Ik dacht dat ik een heerlijk gerecht maakte. Mijn kinderen dachten iets heel anders

Ik hou van gezond eten. Mijn kinderen weten dat.
Ze weten ook dat ik soms nieuwe recepten uitprobeer.

Soms pakt dat goed uit.

Soms… niet.

Dit keer dacht ik: “Laten we kip met groenten uit de oven maken, maar dan met kruiden die we nog nooit hebben geprobeerd.”

Dat was mijn eerste fout.



🍗 De grote kip-experiment missie

Ik stond in de keuken, vol vertrouwen, en mengde exotische kruiden waarvan ik de naam amper kon uitspreken.

“Vandaag eten we iets nieuws!” riep ik enthousiast.

Mijn 11-jarige keek geïnteresseerd.

Mijn 9-jarige keek wantrouwend.

Mijn 7-jarige stopte met spelen en vroeg: “Is het wel normale kip?”

Mijn 4-jarige? Die was druk bezig met een stapel speelgoedauto’s en had geen idee dat ik überhaupt aan het koken was.



🧐 De geur-test

Na een tijdje begon de geur zich te verspreiden.

Mijn 11-jarige zei: “Oeh, ruikt lekker!”

Mijn 9-jarige snoof een keer en trok haar wenkbrauwen op. “Mama… ruikt dit… zoals het hoort?”

Mijn 7-jarige kwam direct naar de keuken. Hij rook diep, kneep zijn ogen samen en vroeg uiterst serieus:

Mama, waarom ruikt onze kip alsof hij net uit de zee is komen zwemmen?

Mijn 4-jarige, die tot nu toe nergens op had gelet, stopte abrupt met spelen, keek verstoord op en riep uit het niets:

“Wat is dát voor lucht?! Het stinkt.



🍽️ Het moment van de waarheid

Ik zette trots de schaal op tafel.

De kip zag er perfect uit. De groenten waren mooi geroosterd.

Mijn 11-jarige begon direct met eten.

Mijn 9-jarige prikte voorzichtig in haar kip. Draaide hem een keer om. Keek ernaar alsof hij terug zou praten.

Mijn 7-jarige nam een hap. Stopte. Kauwde. Bleef stil.

Toen keek hij me aan.

“Mama… waarom proeft deze kip alsof hij parfum heeft gegeten?”

Mijn 4-jarige, die inmiddels een vork in zijn hand had, hield hem boven zijn bord… keek er even naar… en in plaats van een hap te nemen, keek hij me plots aan en vroeg:

“Mama, als een olifant in een zwembad springt, wordt het water dan boos?”

Ik knipperde.

“Sorry?”

“En… wat als een spin opeens heel groot zou worden? Zou hij dan in een huis passen?”

Ik keek hem aan. Hij keek mij verwachtingsvol terug.

De kip lag nog onaangeroerd op zijn bord.

Mijn 9-jarige keek naar hem en fluisterde: “Slim. Jij wilt gewoon niet eten.

Mijn 7-jarige hield zijn glas water tegen zijn voorhoofd en zei:

“Ik wil gewoon normale kip. Gewoon. Kip die naar kip smaakt.”



🤯 De smaakreacties

Mijn 11-jarige at rustig door. “Ik vind het best lekker!”

Mijn 9-jarige nam een hap, stopte, en keek me toen met serieuze ogen aan.

“Mama… ben je zeker dat je de kip niet per ongeluk met koekjeskruiden hebt gekruid?”

Mijn 7-jarige nam nog een slok water, schudde dramatisch zijn hoofd en fluisterde:

“Ik denk dat mijn tong dit niet lekker vind🙄.”

Mijn 4-jarige prikte eindelijk in zijn kip en vroeg:

“Mama, hoe lang duurt het voordat een schildpad jarig is?”



😅 Pogingen tot redding

“Misschien moet je er even aan wennen,” probeerde ik nog.

Mijn 9-jarige keek me aan alsof ik net had voorgesteld om een hap van een tafelkleed te nemen.

Mijn 7-jarige dacht even na en zei toen:

“Mama, weet je nog dat je zei dat we onze gevoelens altijd mogen uiten? Nou… ik voel dat deze kip me verdrietig maakt.”

Mijn 4-jarige keek me met grote, onschuldige ogen aan en vroeg:

“Mama… kunnen we deze kip terugbrengen naar de winkel?”

Ik keek naar mijn bord.

Ik dacht aan de tijd die ik erin had gestoken.

Aan mijn hoop.

Mijn optimisme.

En ik gaf op.

“Oké, wie wil een boterham?”

📢 Ouders, heb jij weleens een recept geprobeerd dat totaal niet in de smaak viel? Of juist een onverwacht succes? Vertel me! 😆

476 x gelezen, 2

reacties (13)


  • MnS91

    Vooral die vragen van je 4-jarige.

    Hi-la-risch🤣🤣

  • Vi3r-kindjes

    Nou ben ik toch wel heel benieuwd naar welke kruiden je hebt gebruikt???

  • Charliecharlie

    Ik ben ook wel benieuwd ja. zou gokken iets van ras el hanout of zo op basis van het verhaal, omdat daar kaneel in zit 😜 de koekjeskruiden? Alleen die zee snap ik dan niet 🤣

  • Dolledagen

    Haha, goeie vraag! Ik ben echt gek op kruiden en mijn keukenkast staat er dan ook vol mee. Ik experimenteer graag, maar deze keer gebruikte ik een kruidenmix uit Irak die ik van mijn moeder had gekregen, speciaal voor kip Baharat Al-Dajaj. Zij gebruikt het vaak en ik vond het zelf ook lekker! Mijn man en mijn 11-jarige ook trouwens. Maar die andere drie? Die keken me aan alsof ik iets heel verdachts had geserveerd. 😂 Het had een zoete, maar ook hartige smaak, en blijkbaar was dat te spannend voor hun smaakpapillen. Ach ja, je wint niet altijd!

  • MamaItalia

    Haha ik zie het al helemaal voor me. Hier ook altijd reuze entusiast met een nieuw gerecht, maar zodra ik de blikken zie krijg ik spijt van mijn esperimenten. Mijn man is ook een zeur helaas. Vandaag met cannelloni 3 op de 4 gescoord (middelste dochter vond het niets) maar 4 op 4 is nooit voorgekomen tot nu toe

  • Miniem

    Hahahahahahaha, geweldig! Ik zag het weer helemaal voor me, net zoals de vorige keer 🤣

  • Dolledagen

    Hahaha, dat vind ik echt leuk om te horen! 🤣 Blijkbaar blijven mijn blogs toch een beetje hangen. Grappig hoe herkenbare momenten meteen weer naar boven komen als je een nieuwe leest 🙈

  • Vlindermoeder

    Behalve hutspot en friet met frikandellen is hier niets een succes. Ze moeten in principe eten wat de pot schaft. Met een quiche kan ik de kinderen echt niet blij maken. Dan krijgen ze wel iets anders. Aardappelen en groenten gaan wel. Pasta wordt meestal witte pasta met geraspte kaas en rijst is meestal alleen de rijst.

  • Dolledagen

    Oh, ik hoor al dat ze een duidelijke mening hebben over eten! 😂 Quiche is hier ook een ‘nee, bedankt’-geval. Maar hé, zolang er iets van groenten en aardappelen gegeten wordt, noem ik het goedgekeurd!

  • Shrimp

    Ik voer ze waar ik zin in heb en ik houd van koken. Ik hecht alleen waarde aan de mening van m’n man 🤣. Als ik weet dat iets oneerlijk pittig is, krijgen ze iets anders. Zoals pasta Rosso naast pasta arrabiata waar ik 4 uit India meegebrachte groene chilipepers in stop. Of bv kip madras vind ik ook beetje sneu, dan maak ik daar bv Butter chicken naast met naanbrood en rijst. Maar over het algemeen, eten wat de pot schaft en die schaft hele wisselende dingen uit gevarieerde wereldkeukens 🤣 Als er een aantal zijn zit er altijd wel eentje bij die het minder vindt. Zo vindt de oudste minestrone niks en weer een ander houdt niet van Dahl of stoofvlees .. dus, ze eten wat ik leuk vind 🤭

  • Dolledagen

    Haha, jij runt gewoon je eigen wereldrestaurant! 😆 Wat een luxe voor je gezin dat ze elke dag kunnen genieten van zo’n gevarieerd menu. Je klinkt als iemand die echt goed kan koken en weet hoe je smaken combineert! En ja, er zal altijd iemand zijn die iets nét niet lekker vindt, maar ach, ze leren zo in ieder geval van alles proeven. Plus, wie weet hoe dankbaar ze later zijn als ze op vakantie ineens álles durven te eten! 😂 Tot die tijd: eten wat de pot schaft!😊

  • Shrimp

    Ik ben niet op het niveau van nieuwe smaken combineren ( echt gerechten uitvinden zeg maar) ik doe graag na ☺️. Als je dan recepten kiest van mensen (op YouTube) die echt uit dat land komen, dan is dat meestal wel lekker. Kun jij ook joh 💪

  • Dolledagen

    Haha, ik herken dat helemaal! ☺️ Ik ben echt supergek op koken. Soms maak ik zelf een recept, soms volg ik gewoon een recept dat ik ergens zie en denk: ‘Ja, dit ga ik maken!’ De recepten van Kookmutsjes vind ik echt geweldig, die mislukken bijna nooit! Maar soms zie ik iets op Instagram en probeer ik het vol enthousiasme… en dan is het óf een groot succes, óf ik krijg blikken van ‘wat is dit?’ 😂 Maar ach, dat hoort erbij, toch?😜🙈