nadelen hebben, maar ik ben ervan overtuigd dat het voor onze dochter goed is.

  • BVMAMADAANTJE

    Dat "loskomen en een eigen ik ontwikkelen" perse zonder moeder moet is niet bewezen, sterker nog, word in veel literatuur tegengesproken. Een kindje kan zich pas gaan ontwikkelen als het zich veilig voelt, bij veel kindjes in dat met mama erbij....

  • Gender-Balance

    Lijkt me heerlijk om zoiets in de buurt te hebben. Ik laat mijn zoontje liever niet aan de zorg over van iemand die ik niet ken, maar we hebben wel behoefte aan contact met andere kinderen en hun ouders. Nu gaan we veel naar de speeltuin, kinderboerderij etc. maar iets als dit klinkt perfect!

  • tinkerbell

    Ik ben samen met mijn oudste dochter naar de dreumes groep egweest. Die is vanaf 2 jaar tot 2 jaar en negen maanden en dat is ook met een ouder erbij. Daarna wordt de overgang gemaakt naar psz. Vanuit de antroposofische filosofie, gaan zij ervan uit dat een kind van 2 jaar en negen maanden klaar is om te exploreren zonder een ouder ebij. Ik vind dat helemaal geweldig! en ga het met mij jongste net zo doen. Dus het lijkt hier en daar wel wat op elkaar.. leuk om te lezen je blog!

  • BVMAMADAANTJE

    Dit is een speelzaal SAMEN MET de ouders.

  • BVMAMADAANTJE

    Thanx klein draakje !

  • angelika

    Tja voor mij heeft het alleen maar voordelen... Ik werk er en kan zo mijn kinderen lekker meenemen naar mijn werk (en live voeden). Het is niet voor ieder kind en iedere ouder geschikt nee en ik vind het zelf een slechte zaak dat sommige kinderen meer dan 3 dagen per week er zitten. Die van mij komen er twee en dat vind ik eigenlijk al zat. Bij ons is er weinig verloop en dat betekend dat de leidsters 4 jaar voor je kindje zorgen en wij de kids eigenlijk vaker zien dan opa en oma. Ik geloof ook heilig in samen zorgen, met de ouders, voor de kids. Er komen ook zat onderzoeken naar voren dat het juist weer wel goed voor kinderen zou zijn... Het probleem is dat als je het wil je het beter zo vroeg mogelijk kunt doen, want vanaf een half jaar wennen ze weer heel moeilijk en dat vind ik dan weer heel erg.

  • BVMAMADAANTJE

    Nou ik weet niet of peuterspeelzaal en speelzaal hetzelfde zijn. Bij de speelzaak is het van 1 tot 4 en samen met de ouders. Peuterspeelzaal is volgens mij toch anders?

  • mama.lief

    Heel leuk om te doen! Wij zijn naar een peuterspeelzaal geweest met Mauro en dat vond ie geweldig! Het is inderdaad jammer dat we dat niet meer kunnen doen. Als we zoals je voorstelt het geld zouden krijgen zouden we zelf kunnen beslissen maar da's meer een droom dan werkelijkheid vrees ik.

  • Yara1979

    Spelen met mijn kind doe ik thuis; binnen spelletjes doen, knutselen, boekjes lezen of buiten lekker ravotten. Als ik ga werken heb ik toch echt niets aan zo'n speelhuis waar ik bij moet zijn. De perfecte oplossing voor ons is daarvoor de allerliefste oma die er is èn 1 dagje KDV. Het lijkt misschien kindermishandeling, maar zo te zien heb ik best gelukkige en sociale kinderen!