Telefoongebruik in de buurt van kinderen

Ik loop er tegenaan dat ik dit wat wil beperken, omdat het veel tijd en aandacht kost en ik vind dat mijn dochter deze aandacht verdiend.
Dat gescroll levert ook niks op. Toch merk ik wel hoe lastig dit is.
Mijn man zit vaker op de telefoon dan ik, maar vindt dit geen probleem. We hebben het er al vaak over gehad, maar denken hierover dus anders.
Voor hem is het een manier om wat te ontspannen na een werkdag.

Ik laat de telefoon wel bewust eens boven liggen, maar mis dan ook wel belangrijke telefoontjes.
Aan tafel hebben we al heel lang de regel (door mij bedacht) geen telefoongebruik. Ook hierbij moet ik wel eens mijn man helpen herinneren.
Omdat ik me er steeds meer aan erger, ben ik benieuwd hoe jullie hiermee omgaan in jullie gezinnen.
Wat zijn goede 'middenwegen'. Ik wil ook niet steeds zo moederlijk corrigeren, maar ik vind het er wel wat van als onze dochter iets vertelt (of ik) en de aandacht is bij de telefoon.
Bovendien geen goed voorbeeld voor onze dochter.
Is het onredelijk om te vragen het telefoon gebruik te minimaliseren na werktijd totdat onze dochter op bed ligt? (19 u)
En hoe gaan jullie er mee om als de afspraak dan weer verwaterd :s. Dat roept bij mij ergernis op, wetende dat het een verslaving is.

1421 x gelezen, 0

reacties (15)


  • ~Blended~

    Als mijn kinderen op school zitten en ik ben klaar met werken ben ik altijd nog druk met boodschappen doen en even poetsen in huis en wandelen met de hond. Mijn telefoon tijd is vaak in de auto wanneer ik zit te wachten bij school. Dan doe ik een zoek en vind spelletje .ik heb echt weinig mensen waar ik app contact mee heb dus veel appen doe ik sowieso al niet. Wanneer de kinderen thuis zijn ben ik altijd bezig met hun.toen het nog echt lekker weer was gingen zij naar buiten en zat ik lekker in de voortuin, of we gingen naar het park of naar zo'n park met allemaal fonteinen. Enige waar ik dan m'n telefoon voor pakte was voor foto's. Nu met het slechte weer doen we altijd muziek uurtje .dan zetten we YouTube aan en mogen ze om en om een liedje kiezen en gaan ze dansen. Ik doe dan tussen het koken door met ze mee. Tijdens het eten ligt m'n telefoon vaak op het aanrecht of op de salontafel. Kben hem zelfs geregeld kwijt🤣 mijn vriend is pas thuis als de kinderen richting bed gaan. Die zit helaas wel constant op z'n telefoon. Wanneer de kinderen op hun kamer gaan spelen , vaak na het avondeten, dan pak ik zoals nu m'n telefoon er wel even bij. Maar dat verveelt me altijd wel snel moet ik zeggen.

  • mamavananouk

    Ik heb belangrijke mensen zoals man kinderen en opa en oma een ander app geluid geven. Als die klinkt kijk ik gelijk op mobiel ook tijdens eten spelletje samen doen tv kijken , alle andere geluiden negeer ik .

  • Liesjesch

    Ik ben dus niet de enige..

    Ik kan er maar niet vanaf blijven.. en derest van de familie ook niet.. onder het eten is het inderdaad zonder telefoon. Alhoewel het bij het ontbijt al vaak noet lukt, want dan is het toch even checken of er geen roosterwijzigingen zijn..

    Bij vlagen lukt het me om de telefoon weg te leggen en 2x per dag berichten te lezen en beantwoorden, maar vaak sluipt het er toch weer in en zit ik weer veel te veel... ook al vaker mijn account hier verwijderd.. maar dan toch weer...

  • MarieAnn

    Tijdens het eten liggen de telefoons elders (meldingen uitzetten), dat is echt een tijd dat we bewust met eten en elkaar bezig kan zijn, praten over hoe de dag is geweest of zo.Het is denk ik de vraag hoe je met deze verslaving omgaat, beseft je man dat hij een verslaving heeft? Je kunt schermtijd op je telefoon instellen (digitaal welzijn), je kunt favoriete apps tijdelijk blokkeren. Als het verwatert zou ik hem er opnieuw op aan spreken, of verdere hulp inroepen.

    De tijd dat je op je telefoon zit, is verloren tijd voor dingen die je voor of met anderen kunt doen. En is iets zo belangrijk dat het niet even kan wachten, tenzij je een telefoontje verwacht natuurlijk. Weet je dan ook wanneer er ongeveer gebeld gaat worden? Dat zou handig kunnen zijn, want dan kun je je telefoon wegleggen. Het is zeker niet onredelijk om te vragen een bepaalde tijd geen telefoon te gebruiken, maar ja, als je verslaafd bent, lukt dat niet om je daar aan te houden.

    Ik begin bewust niet met mijn telefoon als ik net wakker ben, zo word ik rustig wakker (de telefoon ligt beneden), ga rustig boodschappen doen zonder telefoon bij me te hebben. Schermtijd voor kinderen kun je beperken, dat kan vast ook voor volwassenen, maar uiteindelijk moeten jullie er samen uitkomen. Online shoppen doe ik weinig, shop liever lokaal, zo steun ik de middenstand gelijktijdig, of bestel het via een lokale winkel.

    1 op de 4 Nederlanders zijn trouwens smartphoneverslaafd, dat is gekomen door de Coronaperiode.Gemiddeld wordt er 4 uur 10 minuten per dag aan besteed, als je dat optelt per week kom je dus uit op ruim 28 uur... Wat zou je met die tijd kunnen doen?

  • Sakina-

    Wauw, dat laatste.. 21 uur per week! Eigenlijk is het best erg. Dit is een eye opener.

  • MarieAnn

    Het is zelfs nog meer, 4 x 7 is 28 uur. Foutje met rekenen. Heb het aangepast,

  • Kleine-bloem

    Hier ligt de laatste pas om 22:00 uur op bed. Lijkt me heel redelijk te vragen of je man pas na 19:00 zijn ontspanmomentje plant. Zelf heb ik er ook een hekel aan om op de telefoon te zitten met de kinderen erbij, maar als de laatste pas om 22:00 uur op bed ligt, is dat best een zoektocht. Toch probeer ik dan voor belangrijke dingen even naar de keuken te gaan, of slaapkamer. Maar niet steeds in het zicht van de kinderen.

  • Sakina-

    Ik heb het ook, zonder social media te hebben. Het online shoppen, lezingen op youtube kijken, interessante artikelen lezen over van alles en nog wat, WhatsApp..

    Ook ik wil minderen, dus ik heb 'm minstens drie uur per dag echt uitstaan, tijdens het eten ligt ie op de kast. Maar liever nog minder, als de kleintje op bed liggen en s'morgens, als ik het eerste wakker ben, lijken me goede momenten om naar te streven.

    Maar makkelijker gezegd dan gedaan. De verslaving die op de loer ligt, is dan ook een reden om geen tablet of telefoon aan de kinderen te geven, want die zijn nog gevoeliger. Telefoon mogen ze vanaf de brugklas.

  • Rachel38

    tijdens het eten liggen onze telefoons standaard gewoon op de kast. hebben we nooit zo afgesproken maar gebeurd gewoon. wij zitten sowieso niet continu op onze telefoon, zonde van de tijd. bij ons is het zelfs zo dat als we tv kijken en mijn zoon wil graag iets vertellen of kot thuis van sporten dan gaat de tv op pauze en kijken we verder als hij uitverteld of naar boven is. aandacht aan je kids mag wat mij betreft nooit lijden onder telefoon gebruik. als ze groter zijn is dit ook echt een slecht voorbeeld en kun je onmogelijk zeggen dat ze niet steeds op hun telefoon mogen als je het zelf wel doet

  • LiefsTess

    Lastig..

    Ik merk aan ons thuis dat we ook veel op onze telefoon zitten. We hebben er geen regels over maar corrigeren elkaar wel als we bijvoorbeeld een serie kijken " hé, let je wel nog een beetje op? " iets in die trant. Tijdens het eten pak ik hem niet maar mijn partner wel regelmatig al is het wel vaak voor het nieuws of omdat hij iets op wilt zoeken omdat we tijdens een gesprek ons iets afvragen of het antwoord niet weten. We praten gelukkig wel met elkaar ;)

    Toen onze dochter nog klein was begon mijn partner haar een filmpje te laten zien van Disney als ze huilde en hij haar niet stil kreeg. Helaas werkte dat.. dus weet ze nu ( 15 maanden ) dat een telefoon wel een leuk ding is om mee te spelen. Als ze onze telefoon ziet liggen wijst ze er al naar of pakt ze hem zelf. Ik stond er totaal niet achter maar ik was ook weleens niet thuis, dus jaa..

    Ik vraag me inderdaad weleens af waar het naartoe gaat, kijk al eens in een restaurant hoeveel mensen wel niet tegenover elkaar zitten volledig in hun telefoon. Lekker gezellig..

    Je hebt een goed punt, ik ga er ook eens meer over na denken die telefoon te laten voor wat het is en een goed voorbeeld te geven aan onze dochter.

  • Koffieverkeerd

    Hij ligt in de keuken en ik kijk er daar op. En op de wc 😅 daardoor blijft hij bij de kinderen wel een beetje weg, maar ze krijgen het alsnog wel mee hoor. Ik doe geen spelletjes op m’n telefoon waar de kinderen bij zijn, aan tafel nooit een telefoon. Ik probeer regelmatig mijn gebruik te beperken door dingen uit te loggen, meldingen uit te zetten of dingen van m’n telefoon te gooien, en ik heb ook een aparte werktelefoon, maar het sluipt er altijd weer in en ik kijk alsnog veel te vaak op dat ding.

  • Ikendochter

    Hier het zelfde, ik denk dat de telefoon een te groot iets is bij veel huishoudens.

    Kijk als de kinderen slapen heb je genoeg tijd om op je tel te zitten..

    Je moet juist genieten van de tijd met de kids voor ze op bed liggen ik zeg ook vaak genoeg ga is even dat ding weg leggen. Maar ik merk dat de oudste dit gedrag gaat kopiëren. Hier is de regel niet direct je telefoon pakken in de ochtend en ook niet meer na 19:00.

    Maar ja, dan appen er kinderen in de school app en dan wilt hij altijd nog even kijken. Hij pakt dit ding continue spelletjes, appen, video bellen. En ik en vader liggen wel gelukkig op 1 lijn met betrekking zijn telefoon gebruik. Zo veel speelgoed waar niet mee gespeeld wordt omdat de telefoon belangrijker is.

  • Assera

    Ik gebruik mijn telefoon ook veel. Voor ontspanning (spelletje), even iets opzoeken, agenda, foto’s maken en aantekeningen.

    Ik heb wel eens gezegd tegen mijzelf minderen, maar toen ging ik lezen, borduren, ofzo. Ook dan ben je bezig met iets anders. En wilde ik iets “afmaken” als ik gestoord wordt.

    Ook bij het huishouden is dat. Even de pot uitzetten als ik kook, even nog het boodschappenlijstje afmaken, even de laatste shirts nog ophangen.

    En toen ben ik gestopt met mijzelf beperken. Het is voor mij hetzelfde. Ik ben voor noodgevallen altijd beschikbaar (en dat komt nog binnen). Voor verhalen en spelletjes ben ik beschikbaar als ik het afgerond heb. Dus soms is dat direct (juist als de telefoon vastheb), soms is dat na drie minuten (koken). Maar ik geef dat dus aan. Ze mogen best even wachten

    Dat niet reageren als je iets vertelt, herken ik. Beulde kanten op; ik op mijn man en mijn man op mij. Als ik een klusje doe die ik heel moeilijk vind en al mijn aandacht vraagt, of ik ben bang dat er iets aan mijn aandacht ontglipt reageer ik ook niet

    Mijn vraag aan jou is dus: wat is het probleem van telefoongebruik? Heb je oordelen over telefoongebruik? Lui bijvoorbeeld? Zou je deze problemen ook hebben als hij niet reageert als hij een lekkage in de kruipruimte verhelpt? Of midden in “zijn” sportwedstrijd zit?

    Zoek dat uit, samen, in alle openheid en er is een neutraler gesprek dan “telefoon moet uit”

  • Amatullaah

    Uhmm ja laatste tijd moet ik eerlijk zeggen dat de verslaving is toegenomen en dat komt door vermoeidheid.. dus ik doe zeker met je mee met beperken haha

    Wat mijn man doet, mag hij lekker zelf weten. Tijdens eten zou hij het niet in zn hoofd halen om dat ding mee te nemen. Ik weet niet hoe oud je dochter is maar mijn man heeft niks met kleine kinderen.. nu wel iets meer want hij heeft het al 4x meegemaakt haha maar als ik alleen met de jongste zou zijn, zou hij ook tijdens het avondeten erop zitten.

    Als mijn kinderen overigens iets vertellen, leg ik hem meteen weg, ik luister altijd aandachtig naar hun. Maar zodra ze klaar zijn pak ik hem er helaas weer bij..

    Uiteindelijk komt je man er zelf wel achter dat hij veel gemist heeft en spijt komt achteraf,maar ik had mijn man echt geen regels hoeven opleggen, hij is geen klein kind. Je kan overigens wel als dochter op bed ligt praten over wat je dwars zit, en waarom en hoe je het graag anders zou zien.

  • Denelientjes

    Ik heb mijn telefoon in de keuken liggen. De mensen om mij heen weten dat ze voor liflafjes kunnen appen en bellen als er directer gereageerd moet worden... en dit gaat prima!

    Ik zou toch kijken naar een gezamenlijke oplossing.