110. Diabetes en borstvoeding.


Zelf heb ik niet zoveel kennis van diabetes en borstvoeding, maar hier is wat basale kennis over het voeden met diabetes en goede links:


Borstvoeding verlaagt het risico op diabetes bij de baby, ook op latere leeftijd.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat kunstmatige zuigelingenvoeding een stofje bevat (bovine serum albumine) dat geassocieerd wordt met een auto-immuun reactie. Deze auto-immuun reactie wordt weer gelinkt aan een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes type 1; in het bijzonder voor kindjes waar ook al diabetes type 1 in de familie is…

Borstvoeding zorgt voor een goede stabilisatie van de bloedsuiker van het pasgeboren kindje, beter dan kunstmatige zuigelingenvoeding of een infuus!

Kindjes van moeders met diabetes hebben een verhoogde kans om met een lage bloedsuiker geboren te worden en dús extra belang bij het snel krijgen van voeding.

Bij sommige vrouwen komt de melkproductie langzamer op gang. Diabetes type 1 o.a. hiervoor wordt aangeraden om al in de zwangerschap te kolven.

Tijdens de borstvoedingsperiode zijn de bloedsuikers van de moeder gemiddeld lager. En dat is geen probleem.

Een verhoogde glucosewaarde, geeft meer risico op een schimmelinfectie (candidiasis).

Moeders met diabetes hebben een grotere kans op een borstontsteking, voornamelijk wanneer de suikerspiegel niet goed onder controle is.

Wanneer de moeder de borstvoeding bewust gaat afbouwen, zal haar glucosewaarde weer wat verhogen en haar energiebehoefte dalen. Er zal dus meer insuline nodig zijn.

Sommige lactatiekundigen raden aan om vanaf 34 weken zwangerschap moedermelk af te kolven met de hand en om deze melk in te vriezen. Mocht er dan bijvoeding nodig zijn, dan kan deze moedermelk gegeven worden.

Bron: www.borstvoeding.com

http://www.borstvoeding.com/problemen/diabetes/dm1.html

http://www.borstvoeding.com/problemen/diabetes/ervar1.html

737 x gelezen, 0

reacties (0)


  • MoMoMi

    Misschien een verlaate reactie op een blog wat jaren terug is geschreven, maar ik kan het niet laten...
    Dit jaar september 'vierde' mijn dertig-jarige jubileum diabetes type 1, momenteel ben ik zwanger van mijn derde kindje. De oudste kreeg 6 maanden borstvoeding, de tweede 2 jaar en 2 maanden en bij de volgende ga ik er weer voor. Bij diab. verpleegkundige werd verbaasd gereageerd over dat ik borstvoeding wilde geven en hoelang ik het heb volgehouden, het wordt in het ziek.huis waar ik ben, niet als vanzelfsprekend beschouwd vanwege de schommeling die het geeft met de bloedsuikers.
    Bij mijn tweede kwam de borstvoeding langzaam op gang, wat meespeelde was de keizersnede en het feit dat suikerbaby's het eerste etmaal onder toezicht worden gehouden en er geen sprake is van 'rooming in'. Ik kreeg pas na 1,5 dag de kans mijn kindje voor het eerst aan te leggen en vast te houden! Bij de komst op de volgende en weer grote kans op keizersnede, wil ik tijdens de zwangerschap al gaan starten met kolven en zullen mijn partner en ik meer op onze strepen staan op snellere ontmoeting en kunnen aanleggen van ons kindje!

  • BVMAMADAANTJE

    KATIC: ja dat mag, maar ik heb eigenlijk geen ervaringsverhalen.

  • BVMAMADAANTJE

    @linda, idd Oxytocine KAN samentrekking van baarmoeder veroorzaken, maar een orgasme doet dat veel sterker, bovendien worden vrouwen met diabetes al vaker vroeger ingeleid, omdat het kindje (te) zwaar is met 37 weken. In het artikel staat idd ook duidelijk de risico's beschreven, wat te doen bij harde buiken etc. Sommige LK raden dan ook pas aan met 37 weken. Als je dit gaat overwegen, altijd onder begeleiding met een LK en die zal je persoonlijke situatie beoordelen.

  • LindaKP

    Even iets over het stimuleren van de tepel tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld dmv kolven, terwijl vrouwen dit NIET gewend zijn. Daar gaat het over in deze blog, (dus niet over vrouwen die bv geven tijdens hun volgende zwangerschap). Dit kan gevaarlijk zijn, door de dosis oxytocine die vrij komt hierbij. Dit kan een dusdanige samentrekking van de baarmoeder opleveren, dat het vroegtijdig weeen in werking kunnen brengen. Dit volgens mij lactatiekundige, die ik geconsuteerd heb ivm voeden tijdens de zwangerschap. (wat dus geen kwaad kan, omdat de lichamen van deze vrouwen al gewend zijn aan een dagelijks aantal dosissen oxytocine.) Hopelijk een goede toevoeging!?
    Hele goed blog overigens, heb veel ervaring met diabetes vanuit het werk en heb inderdaad in mijn vorige baan ook tienponders en zwaarder meegemaakt van moeders met zwangerschapsdiabetes. Was toen nog niet zo into bv, dus weet niet meer hoe er toen mee omgegaan werd, helaas...

  • IRISN

    Ik heb geen diabetes maar had wel altijd erg last van teveel suiker ineens eten . ik kreeg altijd een flinke dip daarna . Dit is veel minder met borstvoeding Dus snoepen is makkelijker en leuker geworden . toch heb ik er niet meer behoefte aan juist iets minder. Dus borstvoeding lijkt ook de suikerspiegel van niet diabetes patienten iets te verbeteren.

  • tinkerbell

    Ik heb ook diabetes( type 2). Bij mij kwam de bv pas laat op gang (na 6/7 dagen) Ik spuit ook geen insuline maar slik metformine.

  • BVMAMADAANTJE

    Mogen moeders met vragen jou benaderen? Mischien willen ze graag ervaringsverhalen horen.

  • Katic.

    yep, ik heb het.. diabetes :) maar ik spuit geen insuline.. vanaf mijn 12e kreeg ik er medicijnen voor en ik moet ook erg op mijn dieet letten, maar dat is tegenwoordig zo normaal voor mij, dat mijn hele gezin gewoon meedoet, zonder dat het hen opvalt
    mijn melk schoot gewoon binnen 2 dagen goed toe, tijdens de zwangerschap en borstvoedings periode had ik idd veel minder last van mijn suiker.. heb ik nu ook, dat ik weer zwanger ben..