Kassa

Net werd bij kassa het onderwerp schermgebruik bij kinderen besproken.
Interessant. Veel al bekend maar nog steeds komen nieuwe resultaten uit onderzoek dat het brein (negatief) kan veranderen.
En we nog niet weten of dit omkeerbaar is.

Wat ik me afvroeg, zijn er bij jullie al ouders of scholen die zich verenigen om die smartphone gewoon niet te geven in groep 5/6? En dit bijvoorbeeld uitstellen tot de middelbare school.
Scholen wimpelen dit wel erg makkelijk af op ouders/hoort er nu eenmaal bij bij deze tijd. maar zouden m.i. hierin ook een rol kunnen spelen.
Het is wel een dilemma want je wil ook niet dat je kind buiten de groep valt, doordat speelafspraken gemaakt worden in een app.
Daarom lijkt het me zo goed als ouders van een klas zich verenigen, omdat ik vermoed dat veel ouders het wel zouden willen uitstellen. (Wij iig wel)

656 x gelezen, 3

reacties (30)


  • Amatullaah

    Maakt mij niet zoveel uit wat anderen doen, mijn zoon krijgt in groep 8 denk ik een smartphone zodat hij even de tijd heeft om eraan te wennen. Ik heb ook een smartphone dusja waarom zou ik die mn kind ontnemen? Ik zit er ook wel soms iets teveel achter, maar ze zien ook dat ik daar dan werk van maak om eraf te komen. Net zoals dat kinderen ruzies zien in relaties en het zien oplossen, is toch alleen maar goed?

  • Lindaaaaaaaa

    Hier geen schermtijd op de tablet. We zien wat de dag ons brengt

  • Minibeeb83

    Nee daar ga je ook echt als ouder over. Lijkt wel alsof elke verantwoordelijkheid tegenwoordig bij school wordt gelegd. En hoezo groep 5/6 een telefoon? Hier groep 7 en echt nog geen telefoon hoor. Ongeveer 25% heeft dat pas in de klas. Het zijn de ouders die het collectief toestaan.

  • Dame68

    Ja vandaag dat je als ouders daarin elkaar kan ondersteunen. Check het item

  • Nog-even!

    Jij vindt dat scholen de verantwoordelijkheid afschuiven op de ouders, schrijf je. En jij lijkt het liever op de scholen af te willen schuiven, of lees ik dat verkeerd?

  • Nog-even!

    Maar waarom heb je daar andere ouders voor nodig dan?

  • Minibeeb83

    Ik zie niet in waarom ik daar andere ouders voor nodig heb. Dat kan ik echt helemaal zelfstandig beslissen ;-) ik denk dat veel mensen daarom zo reageren op je bericht, die zien niet wat school of andere ouders daarmee te maken hebben ..

  • Minibeeb83

    Ik zie niet in waarom ik daar andere ouders voor nodig heb. Dat kan ik echt helemaal zelfstandig beslissen ;-) ik denk dat veel mensen daarom zo reageren op je bericht, die zien niet wat school of andere ouders daarmee te maken hebben ..

  • Dame68

    Nee uiteraard ligt het bij de ouders. Maar ouders geven wel vaker aan dat ze groepsdruk voelen als hun kind de enige is die geen gsm heeft en daardoor buiten de boot valt. Ouders geven dus zelf aan dat ‘Verenigen=afspreken met ouders vanaf groep 5 ofzo’ kan helpen om dit te voorkomen, want eigenlijk geven veel ouders aan dit helemaal nirt te willen (ook in groep 8 niet), maar toch maar te doen omdat Piet en puk ook al 1 hebben. Veel ouders willen überhaupt geen telefoon op de basisschool maar voelen daarom wel druk van in de eerste plaats hun kind die ernaar vraagt. Er zijn dus scholen die hier wel mee over nadenken, en dan niet verbiedend uiteraard maar meer in de informatieve vorm en op die manier ondersteunen. Eerder was daar ook al een heel interessant item over in nieuwsuur. Vanuit de aanleiding dat gsm op de basisschool echt schadelijk kan zijn voor kinderen.

  • Sharon

    Een school heeft weinig in te brengen over of ouders hun kind wel of heen mobiel te geven. Scholen stellen enkel het gebruik in hun omgeving in en dat is bij de meeste scholen het wordt opgeborgen tijdens lestijd (kan niet voor alle scholen).

    Overigens is dat hier op de middelbare niet anders, daar worden de mobieltjes ook afgegeven of in de kluisjes gelegd. (dat laatste was zelfs al een eis toen ik mijn eerste mobieltje had en toen konden we enkel sms-en en bellen, vorige eeuw)

  • Nog-even!

    Scholen hebben geen zeggenschap over of jij je kind een smartphone geeft of niet. Die verantwoordelijkheid is echt voor jezelf. Wij geven halverwege groep 8 een smartphone aan onze kinderen.

    Daarvoor spelen ze hier heus wel op schermpjes, maar zonder simkaart of social media.

    Durf zelf keuzes te maken.

  • Dame68

    ‘Daarvoor spelen ze heus wel op schermpjes’. Als je dat aanbiedt, als je dit niet aanbiedt niet hoor. Dat is een keuze die jij maakt idd.

    Je laatst opmerking gaat nergens over, je mist weer het hele punt.

  • Pandabeertjes

    Hier is wel een groep ouders op school actief in het commiceren met elkaar over hoe we hier mee omgaan, met de intentie dat we samen onze kinderen vd telefoon afhouden en ze niet buitengesloten zijn omdat ze niet de enigen zijn. In ieder geval tm groep 8 zonder telefoon en liefst wel tot 14/15 jaar ongeveer omdat ze op school er ook nog niks mee kunnen.

    Ik neem zelf ook deel aan deze groep hoewel mijn kinderen nog veel jonger zijn. Ik zie eigenlijk nog geen enkel voordeel van telefoons voor kinderen.

    Als ik zie in wachtruimtes of bv bij zwemles hoeveel jonge kids achter zo’n ding kruipen, dan wil ik ze helemaal nooit 😁 maar serieus, als je ziet wat er verloren gaat aan kostbare tijd die je samen gezellig kan benutten vind ik het echt zonde.

  • Dame68

    Dit dus! Er zijn ook geen voordelen van iPads, als je heel eerlijk durft te zijn. Ja, voor jouzelf als ouders. Dit was precies wat ik bedoelde met mijn topic. Je hoort gelukkig steeds meer ouders die zich verenigen (hier blijkbaar niet) met als gevolg dat die telefoon niet zoveel aandacht eist op de basisschool leeftijd. Dat kinderen spelen op de basisschool. Het zijn immers kinderen. Daar ging dit item dus ook over. Aan de reacties te zien heeft niemand het bekeken 😆

    Men lijkt ook wel te vergeten dat ze op school ook al iPad tijd hebben, doordat automatiseren daar veelal op gebeurt. En dan thuis daarnaast nog is echt veel te veel, oogartsen trekken ook al aan de bel naast neuropsychologen.

  • Tweede83

    Altijd tegen gehouden. Evenals tablet enz. Die hebben we dan ook niet.

    Halverwege groep 8 kreeg onze oudste wel zij telefoon. Hij heeft dit toch wel nodig voor het voortgezet onderwijs. Mag niet mee de klas in op school, prima regel. Hoeft ook niet. Hij moet 40 minuten fietsen. Dat was onder andere de reden dat hij wel een mobiel kreeg. Maar hij heeft zeker begeleiding nodig van ons, anders word het de hele dag gamen.

    En ja het maakt ook wel dingen makkelijker, zoals afspreken met vrienden. Maar dat lukte zonder telefoon ook wel. Ze vonden elkaar altijd wel om af te spreken.

    Zo heel jong vind ik een mobiel niet nodig. Buiten spelen en leuke dingen doen samen is veel leuker

  • Dame68

    Eens! En met fietsen snap ik ook.

  • Dame68

    Eens! En met fietsen snap ik ook.

  • 2e-ukkepuk

    Het is juist goed om een mobieltje al op de basisschool te geven om te zorgen dat je kind er goed mee om kan gaan.

    Als ouder zijnde is het juist goed om mee te kijken en het te bespreken als ze nog jong zijn.

    Als ze op de middelbare zit is het een stuk lastiger.

    Ik vind een mobieltje geven toch echt iets wat bij de ouders hoort en niet bij school. Op school geen mobieltjes vind ik wel een school regel.

    Als vriendjes of vriendinnetjes niet meer afspreken omdat ze geen mobiel hebben zijn het toch geen echte vrienden. Als ze af willen spreken vinden ze je wel.

  • Koffieverkeerd

    Bij onze basisschool mogen de telefoons niet onder schooltijd en ze krijgen les over Social media in groep 7 en 8. Ik vind dat daar de taak van school ook echt ophoudt. Hier hebben de meeste kinderen pas in groep 7 of 8 een eigen telefoon. In groep 7 bij mijn oudste zijn er nu 5 met een telefoon waar daadwerkelijk mee gebeld en geappt kan worden, en 2 die er alleen spelletjes mee kunnen doen. Minder dan de helft is dat. Ik heb er ook eentje in groep 5 en daar heeft 1 kind een telefoon. Schermtijd zit hier op de basisschool vooral in tv, Switch en Playstation.

    Ik ga hierin niet met andere ouders optrekken, ik ga niemand overtuigen en ik voel ook de behoefte niet anderen te volgen of de nood aan steun. M’n kinderen mogen best leren omgaan met iets dat een ander wel mag en zij niet. En als ze vrienden hebben die niet met ze spelen omdat ze geen app hebben, tja… daar vind ik wel wat van. Een echte vriend komt je dan gewoon halen of spreekt op school af. Daarbij is de wereld groter dan de basisschool, ze komen er toch wel mee in aanraking. Liever er mee leren omgaan dan het volledig weghouden denk ik dan. Onze oudste krijgt volgend jaar in groep 8 een telefoon, dan gaan we oefenen met wanner wel/niet, social media etc voor de middelbare schooltijd.

  • flierefluiter

    Even opnemen voor school in dit geval. Ik vind dat dit indd aan de ouders is. Iedereen zijn eigen opvoeding en beweegredenen. School moet zich ook al bemoeien met voeding, kunst&cultuur, sporten, creatief bezig zijn en noem maar op. Als er nog meer bij komt, gaan de kids nog ooit leren lezen en rekenen? Daarnaast zijn op veel (middelbare) scholen al telefoon verbod tijdens schooltijd. Dus er gebeurt al meer dan niks

    Maargoed. Ik heb wellicht makkelijk praten. Mijn kids zijn nog jong. En in de omgeving hier ken ik niemand van groep 5/6 die al een mobiel heeft. Maar dan nog is het mijn keuze mijn kind wel/niet een smartphone te geven. School kan hooguit gebruik op school verbieden. Maar niet of ik mijn kind zo’n ding geef. Daar heeft school, en hebben andere ouders, echt helemaal niks over te zeggen.

  • Possiblymaybe

    Jeetje groep 5/6 al een mobieltje? Wordt nog wat als die van mij op die leeftijd komen dus 😅.

    Dan zou een collectief verbond als ouders zijnde van een gehele klas of school wel top zijn ja!

  • Nog-even!

    Was hier nooit hoor... Bij ons op school was er een enkeling die zo jong een smartphone kreeg... Vooral kinderen met ouders die weinig thuis waren😬

  • Dame68

    Jouw kinderen zijn toch al ouder

  • Nog-even!

    De jongste is 8 en zit in groep 5...

  • Dame68

    Omdat je in de verleden tijd schrijft, lijkt dat zo. Het komt hier dus op verschillende scholen al wel jonger voor dan groep 6/7

  • Dame68

    Omdat je in de verleden tijd schrijft, lijkt dat zo. Het komt hier dus op verschillende scholen al wel jonger voor dan groep 6/7

  • Dame68

    Omdat je in de verleden tijd schrijft, lijkt dat zo. Het komt hier dus op verschillende scholen al wel jonger voor dan groep 6/7

  • Dame68

    Omdat je in de verleden tijd schrijft, lijkt dat zo. Het komt hier dus op verschillende scholen al wel jonger voor dan groep 6/7

  • Dame68

    Omdat je in de verleden tijd schrijft, lijkt dat zo. Het komt hier dus op verschillende scholen al wel jonger voor dan groep 6/7

  • Dame68

    Omdat je in de verleden tijd schrijft, lijkt dat zo. Het komt hier dus op verschillende scholen al wel jonger voor dan groep 6/7