13 mnd en nog heel graag kv

Hoi! Onze dochter van 13 mnd zijn we sinds een maand aan het laten wennen aan gewone melk. Echter, dit wil ze niet. Ze drinkt sws nog veel kunstvoeding: in de ochtend 150cc dan rond 12.30 uur 120 cc na 1 broodje gegeten te hebben en dan om 18.30 180cc en vaak, maar niet altijd om 22.30 uur 180cc. Natuurlijk krijgt ze ook fruit in de ochtend en rond 15.00 uur en een warme maaltijd. Zijn er moeders die dit herkennen, dus nog wat langer door blijven drinken? In principe ook geen groot probleem, ik geef altijd eerst vaste voeding en meestal kort na de maaltijd melk. Ik ben wel benieuwd of ze niet veel te zwaar wordt, want de vaste voeding eet ze ook prima (alleen niet veel brood per keer). In aug even navragen bij cb en dan wordt ze ook weer gewogen, maar ik was ook wel benieuwd naar ervaringen van anderen. Ze krijgt verder een paar keer per dag water en thee aangeboden, van thee drinkt ze meestal 1x iets van 80cc en water misschien in totaal 30cc. .

1532 x gelezen, 0

In Baby

reacties (29)


  • AshleyJessy

    Probeer anders steeds een schepje minder kv te doen,

    Ochtend en avond in een beker en dan half half met gewone melk doen? Steeds een schepje minder ?

    Ze eet minder brood waarschijnlijk omdat ze dr fles nog heeft/krijgt.

  • Tweede83

    Bij mijn oudste heel lang nog kv gegeven. Waarom weet ik eigenlijk niet. Hij was bijna 3. Onze dochter was 1 jaar en eerst volle melk in haar fles gedaan.. toen half volle melk en daarna in een beker.

  • Assiral

    Ze hebben het niet meer nodig in die zin, ik vind het persoonlijk best wel veel wat ze nog krijgt naast vaste voeding.

    Probeer anders af te bouwen, dat ze alleen in de ochtend 150 ml krijgt en in de avond (en dan bedoel ik voor het slapen en niet ook nog eens om 22:30) 150 ml.

    Het is ook gewenning he? Geef het even de tijd maar houdt wel vol.

    Om 22:30 heeft ze waarschijnlijk ook geen honger zou je denken met zo’n dagmenu maar ze is het gewend om dan te drinken te krijgen.

  • Dame68

    Dankjewel. Ja ik vind dat dus ook best veel. Afgelopen nacht en ook al een eerdere nacht in de deze week sliep ze gewoon door en kwam ze niet meer voor de voeding van 22.30 uur 🎉. Dus wie weet gaat het nu de goede kant op en afbouwen overdag ga ik proberen

  • Beukenblaadje

    Mijn dochter had dat schema ook nog ongeveer op die leeftijd, en uiteindelijk wel afgebouwd en ermee gestopt toen ze een maand of 16 was. Ze is/was klein van stuk, dus vond t niet zo vreemd om het wat langer te doen, hebben gewoon de tijd genomen. Op een gegeven moment gewoon gaan minderen om te kijken of ze het wel nog echt nodig had, of dat t toch meer gewoonte was.

  • Beukenblaadje

    Mijn dochter had dat schema ook nog ongeveer op die leeftijd, en uiteindelijk wel afgebouwd en ermee gestopt toen ze een maand of 16 was. Ze is/was klein van stuk, dus vond t niet zo vreemd om het wat langer te doen, hebben gewoon de tijd genomen. Op een gegeven moment gewoon gaan minderen om te kijken of ze het wel nog echt nodig had, of dat t toch meer gewoonte was.

  • Dame68

    Ja precies, ik vermoed dat het gewoonte geworden is. Ik heb wel gemerkt dat als ik een stukje banaan geef als toetje na de avondmaaltijd, (las ik als tip als baby’s nog niet doorslapen) ze niet meer komt rond 22.30 uur 😅 en pas om 5 uur weer vraagt om drinken. Dus of het echt alleen gewoonte is of toch ook nog wel trek, weet ik niet. Ze is een flinke dame, trouwens, boven de gemiddelde curve. Daarom ook wel benieuwd wat het cb gaat zeggen over die melk

  • Lindaaaaaaaa

    Hier 2.5 en ochtend en avond kv

  • Dame68

    En na de avondvoeding: ging je dan tandenpoetsen of ervoor? Want nu doen we dit altijd ervoor omdat ze na de fles direct in slaap valt. Lijkt me alleen niet goed voor haar tanden als dit nog maanden duurt.

  • Lindaaaaaaaa

    Als ze wakker blijft dan overgaan op erna tanden poetsen

    Je kan ook gaan mengen en steeds minder kv erin doen

  • Lady-whistledown

    Ik ben rond anderhalf jaar koemelk gaan introduceren. Het is echt geen must om eerder over te moeten stappen. Warme maaltijd om 15:00 uur vind ik wel wat vreemd. Wanneer eet je zelf eigenlijk je warme maaltijd?

  • Dame68

    Dat staat er niet ;-) maar idd, dubbele nevenschikking is wat lastig misschien

  • Lady-whistledown

    Ik heb alleen over het woordje 'en' heen gelezen. Niets meer en niets minder en zeker niet lastig.

  • Jvb

    Op die leeftijd zat ik op 3x kv, die er dan af gingen. Ontbijt was hier pap, daarin verving ik de kv met melk, heeft geen van de kinderen ooit op gereageerd.

    Bij de lunch gaf ik melk in een beker ipv kv in de fles. Heb nooit kv in een beker gegeven, nooit melk in de fles. Denk dat dat hielp in het accepteren van anderen drinken. Hier was het kv uit de fles, water uit de rietjesbeker, melk uit een gewone beker. Ik heb nooit de melk/kv apart van het brood gegeven bij de lunch. En de bedtijdfles hebben we er steeds gewoon afgehaald rond 1 jaar.

    Ik zou ontbijt gaan geven, brood en melk tegelijk als lunch, een tussendoortje in de middag en warm eten in de avond (of als je warm eten in de middag geeft een tussendoortje in de avond). Dan heb je 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes. Dan krijgt ze overdag waarschijnlijk genoeg binnen om die late fles en bedtijdfles niet meer nodig te hebben. Dat scheelt al kv.

  • Dame68

    Dank voor je reactie. 3 maaltijden hebben we. Met 2 tussendoortjes: rond 10.00 uur en rond 15.00 uur, meestal fruit of groente. Alleen als ontbijt wil ze zowel geen pap als brood, alleen kunstmelk. 😅

    Tip van koemelk alleen uit de beker ga ik proberen. En mengen las ik ook, is misschien ook een goede tussenstap. Uit de beker drinken gaat alleen nog niet zo top.

  • Jvb

    Benieuwd of ze dat oke vindt!

    Je beschreef een fles als ontbijt, dan fruit tussendoor, dan lunch in 2 delen (brood en fles), dan rond 15:00 warm eten, rond etenstijd een fles en een late fles. En nu 15:00 een tussendoortje van fruit of groenten. Voor mij is het schema niet zo logisch of gewoon niet duidelijk. Ik lees 2 maaltijden beiden in de middag (lunch en warm eten) 3 flessen (ontbijt, avond en late avond) en 1 tussendoortje (fruit). Hier aten ze gewoon met ons ritme mee: ontbijt, fruit, lunch, tussendoortje, avondeten. Dan heb je het eten verdeeld over de hele dag, ipv alle vaste voedsel tussen 10:00 en 15:00. Je hebt kans dat ze beter eet en dus minder kv wil als je dat wat meer verdeeld over de dag.

  • flierefluiter

    ‘Natuurlijk krijgt ze ook fruit in de ochtend en rond 15.00 uur en een warme maaltijd. ’

    Even een denkbeeldige komma zetten na 15.00 denk ik. Dus fruit in de ochtend EN rond 15.00. En dan een warme maaltijd, tijd niet gespecificeerd. Althans, zo begrijp ik de zin nu ik hem 5x heb gelezen ;)

  • Dame68

    Ja wat snel getypt idd! Maar ze eet gewoon mee met de maaltijden overdag + 2 tussendoortjes rond 10.00 en 15.00 uur. Enige verschil is het ontbijt (ze komt eerder voor de fles dan het ontbijt om 7.00 uur) en dat ik de fles na de middaglunch niet direct geef maar een kwartiertje erna. En een extra fles rond 22.30 uur, omdat ze daar nog om vraagt.

  • Bibapoes

    Mijn zoontje wilde eerst ook geen gewone melk. Wij zijn het toen steeds een beetje meer gaan mengen. Hij kreeg toen volgens mij flessen van 180ml, dus eerste 2 dagen 150 water, 5 schepjes en 30 ml half volle melk, daarna 2 dagen 120 water, 4 schepjes en 60 ml half volle melk, totdat het helemaal half volle melk was.

    Hij drinkt nu nog met 2,5 jaar ‘s morgens en ‘s avonds een klein flesje melk…

  • Dame68

    Fijne tip, Dankje!

  • Maartje07

    Toevallig gister met onze diëtist gesproken en die gaf aan dat vanaf 1 jaar de richtlijn 300 cc is als er goed vast voedsel gegeten wordt.

    Miss kun je haar s ochtends ook een boterham geven met een kleiner flesje? En kun je de warme hap misschien verschuiven naar etenstijd of past dat niet bij jullie?

    Of je kv geeft of gewone melk geeft denk ik weinig uit. Mijn dochter drinkt nu ook nog kv (Neocate); wordt voorlopig ook nog niet anders, want ze heeft koemelkallergie (en Pepti verdraagt ze ook nog niet). Dus wij zitten hier voorlopig nog wel aan ‘vast’ en hebben hiervoor ook een machtiging die we, als dit nodig is, mogen aanhouden totdat ze 2 jaar is.

  • Dame68

    Dankje! Dat vind ik helpend, een soort richtlijn. Dan zit ze daar wel iets boven, maar dat mag ook.

    Brood eet ze nog wisselend: bij het ontbijt wil ze echt geen brood, maar ook geen pap oid. Echt alleen de fles. Maar meestal wil ze een uurtje later op de opvang (of thuis) wel een broodje. Nu doen we het maar zo.

    We eten gewoon rond 17.30 uur warm. Ik bedoelde fruit rond 10 en 15.00 uur.

  • Maartje07

    😁 Dan las ik denk ik te snel.

    Als ze s ochtends geen brood wil, dan zou ik gewoon nog een fles geven. Als ze 18 is, is ie er wel af 😉

  • Mykha

    Mijn zoontje dronk tot bijna 2 jaar kunstvoeding. Ik ken zoveel kindjes die dat nog kregen voor het slapen gaan. Ik zie het probleem niet zo eerlijk gezegd (: Ik was er blij mee want m’n zoontje was een hele slechte eter… dus kunstvoeding was een vitaminebommetje. Ik ben gestopt met kunstvoeding in de hoop dat hij dan minder vol zou zitten en beter zou eten, maar dat gebeurde niet. Had het graag langer willen geven, maar hij wilde niet meer terug van gewone melk naar kunstvoeding. Nu met 2,5 is de avondfles spontaan eraf gegaan.

  • Dame68

    Dankje. Ik zie het ook niet als probleem, maar lees wel overal dat rond 1 jaar er vaak nog 2 bekertjes worden gegeven en je dan overgaat naar gewone melk. Onze dochter drinkt dus wel 4 of soms 5. Ik was gewoon benieuwd of er nog meer langdrinkers zijn. Ze eet verder heel goed, 1,5 of 2 st fruit en ook goed yoghurt/kwart en de avondmaaltijd.